Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Restauracje w Wielkiej Brytanii bankrutują szybciej niż podczas covidu | branża hotelarska

Restauracje w Wielkiej Brytanii bankrutują w szybszym tempie niż podczas kryzysu Covid z powodu „toksycznego połączenia” rosnących kosztów energii, niedoborów personelu i małej liczby rezerwacji.

Według badania przeprowadzonego przez firmę konsultingową Mazars, liczba zamknięć w sektorze wzrosła o 60%, przy 1567 upadłościach w latach 2021-22, w porównaniu z 984 w latach 2020-21. Liczba ta obejmuje 453 w ciągu ostatnich trzech miesięcy, w porównaniu z 395 w poprzednim kwartale.

„Upadłości firm restauracyjnych mają teraz miejsce znacznie szybciej niż podczas Covid” – powiedziała Rebecca Dacre, partner w Mazars. To bardzo toksyczna kombinacja rosnących kosztów produkcji, gwałtownie rosnących kosztów finansowania i słabego popytu. Większość restauratorów nigdy wcześniej nie spotkała się z taką kombinacją negatywnych czynników”.

Branżowe grupy nacisku, w tym UK Hospitality i British Beer and Pub Association, podały w zeszłym miesiącu, że ponad jedna trzecia firm hotelarskich Może zbankrutować na początku 2023 roku.

Podczas gdy tego lata branża odnotowała wzrost w biznesie po serii przymusowych zamknięć podczas blokad Covid, restauracje borykają się teraz z trudnościami Wysoka inflacjaco nie tylko zwiększyło koszty energii, żywności i napojów, ale spowodowało, że ich klienci mieli mniej pieniędzy do wydania na kasę.

Barclaycard poinformował niedawno, że ponad połowa Brytyjczyków planuje ciąć niezbędne wydatki, co budzi obawy o dochody z okresu Bożego Narodzenia, kiedy wiele firm osiąga większość swoich zysków.

Niektóre firmy mają również trudności z rekrutacją wystarczającej liczby pracowników, ponieważ przepisy dotyczące imigracji po Brexicie uniemożliwiają obywatelom UE pracę w Wielkiej Brytanii. Przyczyniło się to do wyższej inflacji płacowej.

Mazars powiedział, że połączona presja prawdopodobnie doprowadzi do kilku trudnych miesięcy dla branży, pomimo zwykle dochodowego okresu świątecznego.

„Okres świąteczny jest zwykle bardzo pracowity dla firm hotelarskich. Jednak restauracje będą przygotowywać się do bardzo ostrej zimy, a wiele z nich stanie w obliczu prawdziwej bitwy o utrzymanie się na powierzchni” – powiedział Dacre. „Jest pewne, że będzie więcej bankructw, jeśli nie otrzymają większego wsparcia ze strony rządu, ale szanse na to, że cały rząd odkręci krany, są niewielkie”.

READ  Sam Altman: Odsunięty szef OpenAI „zaangażowany w zapewnienie firmie dalszego rozwoju”, ponieważ większość pracowników grozi odejściem | Wiadomości biznesowe