Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Badanie: Dieta niskomięsna i bezmięsna wiąże się z niższym ryzykiem raka

Chociaż warzywa, takie jak brokuły, cebula, kapusta, jarmuż, kalafior i owoce, takie jak pomarańcze, banany, jabłka i cytryny, pomagają zwalczać raka, co z mięsem? Zrobić Jedzenie jedzenia Mięso zaostrza raka lub pomaga z nim walczyć? Nowe badanie rzuca na to światło.

Według badań opublikowanych w ogólnodostępnym czasopiśmie BMC Medicine, spożywanie mięsa pięć lub mniej razy w tygodniu wiąże się z ogólnie niższym ryzykiem zachorowania na raka.

Cody Watling i współpracownicy z Uniwersytetu Oksfordzkiego w Wielkiej Brytanii zbadali związek między dieta i ryzyka raka, analizując dane zebrane od 472 377 dorosłych Brytyjczyków zrekrutowanych do brytyjskiego Biobanku w latach 2006-2010. Uczestnicy w wieku od 40 do 70 lat zgłaszali, jak często jedli mięso i ryby, a naukowcy obliczyli częstość występowania nowych nowotworów, które rozwinęły się średnio 11 lat z wykorzystaniem kart zdrowia.

Przeczytaj także: Zmniejszenie ilości mięsa w planie diety ma wiele korzyści zdrowotnych i środowiskowych: Badanie

W swoich analizach uwzględnili stan cukrzycy, czynniki socjodemograficzne, społeczno-ekonomiczne i związane ze stylem życia. 247 571 (52 procent) uczestników jadło mięso więcej niż pięć razy w tygodniu, 205 382 (44 procent) uczestników jadło mięso pięć lub mniej razy w tygodniu, 10 696 (2 procent) jadło ryby, ale nie mięso, a 8 685 (2) procent) są wegetarianami lub weganami. 54 961 uczestników (12 procent) zachorowało na raka w okresie badania.

Naukowcy odkryli, że ogólne ryzyko zachorowania na raka było o 2 procent niższe wśród osób, które jadły mięso pięć lub mniej razy w tygodniu, 10 procent wśród tych, którzy jedli ryby, ale nie mięso, i 14 procent wśród wegetarian i wegan, w porównaniu do tych, którzy jedli ryby, ale nie mięso Ci, którzy jedli mięso więcej niż pięć razy w tygodniu.

Porównując częstość występowania określonych nowotworów z dietą uczestników, autorzy stwierdzili, że ci, którzy jedli mięso pięć lub mniej razy w tygodniu, mieli o 9 procent mniejsze ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, w porównaniu z tymi, którzy jedli mięso więcej niż pięć razy w tygodniu . Odkryli również, że ryzyko raka prostaty było o 20 procent niższe wśród mężczyzn, którzy jedli ryby, ale nie mięsa io 31 procent mniej wśród mężczyzn stosujących dietę wegetariańską, w porównaniu z tymi, którzy jedli mięso więcej niż pięć razy w tygodniu. Kobiety po menopauzie, które jadły dietę roślinną, miały o 18 procent mniejsze ryzyko zachorowania na raka piersi w porównaniu do kobiet, które jadły mięso więcej niż pięć razy w tygodniu. Jednak wyniki wskazują, że dzieje się tak dlatego, że wegetarianki miały zwykle niższy wskaźnik masy ciała (BMI) niż kobiety, które jadły mięso.

READ  Czynnik środowiskowy – lipiec 2022 r.: Błony przeciwwirusowe zwiększają zdolność masek do zwalczania COVID

Naukowcy ostrzegają, że obserwacyjny charakter ich badania nie pozwala na wyciągnięcie wniosków na temat związku przyczynowego między dietą a ryzykiem raka. Ponadto, ponieważ dane żywieniowe UK Biobank zostały zebrane w jednym momencie, a nie w ciągłym okresie, mogą one nie być reprezentatywne dla diety przez całe życie uczestników.

Autorzy zasugerowali, że przyszłe badania mogłyby zbadać związki między dietami z niewielką ilością mięsa lub bez mięsa a indywidualnym ryzykiem raka w większych populacjach z dłuższymi okresami obserwacji.

Ten artykuł został opublikowany z kanału agencji prasowej bez modyfikacji tekstu.