Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

„Całkowity wolumen jabłek w Polsce szacowany jest na 4,5 mln ton”

„Całkowity wolumen jabłek w Polsce szacowany jest na 4,5 mln ton”

W ostatnim czasie obniżono prognozę zbiorów jabłek w Europie, co może prowadzić do szans na zbiory polskich jabłek. Dzięki świetnym warunkom klimatycznym będzie ich w tym sezonie dwa razy więcej niż we Włoszech i Francji.

Jak mówi Jan Nowakowski, w tym roku w polskich sadach będzie dużo jabłek wysokiej jakości: „Będziemy mieć w tym sezonie sporą ilość jabłek, nawet o 10 procent więcej jabłek niż w roku ubiegłym i owoce dobrej jakości. przymrozki na wiosnę, łagodne lato i kilka gradobicia, będziemy mieć dobre plony do zbioru.Całkowita ilość jabłek w Polsce szacowana jest na 4,5 mln ton, czyli dwukrotnie więcej niż we Francji czy we Włoszech. również w tym sezonie ilości odmian Gala, Golden i Red Delicious.”

Ponieważ oczekuje się, że produkcja będzie nieco niższa niż początkowo zgłoszono, może pojawić się duża szansa dla polskich eksporterów na dostarczanie jabłek na rynki europejskie. „Wszystkie kraje europejskie będą nadal kupować jak najwięcej jabłek lokalnie. Polskie jabłka będą ważne, aby zaspokoić popyt w większości krajów w Europie. W tym sezonie będziemy eksportować jabłka do Afryki i Azji. Rynki europejskie pozostają naszymi głównymi kierunkami eksportu , a następnie nowe kraje zamorskie, takie jak Egipt i Indie, Wietnam i Bangladesz.

Pomimo tego, że na europejskich rynkach wszystko drożeje, Novakovsky jest pewien, że w domach europejskich konsumentów zawsze znajdzie się miejsce na jabłka na stole. „Inflacja wpływa na wszystkie kraje na całym świecie, nawet na kraj taki jak Szwajcaria. Osłabia budżet zwykłych rodzin, ale jabłka są głównym owocem, który należy spożywać szczególnie, aby zachować zdrowie, z powodu pandemii Covid. Jestem pewien, że wszelkiego rodzaju jabłka trafią na stoły konsumentów.

po więcej informacji:
Jana Novakowskiego
Genesis Fresh
Telefon: +48223783405
E-mail: [email protected]