Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Właściwe zdrowe jedzenie na stole

Właściwe zdrowe jedzenie na stole

Odrodzony Komitet Doradczy ds. Zdrowia Publicznego zajmie się kwestią dostępu do zdrowej żywności i innymi czynnikami kształtującymi nasze nawyki żywieniowe jako swój pierwszy duży projekt, informuje Mark Daalder.

Czy Nowa Zelandia realizuje prawo ludzi do zdrowej żywności?

Jest to jedno z pytań, na które nowa Komisja Zdrowia Publicznego stara się znaleźć odpowiedź w swoim pierwszym dużym projekcie.

Komitet Doradczy ds. Zdrowia Publicznego został utworzony w ramach reformy zdrowia, po rozwiązaniu poprzedniego niezależnego organu o tej samej nazwie w ramach National w 2016 r. Kevin Hague, który przewodniczy nowej edycji, a także zasiadał w starej, powiedział Newsroom w wywiad, w którym był zadowolony, że go przywrócono.

Czytaj więcej:
* Promocje w supermarketach kosztują mniej, ale płacimy naszym zdrowiem
* Profesor Rachel McClain: Dieta kiwi nie jest warta swojej ceny

„Wkład, jaki Komitet Doradczy ds. Zdrowia Publicznego wniósł ostatnim razem, który dotyczył długoterminowych, głębszych, przemyślanych porad, których urzędnicy zwykle nie są w stanie udzielić. Rzeczywistość środowiska, w którym działają urzędnicy departamentu, jest taka, że ​​pomimo najlepsze intencje, często dają się wciągnąć w to, co dzisiaj jest na topie”.

„Cieszę się, że rząd zdecydował się na rekonstytucję tego komitetu”.

Hague jest byłym posłem Zielonych, który był dyrektorem naczelnym Forest & Bird przez sześć lat, kończąc w zeszłym roku. Inni członkowie panelu to ekspert ds. zdrowia Pacifica, Sir Colin Tukuitunga, maoryski dostawca opieki zdrowotnej Beverly Te Hoya, badacz raka Jason Gurney, badacz zdrowia psychicznego Ruth Cunningham i epidemiolog społeczny Peter Crampton.

Protokoły z pierwszych posiedzeń komisji pokazują, że ma ona nadzieję zająć się poważnymi problemami, takimi jak zmiany klimatyczne i zdrowie obszarów wiejskich. Jednak minister zdrowia Aisha Viral poprosiła ją o zbadanie środowiska żywnościowego jako pierwszego głównego tematu pracy. Zgodnie z regulaminem komisja jest zobowiązana do ukończenia co najmniej jednej ważnej pracy każdego roku.

READ  Nowe badanie wykazało, że dysfunkcja seksualna jest ważnym problemem dla kobiet z T1D

„To był temat, w którym pomocne byłyby porady ekspertów dotyczące rozwiązań. Uznano, że temat jest szeroki i złożony, ale istnieją czynniki w środowisku żywnościowym, które powodują szkody dla zdrowia Nowozelandczyków. Kwestie bezpieczeństwa żywnościowego wzrosły przez pandemię Covid-19 i nadal wywierać presję ze względu na koszty utrzymania, PHCC będzie musiało myśleć kreatywnie”, zgodnie z protokołem ze spotkania.

„Minister Ferrall poprosił PHAC o przyjrzenie się systemowi regulacji żywności, w tym etykietowaniu i składowi żywności, uznając, że system regulacyjny Nowej Zelandii jest wspólny z Australią za pośrednictwem Food Standards Australia and New Zealand (FSANZ)”.

A Badanie opublikowane w zeszłym roku na temat środowisk żywnościowych w Nowej Zelandii Odkrył, że dzieci oglądały 12 reklam telewizyjnych na godzinę na temat niezdrowej żywności. W sklepach trzy czwarte napojów jednorazowych zawiera dodane lub naturalnie występujące cukry. Supermarkety w najbardziej zaniedbanych obszarach dwukrotnie częściej oferowały fast foody przy każdej kasie.

Hague powiedział Newsroomowi, że komisja w swoim dochodzeniu korzystała z dwóch ram opartych na prawach.

Prawdopodobnie więcej niż wiemy […] Czy ramy wywodzące się z ONZ wywodzą się z Deklaracji Praw Człowieka i pracujemy z Komisarzem Praw Człowieka, aby powiedzieć, co to oznacza? W sensie prawa do zdrowia, prawa do żywności, prawa do zdrowej żywności? „

„Ale patrzymy również na decyzje Trybunału Waitangi. Te ramy ONZ są zwykle postrzegane jako ramy praw indywidualnych. Prawa uznawane przez te teriti lub waitangi są prawami zbiorowymi – więc jakie są prawa iwi i hapū w stosunku Do jedzenia?”

Świadomy tego, że w poprzednich raportach napisano na ten temat wiele tysięcy stron, Haig powiedział, że Verrall zlecił komisji stworzenie czegoś oryginalnego z „innowacyjnymi rozwiązaniami”.

„Co się stanie, jeśli spróbujesz ująć to w inny sposób? Jak naprawdę wyglądają wspaniałe środowiska żywnościowe? Jak wygląda świetna produkcja żywności? Jak wyglądałyby wspaniałe środowiska sprzedaży żywności?” Ma wyjaśnić.

READ  Zdrowe nawyki, których według lekarzy nigdy nie powinieneś robić po 55 roku życia – nie jedz tego

„Właśnie rozpoczęliśmy serię częściowo ustrukturyzowanych wywiadów z kluczowymi graczami i kluczowymi informatorami i myślę, że istnieje uzasadniona szansa, że ​​tego rodzaju kadrowanie może otworzyć kilka pomysłów, które do tej pory były w tle. Mamy na pewno nadzieję, że tak , ponieważ zależy nam na spełnieniu prośby ministra o innowacyjne rozwiązania, jeśli tylko możemy. o ich znalezienie.”

Prace te mają potrwać około roku, a raport zostanie przedstawiony Verrallowi na początku 2024 r. W międzyczasie komitet prowadzi również prace nad strategiami zdrowotnymi Pae Ora, które zapewniają długoterminowe wytyczne dla reformowanego systemu opieki zdrowotnej. Te dokumenty mają być gotowe w lipcu.