Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Badanie wykazało, że dieta wpływa na objawy motoryczne choroby Parkinsona, a suplementy nie przynoszą żadnych korzyści

Badanie wykazało, że dieta wpływa na objawy motoryczne choroby Parkinsona, a suplementy nie przynoszą żadnych korzyści

W niedawnej metaanalizie i przeglądzie systematycznym opublikowanym w czasopiśmie Europejski dziennik żywienia klinicznego, Naukowcy zebrali i ponownie przeanalizowali dane na temat wpływu diety (a tym samym wzorców żywienia i suplementów diety) na przyspieszanie lub łagodzenie choroby Parkinsona (PD). Ich przegląd i ponowna ocena danych z 24 publikacji pokazuje, że diety śródziemnomorskie, ketogenne i inne diety niskobiałkowe mogą skutecznie obniżyć całkowity wynik w zunifikowanej skali oceny choroby Parkinsona (UPDRS), poprawiając ogólne funkcje motoryczne. Wbrew wcześniejszym hipotezom nie zaobserwowano, że interwencje żywieniowe, w tym suplementy diety, poprawiały wyniki dystansu w UPDRS lub teście sześciominutowego marszu (6MWT).

Pobyt: Wpływ suplementów diety, żywności i wzorców diety na chorobę Parkinsona: metaanaliza i systematyczny przegląd randomizowanych badań krzyżowych. Źródło zdjęcia: Chinabong/Shutterstock

Choroby neurodegeneracyjne i diety

Choroby neurodegeneracyjne to związane z wiekiem, niezakaźne, przewlekłe schorzenia charakteryzujące się utratą funkcji obwodowego układu nerwowego lub komórek mózgowych. Choroba Alzheimera (AD) i choroba Parkinsona (PD) to najczęstsze przykłady chorób neurodegeneracyjnych, przy czym ta ostatnia dotyka ponad 1% wszystkich ludzi w wieku powyżej 60 lat, co czyni ją najczęstszym zaburzeniem ruchu na świecie.

Niestety, podobnie jak w przypadku większości chorób neurodegeneracyjnych, obecnie nie ma lekarstwa na chorobę Parkinsona, a interwencje kliniczne mają na celu opanowanie tej choroby i spowolnienie jej postępu, a badania skupiają się na zapobieganiu chorobie Parkinsona. Niedawny wzrost liczby przypadków PD przypisuje się przede wszystkim globalnej ewolucji nawyków żywieniowych i zachowań zdrowotnych, przy czym główną przyczyną są nieoptymalne diety w stylu zachodnim i siedzący tryb życia.

„Zdrowa dieta, poprawa stylu życia, środki przeciwutleniające i składniki odżywcze o działaniu przeciwzapalnym mogą być potencjalnie skuteczną strategią leczenia choroby Parkinsona”.

Coraz więcej dowodów naukowych sugeruje głęboki związek między wyborami żywieniowymi a wynikami klinicznymi związanymi z wiekiem. Zaobserwowano, że niektóre diety przyspieszają wystąpienie i postęp choroby Parkinsona, podczas gdy inne zmniejszają ryzyko rozwoju tej choroby. Pomimo licznych randomizowanych badań kontrolowanych (RCT) i badań przekrojowych ujawniających korzyści żywieniowe, głównie związane z mikrobiomem jelitowym, w utrzymaniu zdrowej diety, nadal bardzo brakuje przeglądów i metaanaliz, które omawiałyby i konsolidowały ich ustalenia.

