Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Możesz uspokoić swój niepokój jedzeniem, mówi psychodietetyk dr Uma Naidu.  Oto, co jeść, żeby poczuć się lepiej

Możesz uspokoić swój niepokój jedzeniem, mówi psychodietetyk dr Uma Naidu. Oto, co jeść, żeby poczuć się lepiej

Doktor Uma Naidu zmieniła sposób, w jaki jemy, na lepszy. Ze swoją międzynarodową bestsellerową książką To jest twój mózg na temat jedzenia, psychiatra żywieniowy wyjaśnił związek między jedzeniem, nastrojem i tym, co powinniśmy nakładać na talerze, aby pokonać depresję, zaburzenia obsesyjno-kompulsyjne, stany lękowe i nie tylko. Mówiąc najprościej, dr Naidu w sposób, jakiego nigdy wcześniej nie widzieliśmy, podkreślił moc jedzenia.

Teraz doktor Naidu powrócił Uspokój swój umysł jedzeniem: rewolucyjny przewodnik po kontrolowaniu lęku. W tej wnikliwej książce zagłębia się w najbardziej irytujące problemy zdrowia psychicznego naszych czasów, ujawniając, w jaki sposób lęk jest powiązany z mózgiem, jelitami i rozwiązaniami, które nie wymagają leków na receptę. Jak pisze dr Naidu: „Zdolność do zwalczania lęku nie powinna ograniczać się jedynie do osób mających dostęp do wysokiej jakości opieki zdrowotnej”.

Doktor Naidoo, która w swojej nowej książce przedstawia osobiste anegdoty na temat swojego wychowania i odżywiania, nigdy nie nawraca ani nie osądza. Jej mądrość na temat tego, jak uspokoić umysł jedzeniem, jest wszechstronna. „Moja praca dotyczy równości” – mówi. Niedzielna gazetaSzanuj to, co decydujesz się jeść, „ale dostosowuj to, aby zapewnić lepsze zdrowie mózgu”.

Rozmowa z dr. Uma Naidu

Piszesz, że czujesz współczucie i troskę o wszystkich ludzi cierpiących dzisiaj na stany lękowe. Co widziałeś?

Nie sądzę, że ludzie zdają sobie sprawę z tego, jak powszechny jest niepokój. Skalpel Opublikowano artykuł mówiący o tym Niepokój wzrósł o 25 procent [since 2020], po tym jak był to wiodący przypadek w dziedzinie zdrowia psychicznego. Koronawirus obnażył to, co zawsze było kryzysem zdrowia psychicznego. Na początku 2020 r. Zoloft zaczął brakować W Stanach Zjednoczonych widać wzrost zainteresowania nowymi diagnozami osób cierpiących na zaburzenia nastroju, zwłaszcza stany lękowe. To był bardzo trudny czas dla ludzi.

Dlatego tak ważne jest, aby każdy miał sposoby na lepsze samopoczucie. Na całym świecie ponad 70 procent ludzi cierpi na choroby psychiczne Nie poddawaj się żadnemu leczeniu Personelu służby zdrowia. Po złożeniu tego wszystkiego w całość okazuje się, że rozwiązań musi być więcej. Podręcznik diagnozuje lęk poprzez DSM-5-TR [Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders]Chociaż jest to ustandaryzowany przewodnik używany przez specjalistów zajmujących się zdrowiem psychicznym, nie obejmuje on wystarczającej liczby osób i wszystkich osób.

READ  Urazowa przepuklina Spiegla po tępym urazie jamy brzusznej

Jakie są błędne przekonania na temat lęku?

Jednym z błędnych przekonań jest to, że lęk jest czymś złym i że powinniśmy go naprawić, a nie opierać się na nim i wykorzystywać go do popychania nas do przodu. Innym powodem jest to, że lęk można leczyć jedynie za pomocą leków lub terapii. Dużo ludzi myśli, Jeśli to stany lękowe, muszę brać leki. I chociaż naprawdę wierzę w leczenie, z pewnością w przypadku pewnej liczby moich pacjentów, leki mogą uratować życie, ale nie są jedyną metodą leczenia. W mojej pracy klinicznej widziałem, że duża liczba osób może zastosować psychologię żywienia i plan stylu życia, który obejmuje oddychanie, ruch, ćwiczenia, nawodnienie, zdrową modyfikację diety i przygotowywanie posiłków. Wszystkie te rzeczy naprawdę pomagają w leczeniu lęku.

Opowiedz nam o związku między odpornością, stanami lękowymi i jelitami. Co jest ważne do zrozumienia?

Ludzie niekoniecznie grupują te części ciała razem. Jelita i mózg są ze sobą powiązane, o czym napiszę w mojej pierwszej książce. W mojej nowej książce ponownie wyjaśniam wysokopoziomowe powiązanie między jelitami a mózgiem, wspominając także o innym powiązaniu: odporności. Nasz układ odpornościowy to system chroniący organizm, a około 70% jego umiejscowienia znajduje się w jelitach. Oznacza to, że te komórki odpornościowe reagują na żywność, którą jemy. Dlatego ważne jest, aby wiedzieć, że układ odpornościowy i jelita są ze sobą powiązane. Miałem wrażenie, że o tej interakcji tak naprawdę nie mówiono i dlatego dla wielu osób była to brakujący element.

