Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Przepis: Tajskie curry z tofu i orzeszkami ziemnymi

Przepis: Tajskie curry z tofu i orzeszkami ziemnymi

Masz ochotę na zdrowy i pożywny posiłek?  Nie możesz się pomylić z tym tofu i orzechowym curry.

Manga Washsmotha i Todda Aira

Masz ochotę na zdrowy i pożywny posiłek? Nie możesz się pomylić z tym tofu i orzechowym curry.

Artykuł ten pojawił się po raz pierwszy w Dom odnowy biologicznej czasopismo.

Przygotowanie własnej domowej pasty curry zajmuje tylko kilka minut, co jest tego warte, ponieważ uzyskany aromat i smak są o wiele lepsze niż jakakolwiek wersja kupiona w sklepie. Curry zawiera tofu jako główne białko.

Tofu to białko roślinne bogate w wapń, żelazo i inne minerały. Ma niską zawartość tłuszczów nasyconych i cholesterolu, co pomaga zmniejszyć ryzyko chorób serca. Dodanie tofu do diety może wspomóc zdrowie kości i stanowić smaczną alternatywę dla białek pochodzenia mięsnego.

Ciesz się tym pysznym zdrowym curry.

Tajskie tofu i orzechowe curry

Serwuje 4

składniki

2 posiekane ząbki czosnku

1 mała cebula, posiekana

4 cm kawałek imbiru, obrany i starty na tarce

2 czerwone papryki, pozbawione nasion i posiekane

Olej z orzeszków ziemnych lub olej słonecznikowy

Pół szklanki chrupiącego masła orzechowego

2 szklanki płynnego bulionu warzywnego

1 duża marchewka, obrana i drobno posiekana

1 czerwona papryka pokrojona w cienkie plasterki

200 g zielonej fasoli, przyciętej i pokrojonej na połówki

400 ml mleka kokosowego

2-3 łyżki jasnego sosu sojowego do smaku

400 g tofu, pokrojonego w 2 cm kostkę

Filiżanka prażonych i rozgniecionych orzeszków ziemnych

2 zielone cebule, drobno posiekane i kapusta

Gałązki świeżej kolendry

Ryż gotowany na parze, do podania (opcjonalnie)

droga

1. Przygotuj pastę curry, umieszczając czosnek, cebulę, imbir i chili w małym robocie kuchennym. Przetwarzaj, aby utworzyć pastę, w razie potrzeby dodając trochę oleju.

2. Rozgrzej trochę oleju w dużym garnku lub na patelni, dodaj pastę curry i gotuj na średnim ogniu przez 1-2 minuty, aż zacznie pachnieć. Dodaj masło orzechowe i bulion i mieszaj, aż się połączą. Dodaj marchewkę, paprykę i fasolę i gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 minuty, aby warzywa się ugotowały. Dodaj mleko kokosowe i 2 łyżki sosu sojowego, a następnie dodaj tofu i gotuj na wolnym ogniu przez 1-2 minuty, aż się rozgrzeje.

READ  Poród przynosi szept wiosny

3. W razie potrzeby spróbuj i dopraw trochę sosem sojowym. Udekoruj orzeszkami ziemnymi, szalotkami i kolendrą i podawaj z ryżem na boku, jeśli chcesz.

Receptura i projekt: Sachi Nomura i Julie Le Clerc. Zdjęcie: Manja Wachsmuth i Todd Eyre.