Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Czerwień Allura (zwana także FD&C Red 40 i Food Red 17) jest powszechnym składnikiem słodyczy, napojów bezalkoholowych, produktów mlecznych i niektórych płatków zbożowych – ScienceDaily

Waliol Khan z McMaster University mówi, że długotrwałe spożywanie barwnika spożywczego Allura Red może być możliwą przyczyną chorób zapalnych jelit (IBD), choroby Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejącego zapalenia jelita grubego. Naukowcy korzystający z eksperymentalnych modeli zwierzęcych IBD odkryli, że ciągła ekspozycja na Czerwień Allura AC szkodzi zdrowiu jelit i sprzyja stanom zapalnym.

Barwnik bezpośrednio zaburza funkcję bariery jelitowej i zwiększa produkcję serotoniny, hormonu/neuroprzekaźnika znajdującego się w jelitach, co następnie zmienia skład mikroflory jelitowej, powodując zwiększoną podatność na zapalenie okrężnicy.

Khan powiedział, że Allura Red (zwana także FD&C Red 40 i Food Red 17) jest powszechnym składnikiem słodyczy, napojów bezalkoholowych, produktów mlecznych i niektórych płatków zbożowych. Barwnik służy do dodawania koloru i tekstury artykułom spożywczym, co często przyciąga dzieci.

Stosowanie syntetycznych barwników spożywczych, takich jak czerwień Allura, znacznie wzrosło w ciągu ostatnich kilku dekad, ale nie przeprowadzono wcześniejszych badań dotyczących wpływu tych barwników na zdrowie jelit. Khan i jego zespół opublikowali swoje odkrycia w Komunikacja natury. Yoon Han (Eric) Kwon, który niedawno zrobił doktorat w Khan Lab, jest pierwszym autorem.

„To badanie pokazuje znaczący niekorzystny wpływ czerwieni Allura na zdrowie jelit i identyfikuje jelitową serotoninę jako krytyczny czynnik pośredniczący w tych efektach. Odkrycia te mają ważne implikacje w zapobieganiu i leczeniu nieswoistego zapalenia jelit” – powiedział Khan, główny autor badania i profesor uniwersytecki. Wydział Patologii i Medycyny Molekularnej oraz główny badacz w Farncombe Digestive Health Research Institute.

„To, co odkryliśmy, jest zaskakujące i niepokojące, ponieważ ten powszechny syntetyczny barwnik spożywczy jest potencjalnym czynnikiem wyzwalającym choroby zapalne jelit. Te badania to duży postęp w ostrzeganiu opinii publicznej o potencjalnych szkodach związanych z barwnikami spożywczymi, które spożywamy na co dzień” – powiedział. .

„Literatura sugeruje, że spożywanie czerwieni Allura wpływa również na niektóre alergie, zaburzenia odporności i problemy behawioralne u dzieci, takie jak zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi”.

READ  Biometria mózgu pomaga identyfikować wstrząśnienia mózgu podczas uprawiania sportu

Khan powiedział, że choroby zapalne jelit to poważne przewlekłe stany zapalne jelit, które dotykają miliony ludzi na całym świecie. Chociaż ich dokładne przyczyny wciąż nie są w pełni poznane, badania wykazały, że nieregularne odpowiedzi immunologiczne, czynniki genetyczne, brak równowagi mikroflory jelitowej i czynniki środowiskowe mogą prowadzić do tych stanów.

W ostatnich latach nastąpił znaczny postęp w identyfikacji genów podatności oraz zrozumieniu roli układu odpornościowego i drobnoustrojów gospodarza w patogenezie nieswoistych zapaleń jelit. Powiedział jednak, że podobne postępy w identyfikacji środowiskowych czynników ryzyka zostały opóźnione.

Khan powiedział, że środowiskowe wyzwalacze IBD obejmują typową zachodnią dietę, która obejmuje przetworzone tłuszcze, czerwone i przetworzone mięso, cukier i brak błonnika. Dodał, że zachodnia dieta i przetworzona żywność zawierają również duże ilości różnych dodatków i barwników.

Dodał, że badanie wskazuje na związek między powszechnie stosowanym barwnikiem spożywczym a nieswoistym zapaleniem jelit i uzasadnia dalsze badania między barwnikami spożywczymi a nieswoistym zapaleniem jelit na poziomie eksperymentalnym, epidemiologicznym i klinicznym.

Badanie zostało sfinansowane przez Canadian Institutes of Health Research.

Źródło historii:

Materiały Wstęp do Uniwersytet McMastera. Uwaga: Treść można modyfikować według stylu i długości.