Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Czy podawanie psom surowego mięsa zwiększa ryzyko zakażenia E. coli?  Przestudiuj odpowiedzi

Czy podawanie psom surowego mięsa zwiększa ryzyko zakażenia E. coli? Przestudiuj odpowiedzi

Naukowcy z Uniwersytetu w Bristolu wykazali, że karmienie psów surowym mięsem zwiększa ryzyko wydzielania przez nie bakterii Escherichia coli, których nie może zabić antybiotyk cyprofloksacyna.

Czy podawanie psom surowego mięsa zwiększa ryzyko zakażenia E. coli? Tak mówi badanie (Pixabay)

Escherichia coli, która może powodować zatrucia pokarmowe, jest najczęstszą przyczyną zagrażających życiu infekcji dróg moczowych i krwi w Wielkiej Brytanii.

Cyprofloksacyna jest antybiotykiem fluorochinolonowym stosowanym w leczeniu różnych chorób bakteryjnych u ludzi i zwierząt. Światowa Organizacja Zdrowia uważa, że ​​te antybiotyki mają najwyższy priorytet i kluczowe znaczenie.

W badaniu opublikowanym w czasopiśmie One Health szukano bakterii E. coli opornych na cyprofloksacynę w jelitach 600 zdrowych psów do towarzystwa.

Zespół badawczy poprosił właścicieli psów o wypełnienie kwestionariusza zawierającego informacje o ich psie, jego diecie, otaczającym środowisku, do którego został wprowadzony oraz o tym, czy był leczony antybiotykami.

Dane mikrobiologiczne w połączeniu z danymi ankietowymi pozwoliły na analizę statystyczną, która wykazała, że ​​karmienie psów niedogotowanym mięsem było jedynym istotnym czynnikiem ryzyka związanym z wydalaniem tych opornych bakterii z psimi odchodami. Badanie to potwierdza wcześniejsze badania, które wykazały związek między psami karmionymi surowym mięsem a oporną bakterią E. coli.

W Wielkiej Brytanii zmniejszone stosowanie cyprofloksacyny przez lekarzy pierwszego kontaktu doprowadziło do spadku oporności E. coli na cyprofloksacynę w wyniku infekcji u ludzi. W Wielkiej Brytanii nastąpiło także niemal całkowite zaprzestanie stosowania fluorochinolonów w leczeniu zwierząt hodowlanych. Jednakże stosowanie i oporność na fluorochinolony utrzymują się na bardzo wysokim poziomie na całym świecie.

„Naszym celem nie było skupienie się na surowej karmie dla psów, ale zbadanie, co może sprawić, że pies będzie bardziej podatny na wydzielanie pokarmu” – powiedział dr Jordan Seeley, pracownik naukowy w College of Cellular and Molecular Medicine (CMM), który przeprowadził badanie badania. „Nasze badanie wykazało bardzo silny związek między uwalnianiem bakterii E. coli opornych na cyprofloksacynę a karmieniem psów surową dietą”.

READ  Zdolność genetyczna mikrobiomu jelitowego decyduje o powodzeniu lub niepowodzeniu utraty wagi

Matthew Avison, profesor bakteriologii molekularnej w CMM, który kierował badaniem, wyjaśnił: „Surowe mięso – niezależnie od tego, czy jest przeznaczone do spożycia przez ludzi po ugotowaniu, czy sprzedawane jako surowa karma dla psów – jest prawdopodobnie skażone bakteriami E. coli opornymi na antybiotyki. Gotowanie zabija bakterie i zmniejsza higienę. Właściwe użycie rąk zmniejsza bezpośrednie niebezpieczeństwo połknięcia tych bakterii i przedostania się ich do jelit.

„Decydowanie się na karmienie psa surowym mięsem oznacza, że ​​dana osoba prawie na pewno będzie musiała jadać surowe mięso, a nasze badania jasno pokazują, że surowe żywienie oznacza również, że właściciele zwierząt domowych częściej wchodzą w interakcję ze zwierzęciem wydzielającym oporne bakterie E. coli .”

Dr Seeley dodał: „Indywidualne środki mające na celu zmniejszenie ryzyka rozsiewania przez psy opornych bakterii obejmują zmianę diety na niezawierającą surowca lub pozyskiwanie wysokiej jakości surowego mięsa, które można ugotować, a następnie ugotować. Większość surowej karmy jest sprzedawana do spożycia przez psy. ” Psów nie można gotować i gotowane mogą stanowić dla nich znaczne zagrożenie dla zdrowia.

„Decydowanie się na karmienie psów mięsem zwierząt hodowanych na farmach w Wielkiej Brytanii lub innych krajach, w których stosuje się bardzo niskie antybiotyki, które są krytyczne w rolnictwie, może również zmniejszyć ryzyko spożycia opornych bakterii podczas obiadu”.

„W ramach naszej reakcji na pojawiający się kryzys oporności na antybiotyki należy zaoferować więcej zachęt firmom przyłączającym się do branży surowej karmy dla psów, aby pozyskiwały mięso z gospodarstw stosujących odpowiednie zasady stosowania antybiotyków i testowały mięso pod kątem opornych bakterii przed jego sprzedażą” – profesor Avison Bardziej rygorystyczne limity dotyczące liczby bakterii dozwolonych w mięsie sprzedawanym do spożycia w stanie surowym w porównaniu z mięsem sprzedawanym w celu ugotowania przed spożyciem.

READ  Polityka pokonuje naukę Covida w dążeniu Dżawida do „życia z wirusem” | Korona wirus

E. coli występuje naturalnie w jelitach ludzi i zwierząt i może być przenoszona między nimi, zwykle w wyniku niewłaściwej higieny domowej, na przykład po skorzystaniu z toalety lub kontakcie z żywnością zanieczyszczoną odchodami, w tym niegotowanym mięsem. Kiedy psy rozsiewają oporne bakterie w środowisku i domu, bakterie te prawdopodobnie zostaną przekazane ich właścicielom i innym osobom.

Gdy dana osoba połknie trochę E. coli, bakterie te mogą pozostać w jelitach przez lata, zanim wywołają infekcję. Każdego roku w Wielkiej Brytanii występują setki tysięcy infekcji dróg moczowych wywołanych przez E. coli, a także tysiące infekcji krwi, które często prowadzą do zagrażającej życiu sepsy. Kiedy E. coli jest oporna na ważne antybiotyki, takie jak cyprofloksacyna, leczenie infekcji staje się trudniejsze, co oznacza, że ​​pacjenci są bardziej narażeni na hospitalizację i śmierć.

Ta historia została opublikowana z kanału agencji informacyjnej bez modyfikacji tekstu. Zmienił się tylko tytuł.