Chcę, żeby ludzie zrozumieli podstawy nauki. Mogą pominąć ten temat w tej książce i przejść od razu do części drugiej i trzeciej, dotyczącej żywności i interwencji. Ale kiedy masz podstawową wiedzę o tym, jak to wszystko działa w organizmie, i myślisz: To wpływa na mój układ odpornościowy, to wpływa na mój niepokój, A później Ty Chce Robić [dietary and lifestyle] Zmiany, to naprawdę klucz.

READ  Przypadek sukcesu immunoterapii po zmianie strategii leczenia niedrobnokomórkowego raka płuca

Proszę, przedstaw nam plan odżywiania przeciwlękowego z Twojej książki. Po jakie produkty powinniśmy sięgnąć w pierwszej kolejności?

Najlepszym początkiem będzie dieta śródziemnomorska. Zawiera wiele podstawowych zasad, na których należy się opierać. To połączenie tych pokarmów może mieć potężną moc. Wiele osób słyszało już o diecie śródziemnomorskiej, ale zamieściłem w książce przepisy, aby uczynić ją bardziej kompleksową i interesującą. Łączę na przykład przyprawy azjatyckie z potrawami śródziemnomorskimi, a potrawy azjatyckie z przyprawami śródziemnomorskimi. Jest to sposób na poszerzenie naszej wizji diety śródziemnomorskiej i pokazanie ludziom, że może ona oznaczać znacznie więcej.

Jak powinniśmy traktować to, co jemy?

Myśląc o tym, co jeść, mówię o budowaniu psychiatrycznego talerza żywieniowego. Aby to zrobić, chcę, aby ludzie pomyśleli o następujących kwestiach:

Dodaj jak najwięcej roślin i warzyw do swojego talerza. Mają one być kalejdoskopem kolorów i faktur.

Następnie dodaj zdrowe białko wielkości dłoni. Tym zdrowym białkiem może być pieczone tofu, stek z kalafiora, pierś z kurczaka lub stek – najlepiej od zwierząt karmionych trawą, jeśli masz taką możliwość.

Następnie dodaj zdrowe tłuszcze. Do dekoracji zielonej sałatki na talerzu można użyć oliwy z oliwek, która należy do tej sekcji warzyw.

Następnie dodaj zdrowe, złożone węglowodany. Może to być niewielka porcja komosy ryżowej, dzięki czemu otrzymasz zdrowe gramy białka i błonnika.

Chciałbym, żeby tak ludzie myśleli o konstruowaniu swoich naczyń. Baw się także przyprawami, ziołami i zmianami warzyw, abyś zawsze mógł to zrobić dla siebie.

Uważasz, że perfekcjonizm i ograniczenia mogą być szkodliwe. To chyba ulga, bo zdrowe odżywianie często sprawia, że ​​myślimy, że to wszystko albo nic.

To jest absolutnie prawdą. Liczba osób jedzących mięso jest większa niż liczba osób, które obecnie w tym kraju nie jedzą mięsa. Więcej osób pije alkohol. Coraz więcej osób pije kawę. Te produkty i grupy żywności, które są zwykle demonizowane, naprawdę należy zaakceptować. Musimy znaleźć sposób, aby to skonsumować i nie mieć poczucia, że ​​robimy coś złego. Tak, niektórzy z nich mają problemy, takie jak nabiał. Ale nie mam na myśli codziennego jedzenia nabiału i traktowania go jako jedynego źródła białka lub probiotyków. mówię ci Móc Ciesz się nabiałem w określonych porcjach. Można go wymieszać z cynamonem lub jagodami. Możesz to zrobić w sposób, który oznacza, że ​​możesz to zaakceptować i mieć elastyczną, otwartą dietę, pełną pełnowartościowej żywności.

READ  Badanie wskazuje, że czas spędzony przed ekranem jest powiązany z ryzykiem krótkowzroczności u młodych dorosłych | zdrowie

Jestem głęboko przekonany, że kiedy słyszysz, że nie możesz czegoś zjeść, wynika to z restrykcyjnego sposobu myślenia, który surowo wyklucza ludzi. Wierzę, że jedynym sposobem, aby pomóc temu krajowi wydostać się z bałaganu żywnościowego, w którym się znajdujemy, i złagodzić nasz niepokój, jest znalezienie drogi naprzód poprzez integrację. Chodzi o powiedzenie: „OK, zjedz stek, ale jak możesz to zmodyfikować, aby zmniejszyć swój niepokój?”

Zamów swój egzemplarz Tutaj!


Uma Naidu, MD, jest certyfikowaną na Harvardzie psychologiem żywienia, zawodowym szefem kuchni i biologiem żywienia. Jest założycielką i dyrektorką pierwszej i jedynej w Stanach Zjednoczonych szpitalnej placówki psychiatrii żywieniowej i metabolicznej w Mass General Hospital. Pełni funkcję dyrektora Psychiatrii Żywieniowej w Akademii MGH i jest członkiem wydziału w Harvard Medical School. Dowiedz się więcej poprzez umanaidoomd.com.