Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Skuteczność diety śródziemnomorskiej na skutki zdrowotne u dorosłych chorych na raka

Skuteczność diety śródziemnomorskiej na skutki zdrowotne u dorosłych chorych na raka

Leczenie raka często wiąże się z niewyjaśnionym przyrostem masy ciała, głównie z powodu odkładania się tłuszczu. Dieta śródziemnomorska (dieta MED) może pomóc tym pacjentom w tym okresie. Nowe badanie opublikowane w Natura Bada bezpieczeństwo i zalety tej diety u dorosłych chorych na raka, a także jej wykonalność w tej populacji.

Pobyt: Interwencje dietetyczne w stylu śródziemnomorskim u dorosłych chorych na raka: systematyczny przegląd podejść metodologicznych, wykonalności i wstępnej skuteczności. Źródło zdjęcia: Marian Weiyu/Shutterstock.com

tło

Obecnie u około 20 milionów ludzi zdiagnozowano raka, co czyni go główną przyczyną zachorowalności i śmierci na całym świecie. Leczenie raka wiąże się również z wieloma działaniami niepożądanymi, które powodują szybkie starzenie się, prowadzą do przewlekłych zaburzeń metabolicznych i obniżają jakość życia.

Te działania niepożądane obejmują przedwczesną menopauzę, zaburzenia funkcji poznawczych i kardiomiopatię z utrzymującym się zmęczeniem i utratą masy ciała. Te długotrwałe niekorzystne skutki można złagodzić poprzez odżywianie i ćwiczenia fizyczne. Niewiele jest jednak dowodów potwierdzających prawidłowy sposób odżywiania się w przypadku problemów, które pojawiają się w trakcie lub po leczeniu raka.

O diecie śródziemnomorskiej

Dieta MED od dawna uznawana jest za jeden z najzdrowszych sposobów odżywiania. Przestrzeganie tej diety wiąże się z niższym ryzykiem wielu chorób przewlekłych, w tym cukrzycy typu 2 i uszkodzeń układu krążenia.

Ten model diety charakteryzuje się wysokim spożyciem ryb, warzyw, roślin strączkowych, orzechów, owoców i oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz umiarkowanym spożyciem produktów mlecznych i czerwonego wina, z niewielką ilością dodatku cukru, przetworzonej żywności i czerwonego mięsa. Uważa się, że właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne tej diety pośredniczą w jej korzystnym wpływie na zdrowie serca i metabolizm.

Wcześniejsze dowody sugerują, że u osób stosujących dietę umiarkowanie kaloryczną ryzyko śmierci z powodu raka prostaty i piersi jest o 22% i 13% mniejsze. Jest to bardzo ważne, ponieważ terapia hormonalna stosowana zazwyczaj w przypadku tych nowotworów negatywnie wpływa na metabolizm i skład ciała, zwiększając ryzyko chorób układu krążenia.

READ  Badanie wpływu spożycia konopi indyjskich na wyniki leczenia szpitalnego u pacjentów z pierwotną samoistną odmą opłucnową: analiza ogólnokrajowa

Wykazano, że ta grupa pacjentów odnosi korzyści z manipulacji żywieniowej ćwiczeniami poprzez redukcję tkanki tłuszczowej i masy ciała. Niewiele jest jednak systematycznych dowodów potwierdzających zalecenie stosowania wielodyscyplinarnej diety u dorosłych chorych na nowotwór. To właśnie skłoniło do przeprowadzenia obecnego badania.

O badaniu

Dokonano przeglądu systematycznego obejmującego 15 artykułów dotyczących interwencji dietetycznych MED w tej grupie pacjentów. Wśród nich dziesięciu było chorych na raka piersi, wszyscy byli kobietami, a jedna była głównie kobietą. Pozostała część obejmowała raka prostaty, ostrą białaczkę szpikową i raka płuc.

W pięciu badaniach pacjenci byli skutecznie leczeni, a w pięciu badaniach przeprowadzono leczenie po leczeniu. Badanie obejmowało trzech pacjentów, którzy byli lub byli leczeni, a u jednego przypadku choroba wystąpiła w ciągu pięciu lat od diagnozy.