READ  Dynamika przenoszenia SARS-CoV-2 wśród pracowników służby zdrowia

O badaniu

Niniejsze badanie zostało zarejestrowane w bazie danych Międzynarodowego Prospektywnego Rejestru Przeglądów Systematycznych (PROSPERO), a jego metodologie zostały zaprojektowane tak, aby były zgodne zarówno z Podręcznikiem Cochrane dotyczącym Systematycznych Przeglądów Interwencji, jak i Preferowanymi Pozycjami Raportowania dla Przeglądów Systematycznych i Metaanaliz (PRISMA). wytyczne. Dane do badania zebrano z ośmiu internetowych repozytoriów publikacji naukowych, a mianowicie PubMed, Embase, Medline, Cochrane Library, SCOPUS, Wanfang, China National Knowledge Infrastructure (CNKI) i Weipu, od momentu powstania bazy danych do 26 czerwca 2022 r.

Kryteria włączenia do badania obejmowały rodzaj badania (randomizowane badanie kontrolowane). [RCTs]), język (angielski), interwencje badawcze, klinicznie potwierdzona choroba Parkinsona i wyniki zgłaszane w postaci ujednoliconej skali oceny choroby Parkinsona (UPDRS) lub całkowitego wyniku UPDRS (MDS-UPDRS) Międzynarodowego Towarzystwa Chorób Parkinsona i Zaburzeń Ruchowych lub wyniku UPDRS lub MDS-motorycznego UPDRS, sześciominutowy test marszu (6MWT) lub ilościowy wskaźnik przesiewowy wrażliwości na insulinę (QUICKI).

Selekcja publikacji obejmuje etapy selekcji tytułu, abstraktu i pełnego tekstu w laboratorium Próby wyłączone z analiz. Ekstrakcja danych obejmowała charakterystykę badania, wielkość próby pacjentów, interwencje żywieniowe (w tym czas trwania interwencji) i wyniki. Do oceny włączonych publikacji pod kątem ryzyka błędu systematycznego w odniesieniu do wszystkich pięciu zalecanych parametrów wykorzystano narzędzie Cochrane Risk of Bias for Randomized Trials wersja 2 (ROB2). Ponadto do oceny jakości i skuteczności danych wykorzystano narzędzie Grading of Development and Evaluation (GRADE).

Do standaryzacji wyników metaanaliz przeprowadzonych w oprogramowaniu Cochrane Collaboration Review Manager 5.4 wykorzystano różnice średnie (MD) i odchylenia standardowe (SD). I2Obliczono go, aby ocenić stopień niespójności między badaniami, a testem chi-kwadrat w celu oszacowania heterogeniczności między testami. Na koniec przeprowadzono analizę wrażliwości w celu oceny potencjalnej stronniczości publikacji.

Wyniki

Wstępne sprawdzenie bazy danych ujawniło 9970 tytułów badań związanych z danym tematem, z czego 291 to duplikaty. Przegląd abstraktów zawężono do 28 publikacji, a przegląd pełnotekstowy do ostatecznego zestawu 24 publikacji.

READ  Nowa metoda leczenia może zmniejszyć otyłość u chorych na schizofrenię

Wyniki niniejszych metaanaliz pokazują, że chociaż wskaźniki QUICKI obrazują poprawę po suplementacji żywieniowej, wyniki UPDRS (i jego pochodnych) i 6MWT nie wykazują takiej poprawy. Natomiast wyniki przeglądu systematycznego sugerują, że niektóre diety, zwłaszcza dieta śródziemnomorska, diety ketogenne i inne diety charakteryzujące się niskim spożyciem białka, znacząco obniżały punktację w skali UPDRS i łagodziły objawy motoryczne PD.

„W przyszłości konieczne będzie przeprowadzenie badań na próbie o wystarczającej wielkości, aby ocenić, jak różne rodzaje interwencji żywieniowych wpływają na osoby cierpiące na chorobę Parkinsona”.

Odniesienie do magazynu:

  • Wu, L., Zhou, L., Pang, Y. i in. Wpływ suplementów diety, żywności i wzorców diety na chorobę Parkinsona: metaanaliza i systematyczny przegląd randomizowanych badań krzyżowych. Eur J Clin Nutr (2024), DOI – 10.1038/s41430-024-01411-1, https://www.nature.com/articles/s41430-024-01411-1