Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Łączenie diety ketonowej z dietą śródziemnomorską może zmniejszyć ryzyko demencji

Łączenie diety ketonowej z dietą śródziemnomorską może zmniejszyć ryzyko demencji

  • Nowe badanie wykazało, że połączenie diety śródziemnomorskiej i diety ketonowej może pomóc w funkcjach poznawczych i zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera.
  • Wcześniejsze badania powiązały niektóre diety z niższym ryzykiem choroby Alzheimera.
  • Choroba Alzheimera dotyka około 60 do 80% pacjentów z demencją.

Chociaż wiele osób słyszało o diecie ketogenicznej lub śródziemnomorskiej, eksperci twierdzą, że połączenie tych popularnych diet może przynieść korzyści.

Nowe badanie Opublikowane w tym miesiącu w czasopiśmie medycznym Alzheimer’s and Dementia stwierdzono, że połączenie diety śródziemnomorskiej i diety ketonowej może pomóc w funkcjach poznawczych i zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera.

Od lat istnieje związek między dietą MIND (interwencja diety śródziemnomorskiej-DASH w celu opóźnienia neurodegeneracji) a Zmniejszenie ryzyka choroby Alzheimera. Ale to nowe badanie jest jednym z pierwszych, które łączy tę konkretną dietę z zapobieganiem chorobie Alzheimera.

Wcześniejsze badania powiązały niektóre diety z ich wpływem na chorobę Alzheimera.

Choroba Alzheimera jest rodzajem demencji, która wpływa na pamięć, myślenie i zachowanie. Według Stowarzyszenia Alzheimera, Choroba Alzheimera dotyka około 60 do 80%. pacjentów z demencją. W tym stanie objawy poznawcze pogarszają się z czasem, tak że pacjentowi trudno jest wykonywać codzienne zadania.

„Myślę, że ludzie coraz częściej myślą o jedzeniu jako o medycynie. To bardzo ważne, a pomysł ten jest coraz bardziej eksponowany”. dr Joela Salinasa, neurolog behawioralny i badacz w NYU Langone Health oraz dyrektor medyczny Isaac Health. „Przez jakiś czas wydawaliśmy kluczową rekomendację dotyczącą pomocy w redukcji [Alzheimer’s] Warunkiem była dieta umysłowa. Ludzie szukają modyfikacji tej diety, które mogą być bardziej skuteczne”.

Dieta ketogeniczna to dieta o bardzo niskiej zawartości węglowodanów i bardzo wysokiej zawartości tłuszczu, która polega na drastycznym odcięciu węglowodanów. Dieta śródziemnomorska jest również dietą niskowęglowodanową, ale umiarkowanie wysokotłuszczową, która kładzie nacisk na produkty pełnoziarniste, oliwę z oliwek, ryby, owoce i rośliny strączkowe. Łączenie obu diet obejmuje cechy obu, w tym białka zwierzęce, warzywa nieskrobiowe, produkty mleczne, oleje i masła, a także eliminację przetworzonej żywności, słodyczy i słodkich napojów.

READ  Zrozumienie choroby Parkinsona: badanie podkreśla rolę wariantów genetycznych i narażenia na pestycydy

Poprzednie badania wykazały związek między funkcjami poznawczymi a dietą MIND. Dieta MIND jest podobna do zmodyfikowanej diety ketonowej, ponieważ promuje produkty pełnoziarniste, zielone warzywa, warzywa liściaste, orzechy, fasolę, jagody, drób, ryby i oliwę z oliwek. Wzywa również do ograniczenia wypieków, deserów, czerwonego mięsa, sera i smażonych potraw.

Różnica między dietą MIND a dietą ketonową polega na tym, że łączy ona plany śródziemnomorskie i ketonowe, ale eliminuje rośliny strączkowe, owoce, fasolę i produkty pełnoziarniste.

Badanie wykazało, jak dieta może wpływać na funkcjonowanie mózgu. Dorośli z cukrzycą, zarówno z łagodnymi, jak i normalnymi zaburzeniami poznawczymi, byli na diecie niskotłuszczowej lub wysokotłuszczowej zmodyfikowanej diecie keto śródziemnomorskiej przez sześć tygodni. Po kolejnym sześciotygodniowym okresie wymywania zmienili dietę. Naukowcy zebrali próbki kału z całego świata.

Badanie wykazało, że uczestnicy z łagodnymi zaburzeniami poznawczymi na śródziemnomorskiej diecie ketonowej mieli niższy poziom drobnoustrojów wytwarzających GABA i wyższy poziom drobnoustrojów regulujących GABA. GABA to substancja chemiczna, która pomaga w funkcjonowaniu mózgu. Dla kogoś z chorobą Alzheimera, GABA nie działa prawidłowo. Ten akt równoważenia GABA może potencjalnie regulować aktywność mózgu.

„Myślę, że samo badanie jest badaniem pilotażowym” – powiedział Salinas. „Tylko około 20 osób ukończyło badanie. Chcieli przeprowadzić większe badanie i chciałbym zobaczyć, jak to się potoczy. Chciałbym zobaczyć więcej pod względem wielkości i różnorodności populacji oraz poziomów podatności na zagrożenia, które ktoś może mieć, i podstawową przyczynę, ponieważ ludzie mogą być podatni na wszystkie przyczyny, takie jak brak snu, zmiany naczyniowe lub bardziej powszechna choroba Alzheimera.

Chociaż adaptacja śródziemnomorskiej diety ketonowej może wiązać się z pewnymi pozytywami, drastyczne zmiany w czyjejś diecie są często niezrównoważone. Małe zmiany mogą mieć długotrwały wpływ i mogą pomóc w tworzeniu trwałych nawyków na przyszłość.

READ  Alarm NHS w związku z dużą liczbą pacjentów z Covid w Wielkiej Brytanii korzystających z respiratorów | Korona wirus

Kilka łatwych kroków przejść na dietę śródziemnomorskąWedług Harvard Medical School obejmują one:

  • Przekształcanie tłuszczu w oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia.
  • Rozpocznij lub zakończ każdy posiłek sałatką.
  • Dodaj więcej różnych warzyw do listy.
  • Unikaj słodkich napojów.

„Kluczowe rzeczy to skupienie się na przejściu w kierunku zdrowszej diety” – powiedział Salinas. „Podobnie jak w przypadku każdego rodzaju zmiany zachowania, jeśli jesteś w stanie wprowadzić małe zmiany w czasie, jest bardziej prawdopodobne, że zmiana ta będzie trwała, niż drastyczna zmiana naraz”.

Dodał, że korzyści płynące z diety ketonowej obejmują poprawę zdrowia serca, a nawet trzymanie się diety z umiarem może przynieść korzyści w porównaniu z tymi, którzy w ogóle nie przestrzegają diety.