W większości badań celem była utrata masy ciała, ale kilka miało na celu zmniejszenie zmęczenia, zmniejszenie poziomu mediatorów stanu zapalnego, poprawę diety lub utrzymanie stabilnej wagi. W przypadku osób otyłych lub z nadwagą zastosowano ograniczenia energetyczne na różnym poziomie. Inni stosowali strategie takie jak zmniejszanie wielkości porcji lub spożywanie bardziej nasyconych pokarmów.

Jakie zmiany obserwuje się?

Większość uczestników bardziej przestrzegała przeciętnej diety niż grupa kontrolna, a wskaźnik ukończenia wahał się od 64% do 96%. W sześciu badaniach uczestnicy diety MED mieli niższą masę ciała w porównaniu z grupą kontrolną. W siedmiu badaniach wskaźnik masy ciała (BMI) zmniejszył się w grupie interwencyjnej w porównaniu z grupą kontrolną.

Odnotowano podobną pozytywną zmianę masy tkanki tłuszczowej, chociaż u trzech osób odnotowano również utratę masy beztłuszczowej.

Korzystnie wpłynęło to na wiele biomarkerów metabolicznych i markerów stanu zapalnego, w tym obniżone markery glukozy, obniżone markery sercowo-naczyniowe, w tym trójglicerydy i cholesterol całkowity, podwyższony poziom lipoprotein o dużej gęstości (HDL, „dobry cholesterol”), podwyższony poziom albumin i obniżony poziom interleukin.-8 (IL -). 8).

READ  Naukowcy twierdzą, że szczepionki przeciw Covid uratowały 20 milionów istnień ludzkich w pierwszym roku

Interwencja wiązała się również z wyższą jakością życia i zmniejszeniem zmęczenia, a także poprawą zdrowia emocjonalnego, fizycznego i poznawczego.

Jakie są wnioski?

Badania uwzględnione w tym przeglądzie miały bardzo zróżnicowane projekty i wielodyscyplinarny skład diety, co utrudnia sformułowanie ostatecznych zaleceń dotyczących osiągnięcia tych pozytywnych wyników. Wykazano jednak bezpieczeństwo, wykonalność i akceptowalność diety MED jako interwencji żywieniowej.

O pozytywnej roli dietetyków w tego typu interwencjach, wraz z towarzyszącymi im poradami dotyczącymi wartości odżywczych, pokazami gotowania i przepisami dostosowanymi do indywidualnych potrzeb klientów, świadczy znacznie wyższa frekwencja w tego typu badaniach.

Redukcję masy ciała dobrze wspomaga ta dieta z ograniczeniem energii, gdyż osoby z nadwagą lub otyłością, przechodzące terapię hormonalną lub po leczeniu raka prostaty lub piersi, tracą aż do 4 kg. Obecnie dowody na korzyść diety MED są dostępne jedynie w przypadku kobiet, które ukończyły leczenie raka piersi.

Należy przeprowadzić więcej badań, aby potwierdzić, że dieta MED pomoże w zapobieganiu i leczeniu chorób przewlekłych w tej populacji osób, które wyzdrowiały z raka i które są obciążone wysokim ryzykiem wystąpienia takich chorób. Należy zbadać metody, które chronią lub zwiększają masę mięśniową, ale są zgodne z tym modelem diety.

Do czynników zakłócających, które mogły mieć wpływ na poprawę stanu kardiometabolicznego i jakości życia, należą częste interakcje z pracownikami służby zdrowia i innymi składnikami diety, takimi jak zielona herbata, która ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Aby w przyszłych badaniach wykluczyć rolę tych czynników w zapobieganiu chorobom przewlekłym lub leczeniu ich, konieczne jest dokładne dokumentowanie diety, przestrzegania zaleceń i wyników leczenia.

Przyszłe długoterminowe, randomizowane, kontrolowane badania powinny koncentrować się na zmniejszaniu ryzyka lub leczeniu chorób sercowo-naczyniowych lub metabolicznych po leczeniu raka, aby poprawić potencjalne skutki kliniczne diety śródziemnomorskiej.„.