Nowo zmienione Wytyczne dotyczące alergii pokarmowych Europejskiej Akademii Alergologii i Immunologii Klinicznej (EAACI) stanowią dokument, który pomaga pracownikom służby zdrowia w diagnozowaniu alergii pokarmowych zależnych od IgE oraz stanowi aktualizację postępowania klinicznego w takich alergiach pokarmowych.1
Badania prowadzące do powstania nowych wytycznych prowadziła Alexandra F. Santos, lekarz medycyny, mgr z Wydziału Zdrowia Kobiet i Dzieci (Alergologia Dziecięca) w School of Life Course Sciences w King’s College London.
„Istnieją inne przyczyny niepożądanych reakcji na żywność, które nie mają mechanizmu odpornościowego i należy je uwzględnić w diagnostyce różnicowej alergii pokarmowej zależnej od IgE” – napisali Santos i współpracownicy. „Te jednostki kliniczne mogą mieć pochodzenie metaboliczne, farmakologiczne lub toksyczne albo mieć inny mechanizm leżący u ich podstaw”.
Nowe wytyczne zostały opracowane przez EAACI w oparciu o wytyczne dotyczące replikacji z 2014 r. oraz wytyczne dotyczące immunoterapii pacjentów z alergiami IgE-zależnymi opublikowane w 2018 r.2,3
Wytyczne EAACI dotyczące alergii pokarmowych dotyczyły przede wszystkim alergii pokarmowych zależnych od IgE i były przeznaczone dla alergologów, a także specjalistów pracujących z podejrzeniem alergii pokarmowych. Komitet sterujący pod przewodnictwem Santosa nadzorował tworzenie nowych wytycznych.
Aby zapewnić ogólnoświatowe znaczenie, wniesiono wkład panelu ekspertów, w skład którego wchodzili autorzy z obecnych członków sekcji EAACI, poprzednie wytyczne EAACI dotyczące alergii pokarmowych, eksperci z całego świata, pielęgniarki, psychologowie, młodsi członkowie i przedstawiciele pacjentów z Unii Europejskiej. Allergy and Airlines (EFA) oraz Komitet Organizacji Pacjentów EAACI (POC).
Moduł diagnostyczny nowych wytycznych zespołu opierał się zarówno na systematycznych przeglądach literatury prowadzonych przez zespół, jak i na metaanalizach. W przypadku braku dowodów badacze korzystali z konsensusu ekspertów i formułowano zalecenia, stosując metodę Grading of Rekomendacje, Ewaluacja, Rozwój i Ewaluacje (GRADE).
Panel ekspertów ds. wytycznych okresowo dokonywał przeglądu wyników, a następnie przeprowadzał głosowanie elektroniczne. Proces ten wymaga co najmniej 80% zgody, aby zalecenia panelu zostały zaakceptowane.
Zespół badawczy zwraca uwagę, że diagnozowanie alergii pokarmowych u pacjentów rozpoczyna się od szczegółowego wywiadu klinicznego, skupiającego się na alergiach pacjenta. Po tym badaniu przesiewowym przeprowadza się testy oceniające wrażliwość IgE – w tym IgE swoiste dla alergenu w surowicy (sIgE) i punktowy test skórny (SPT) – wraz z podstawowym testem aktywacyjnym (BAT), jeśli zostanie udowodniony, że jest dostępny.
Zespół podkreślił także znaczenie poszukiwania dowodów na wrażliwość IgE na potencjalne alergeny pokarmowe. Dodali, że SPT i sigE surowicy mogą dobrze działać w przypadku niektórych rodzajów żywności, takich jak orzechy nerkowca czy orzeszki ziemne, a wiadomo, że testy te są mniej wiarygodne w przypadku innych, takich jak soja i pszenica.
Aby usprawnić diagnostykę pacjentów przez pracowników służby zdrowia, przydatny może być pomiar sigE w stosunku do określonych alergenów, takich jak Cor a 14 (orzech laskowy), Ara h 2 (orzech ziemny) i Ana o 3 (nerkowiec), a zespół potwierdził wyjątkową korzyść dla ludzi wiadomo, że ma uczulenie na zboża.szczepionka.
Zespół badawczy zauważył również, że BAT można stosować zarówno w przypadku orzeszków ziemnych, jak i sezamu, dodając, że najwyższym kryterium rozpoznania alergii pokarmowej jest doustna prowokacja pokarmowa (OFC) i że specjaliści powinni brać ją pod uwagę w niejednoznacznych przypadkach. Poinformowali, że otwarte wyzwania są praktyczne w większości typów przypadków.
Ponadto zespół stwierdził, że okresowa ponowna ocena pacjentów z alergią pokarmową, którzy są dziećmi i przeszli testy alergiczne i/lub OFC, może w pewnym momencie doprowadzić do ponownego wprowadzenia pokarmów, jeśli wykaże się, że u tych osób tolerancja doustna rozwinie się samoistnie.
„Obecne wytyczne mają na celu zapewnienie wskazówek dotyczących najlepszej praktyki klinicznej i wskazanie konkretnych badań uwzględnionych w systematycznym przeglądzie literatury i metaanalizach, na których opierały się wytyczne” – napisali. „Jednak przy rozważaniu ekstrapolacji wyników badań, tj. punktów odcięcia i miar dokładności diagnostycznej, do własnej praktyki klinicznej, należy dokładnie rozważyć jakość i projekt włączonych badań”.
- Santos, AF, Rigioni, C, Agaci, I i in. Wytyczne EAACI dotyczące diagnostyki alergii pokarmowej zależnej od IgE. wrażliwy. 2023; 00:1-20. doi:10.1111/all.15902.
- Bagno JP, Fernandez-Rivas M, Arasi S i in. Wytyczne EAACI dotyczące immunoterapii alergenowej: alergia pokarmowa zależna od IgE. wrażliwy. 2018; 73 ust. 4): 799-815. doi:10.1111/all.13319.
- Moraro A, Werfel T, Hoffmann-Sommergruber K i in. Wytyczne EAACI dotyczące alergii pokarmowych i anafilaksji: diagnostyka i leczenie alergii pokarmowej. wrażliwy. 2014; 69(8): 1008-1025. doi:10.1111/all.12429.
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Ryż trawiasty zyskuje przewagę konkurencyjną dzięki swoim dzikim sąsiadom
Somerset Dementia Group walczy ze piętnem diagnozy
Narzędzie AI przyspiesza klasyfikację guzów mózgu