Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Dieta roślinna jest powiązana z poprawą gojenia seksualnego

Nowe badanie pokazuje, że dieta ograniczająca spożycie mięsa i nabiału, ale bogata w owoce, warzywa, zboża i orzechy, wiąże się z rzadszym występowaniem zaburzeń erekcji, nietrzymania moczu i innych częstych skutków ubocznych obserwowanych u pacjentów z rakiem prostaty.

Prowadzona przez naukowców z Grossman School of Medicine na Uniwersytecie Nowojorskim i Harvard T. H. Chan School of Public Health analiza obejmująca ponad 3500 mężczyzn chorych na raka prostaty miała na celu sprawdzenie, czy dieta oparta w większym stopniu na roślinach wiąże się z problemami z jakością życia, które często pojawiają się po zjedzeniu żywność. leczenie. Dzieląc pacjentów na pięć grup (kwintyle) na podstawie proporcji pokarmów roślinnych i zwierzęcych, które mężczyźni deklarowali, naukowcy odkryli, że kwintyl, który spożywał najwięcej roślin, uzyskał od 8 do 11% lepsze wyniki w pomiarach funkcji seksualnych niż kwintyl. grupa kontrolna. Który zużywa najmniej.

Podobnie wyniki wykazały nawet o 14% lepsze wyniki w zakresie zdrowia dróg moczowych, przy mniejszej liczbie przypadków nietrzymania moczu, niedrożności i podrażnienia. Naukowcy odkryli także aż o 13% lepsze wyniki w zakresie zdrowia hormonalnego (które ocenia takie objawy, jak brak energii, depresja i uderzenia gorąca) wśród osób z najwyższego kwintyla stosującego dietę wegetariańską w porównaniu z najniższym kwintylem.

„Nasze odkrycia dają nadzieję osobom poszukującym sposobów na poprawę jakości życia po przejściu operacji, radioterapii i innych powszechnych metod leczenia raka prostaty, który może powodować znaczące skutki uboczne” – powiedziała główna autorka badania i urolog Stacy Loeb. „Dodanie większej ilości owoców i warzyw do diety przy jednoczesnej redukcji mięsa i produktów mlecznych to prosty krok, jaki mogą podjąć pacjenci” – dodał Loeb, profesor na wydziałach urologii i zdrowia populacji na Uniwersytecie Nowojorskim w Langone Health.

Według Amerykańskiego Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom rak prostaty jest jedną z najczęstszych i najbardziej śmiertelnych postaci nowotworu wśród amerykańskich mężczyzn. Wcześniejsze badania tego samego zespołu wykazały już, że dieta roślinna może przede wszystkim zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby. Inne badania powiązały tę dietę z ogólnie niższym ryzykiem impotencji, ale nie szczególnie u osób chorych na raka prostaty, które są szczególnie podatne na tego typu problemy.

READ  Neutralizujące odpowiedzi przeciwciał przeciwko rodzicielskiemu szczepowi SARS-CoV-2, a także przeciwko wariantom Omicron BA.1 i BA.2

Wyniki nowego badania opublikowano online 13 lutego w czasopiśmie rakUważa się również, że jest to pierwszy tego rodzaju lek, który zapewnia lepsze zdrowie układu moczowego u pacjentów w oparciu o odżywianie, mówi Loeb.

Na potrzeby badania zespół przeanalizował dane z badania uzupełniającego pracowników służby zdrowia – badania, które rozpoczęło się w 1986 r. i jest sponsorowane przez szkołę Harvard Chan School. Zbiór danych zawiera informacje o ponad 50 000 dentystów, farmaceutów, optometrystów, ortopedów, podiatrów i lekarzy weterynarii. Celem projektu jest lepsze zrozumienie wpływu odżywiania na ryzyko raka, chorób serca i innych poważnych chorób.

W ramach projektu mężczyźni chorzy na raka prostaty co cztery lata wypełniali ankietę dotyczącą tego, jakie rodzaje żywności jedzą i w jakich proporcjach. W innym badaniu, przeprowadzanym co dwa lata, oceniano częstotliwość nietrzymania moczu, trudności w utrzymaniu erekcji, problemy z jelitami, energią i samopoczuciem, a także wiele innych problemów zdrowotnych. Loeb zwraca uwagę, że większość pacjentów (ponad 83%) była leczona z powodu raka prostaty, a wszyscy uczestnicy obecnego badania mają wczesne formy choroby, które nie rozprzestrzeniły się jeszcze na inne narządy. Dodaje, że szukając potencjalnych powiązań diety roślinnej ze zdrowiem, zespół badawczy wziął pod uwagę wagę, aktywność fizyczną i wiele innych czynników, które mogą mieć wpływ na jakość życia.

Naukowcy twierdzą, że wśród ustaleń wyższe spożycie jakiejkolwiek żywności roślinnej wiązało się z poprawą zdrowia seksualnego, zdrowia układu moczowego i witalności, niezależnie od czynników demograficznych, różnic w stylu życia czy historii innych problemów zdrowotnych, takich jak cukrzyca. Spożywanie zdrowszych pokarmów roślinnych zostało również powiązane z lepszą pracą jelit, co, jak twierdzi Loeb, można wytłumaczyć błonnikiem pokarmowym występującym w roślinach.

„Te odkrycia uzupełniają długą listę korzyści zdrowotnych i środowiskowych wynikających ze spożywania większej ilości roślin i mniejszej liczby produktów pochodzenia zwierzęcego” – stwierdził Loeb. „To także wyraźnie podważa historyczne błędne przekonanie, że jedzenie mięsa poprawia funkcje seksualne u mężczyzn, podczas gdy wydaje się, że jest odwrotnie”.

READ  Naukowcy mierzą reakcję łaskotania u ludzi i przedstawiają teorię, dlaczego ludzie nie są w stanie się łaskotać

Loeb ostrzega, że ​​mężczyźni objęci badaniem to głównie biali pracownicy służby zdrowia. W rezultacie, jak twierdzi, zespół planuje w przyszłości rozszerzyć swoje badania, aby objąć bardziej zróżnicowaną grupę pacjentów i osoby w bardziej zaawansowanych stadiach choroby.

Badanie zostało finansowane przez grant U01CA167552 Narodowego Instytutu Zdrowia, Departament Zdrowia Stanu Nowy Jork, Tricia i Michael Burns oraz Fundację na rzecz Walki z Rakiem Prostaty.

Oprócz Loeba w badanie zaangażowani byli także inni badacze: mgr Qi Hua; Alina Sharifiz, MS; oraz Edward Giovannucci, lekarz medycyny, w Harvard Chan School w Bostonie. Scott Bauer, lekarz medycyny, SCM; Stacy Kenfield, SCD; Jun Chan, SCD. Erin Van Blerijn, doktor, Uniwersytet Kalifornijski, San Francisco; oraz Alicia Morgans, MD, MPH, w Dana-Farber Cancer Institute w Bostonie. Lorelei Mucci, MPH, PhD, Harvard Chan School, była główną autorką badania.

Zapytania mediów:
Shirę Bolan
Telefon: 212-404-4279
[email protected]