Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Kupujący zamieniają produkty świeże na mrożone, ponieważ rachunki za żywność rosną

Kupujący zamieniają produkty świeże na mrożone, ponieważ rachunki za żywność rosną

  • Przez Noor Nanji
  • Korespondent biznesowy BBC News

podpis pod zdjęciem,

Laura Tedder przechowuje mrożonki dla trojga swoich dzieci

Detaliści twierdzą, że konsumenci przechodzą ze świeżej żywności na mrożonki, próbując walczyć z rosnącymi cenami artykułów spożywczych.

Dane firmy badawczej Kantar sugerują, że mrożonki mają obecnie lepsze wyniki niż świeże w supermarketach.

Najpopularniejsze pozycje to mrożony kurczak, dania gotowe, pizza i chipsy ziemniaczane.

Oto niektóre z rzeczy, które Laura Tedder, matka trójki dzieci, powiedziała BBC, że zdecydowała się pomóc obniżyć rachunki za jedzenie. „Kupujemy więcej mrożonek. Nie możemy kupić świeżej żywności” – powiedziała.

Pani Tedder nie jest sama. Brytyjskie Konsorcjum Detalistów stwierdziło, że konsumenci dokonują tych samych „kompromisów oszczędzających pieniądze”, gdy koszty utrzymania rosną.

„Mrożonki są zwykle znacznie tańsze i jest mniej odpadów, więc można zrozumieć, dlaczego tak dobrze się sprzedają w kryzysie kosztów utrzymania” – powiedział analityk handlu detalicznego Jed Vetter.

Pani Tedder z Ampthill w Bedfordshire powinna zwracać uwagę na to, ile wydaje w supermarkecie.

„Kiedy masz tak wiele dzieci do wykarmienia, wszystko się sumuje” – powiedziała.

Często porównuje ceny świeżych i mrożonych produktów, takich jak kurczak, i w ostatnich miesiącach kupuje dużo mrożonych warzyw.

Używa również mrożonych owoców do przygotowywania koktajli dla swoich córek — 10-letniej Milly, 9-letniej Pip i 6-letniej Ottilie.

W przeszłości kupowała świeżą żywność, ponieważ uważała, że ​​jest ona lepsza pod względem odżywczym dla jej dzieci.

„Teraz bardziej martwię się o słodycze, które jedzą moje dzieci, niż o posiłki, które dla nich gotuję” – powiedziała.

Źródło obrazu, Lindsey Hawkshaw

podpis pod zdjęciem,

Lindsay Hawkshaw mówi, że jej rodzina je mrożonki, bo są tańsze

„Jest tańszy niż świeży i jest mniej odpadów, więc nie ma się co zastanawiać, kiedy liczymy grosze” – powiedziała.

Powiedziała, że ​​zauważyła więcej ofert supermarketów na mrożonki.

„To nie jest idealne” – powiedziała. „Świeże smakuje lepiej, co do tego nie ma wątpliwości”.

„Ale opakowanie mówi, że jest natychmiast zamrożone, więc myślę, że to obala mit, że jest mniej zdrowy” – powiedziała.

Mrożona żywność „miała złą reputację od lat”, ale jej jakość jest „naprawdę wysoka” – powiedział Futter.

„Niezależnie od tego, czy jest to groszek, ziemniaki czy ryba – często jest to dla ciebie lepsze, ponieważ te produkty są zamrażane, gdy tylko są gotowe, podczas gdy świeże produkty mogą czasami przechowywać dłużej” – powiedział.

Koszty utrzymania

Fraser McKevitt, szef działu detalicznego i konsumenckiego w Kantar UK, powiedział BBC, że mrożonki w supermarketach są obecnie „znacząco lepsze” niż świeża żywność.

„Oczywiście część z tego ma związek z kosztami utrzymania” – dodał.

Dane Kantar, widziane przez BBC, pokazują, że popyt na artykuły takie jak mrożony kurczak wzrósł o 5,9%. Tymczasem ceny gotowej żywności mrożonej, w tym dań gotowych do spożycia, pizzy i chipsów ziemniaczanych, wzrosły o 2,6%.

Ogólnie rzecz biorąc, wolumeny mrożonek utrzymywały się na stałym poziomie, chociaż kupujący generalnie kupowali mniej. Dane pokazały, że w ciągu 12 tygodni do połowy marca całkowity wolumen artykułów spożywczych spadł o 4%, podczas gdy wolumen zakupionych mrożonek pozostał niezmieniony.

„przyjazne dla budżetu”

Waitrose powiedział, że jego asortyment mrożonek rozszerza się, gdy klienci pilnują swoich budżetów.

M&S powiedział BBC, że coraz więcej klientów wybiera mrożone warzywa i mrożone zioła, co według niego jest „opcją o dużej wartości”.

Według British Retail Consortium inflacja cen świeżej żywności osiągnęła w marcu 17 proc., w porównaniu z 16,3 proc.

podpis pod zdjęciem,

Zamrażanie żywności pomaga ograniczyć marnowanie żywności, mówi Kate Hall

Mama dwójki dzieci, Kate Hall z Bromley, stworzyła stronę internetową The Full Freezer, aby doradzać ludziom, jak oszczędzać pieniądze i ograniczać ilość odpadów poprzez prawidłowe korzystanie z zamrażarki.

Powiedziała, że ​​​​w ciągu ostatnich sześciu miesięcy uczestniczyła znacznie częściej, ponieważ koszty życia wzrosły.

„Ludzie przezwyciężają strach przed mrożonkami i to dobrze” – powiedziała.

Pani Hall zamraża wszystko, od orzechów nerkowca po jajka. Zamrażasz również czerwone wino do gotowania.

„Możesz zamrozić resztki, a może to być tak proste, jak włożenie zapasowej cebuli do zamrażarki, a później użycie jej do zrobienia zupy.

„Będzie znacznie mniej odpadów żywnościowych, jeśli będziesz efektywnie korzystać z zamrażarki, i to jest coś, z czego ludzie naprawdę zdają sobie teraz sprawę”.

Jak mogę zaoszczędzić pieniądze w moim sklepie spożywczym?

  • Przyjrzyj się swoim szafkom, aby wiedzieć, co już masz
  • Najpierw przejdź do sekcji mini, aby sprawdzić, czy zawiera ona wszystko, czego potrzebujesz
  • Kupuj rzeczy bliskie daty przydatności do spożycia, które będą tańsze i korzystaj z zamrażarki