TWiele razy zastanawiałam się, co nadaje się na rodzinny obiad, zaglądałam do lodówki i „robiłam” posiłek dzięki temu, jak szybko powstają naleśniki, no cóż, dużo. Jedynymi liczbami jestem ja Potrzebować Na szczęście pamiętamy 1-2-3 (1 jajko, 200g mąki, 300ml mleka) i ruszamy! Paszteciki to szybkie i łatwe rozwiązanie – zasadniczo sposób na zawijanie lub przechowywanie innych składników – a ponadto są dostępne w ogromnej różnorodności kształtów i rozmiarów, a także o różnej teksturze i grubości. Niezależnie od tego, czy masz ochotę na nadzienie, czy przewracanie, klasycznie czy na kruszonkę, poświęć chwilę na zaplanowanie Dzień naleśnikówwięc wszystko jest gotowe i czeka, kiedy następnym razem zajrzysz do lodówki i zastanawiasz się, co będzie na obiad.
Knedle ryżowe z jajkami i olejem chili (na zdjęciu powyżej)
Są to inspiracje Sinasir, czyli nigeryjskie naleśniki z namoczonego, gotowanego i często sfermentowanego ryżu. Znane są z perforowanej, przypominającej gąbkę warstwy, która jest przygotowana tak, aby wchłonąć każdy sok. Wykonany z ryżu, jest świetną opcją dla tych, którzy wolą produkty bezglutenowe. Można eksperymentować z dodatkami, ja lubię też z masłem i miodem lub podawać bezpośrednio z zupą lub gulaszem
wyposażyć 15 minut
przerwa 3 godzinyp+
On gotuje 10 minut
Robić 8 naleśników, do sErwa 4
Na naleśniki
210 gramów krótkoziarnistego brązowego ryżu
75 gramów Ugotowany ryż kleisty lub basmati
3½ grama Drożdże suszone szybko działające (tj. pół pudełka)
1 łyżka drobnego cukru
½ łyżeczki drobnej soli morskiej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Dla klasy
4 duże jajka
1 szczypta Łuszcząca się sól morska
Olej chilidomowe lub kupione w sklepie
Płynny miód
1 cytrynapokroić na 8 klinów
2 łyżki grubo posiekanej świeżej kolendry Liście
25 gramów niesolonego masła
Brązowy ryż włóż do miski, zalej zimną wodą i pozostaw do namoczenia na co najmniej dwie godziny, a najlepiej na noc, aż ziarna będą mogły się rozbić, mocno dociskając opuszkami palców.
Ryż odcedź, włóż do blendera z 250 ml wody o temperaturze pokojowej, następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki na naleśniki i miksuj przez trzy minuty, aż uzyskasz kremowe i lekko ziarniste ciasto. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia i odstaw na co najmniej godzinę. (Alternatywnie, umieść mieszaninę w lodówce na maksymalnie tydzień – będzie powoli fermentować i nabierze lekko kwaśnego smaku przypominającego dozę.)
Umieść patelnię z powłoką nieprzywierającą o szerokości 20 cm z pokrywką na średnim lub wysokim ogniu. Wymieszaj ciasto, następnie nabierz 50 gramów na środek patelni i obracaj, aż osiągnie średnicę 15-16 cm. Wbij jajko na środek naleśnika, następnie przykryj patelnię i smaż przez 1 do 1 1/2 minuty, aż białka się zetną, a krawędzie naleśnika będą łatwo odchodzić od patelni. Za pomocą szpatułki zsuń naleśnik na talerz jajkiem do góry, a następnie powtórz tę czynność z większą ilością mieszanki i pozostałymi trzema jajkami.
Z pozostałej mieszanki uformuj cztery zwykłe placki, smaż każdy przez 45 sekund, aż będą wyraźnie ugotowane, następnie odwróć i smaż przez 20 sekund po drugiej stronie.
Przed podaniem rozłóż cztery tarty jajeczne na czterech talerzach, skrop olejem chili, miodem i odrobiną cytryny, posyp je kolendrą i podawaj. Skrop zwykłe naleśniki masłem i miodem, a następnie połóż je na talerzu, gotowe do ułożenia jajek.
Grillowane placuszki z kapustą harissą i bajeggio
W dni, kiedy cytryna i cukier to za mało, wolę poświęcić się zabawnym nadzieniom, niż smażonym potrawom – na przykład roztopionym, lepkim serowi i pikantnej paście ze słoika. Wysokiej jakości ciasta kupowane w sklepie znacznie ułatwiają cały proces, ale uważam, że mogą być nieco kruche, więc lekkie i delikatne podgrzanie ich przed nadzieniem sprawi, że będą giętkie i zapobiegną pękaniu.
wyposażyć 10 minut
On gotuje 30 minut
służy 2
100 gramów niesolonego masła
½ białej kapusty– Pokroić w paski o szerokości 3mm (siatka 400g)
250 gramów kasztanowcówpokroić w cienkie plasterki
200 gramów liści szpinaku baby
3 gałązki rozmarynuLiście siekamy i drobno siekamy, tak aby otrzymać 2 łyżki
Drobna sól morska i czarny pieprz
2 łyżeczki pasty różanej harissyplus pół łyżeczki oliwy ze słoika do podania
4 zwykłe lub słodkie ciasta ze sklepu
150 gramów opowieści– Lub ser camembert lub brie pokrojony na 4 plasterki
Pięć pierwszych składników umieść na dużej patelni, dodaj łyżeczkę soli i smaż na dużym ogniu, ciągle mieszając, przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie, ale nie zmienią koloru. Dodaj pastę harissa i drobno zmielony pieprz, smaż przez kolejną minutę, a następnie zmniejsz ogień do średniego.
W międzyczasie ustaw grill na najwyższe ustawienie. Połóż jeden kotlet na wierzchu mieszanki kapusty i pozostaw na 30 sekund, aż będzie ugotowany. Przenieś ciasto na blachę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm wyłożoną papierem pergaminowym, następnie nałóż ćwiartkę mieszanki kapusty na jedną połowę ciasta i złóż drugą połowę, aby przykryć nadzienie. Przesuń napełniony placek na brzeg tacy, a następnie powtórz tę czynność z pozostałymi trzema ciastami, rozprowadzając je najpierw na mieszance kapusty, a następnie napełnij je i ułóż razem na blasze. Na każdym kotleciku połóż plasterek bajeggio i grilluj przez minutę lub dwie, aż ser się roztopi i zrobi brązowy.
Wyjmujemy z piekarnika, posypujemy powierzchnię placków olejem harissa, dodajemy dobrze zmielony pieprz i podajemy bezpośrednio z blachy.
Crempogau z kompotem persimmonowym i świeżą śmietaną
Karimbogao To walijskie naleśniki o wspaniałej, charakterystycznej konsystencji, plasującej się gdzieś pomiędzy naleśnikami a amerykańskim naleśnikiem na maślance. Persymony są w Wielkiej Brytanii uważane za owoce zimowe: powinny być dojrzałe i miękkie w dotyku, więc jeśli Twoje są jeszcze niedojrzałe, bądź cierpliwy i poczekaj, aż dojrzeją. Alternatywnie możesz zrobić kompot z mrożonych gruszek lub malin, kupić gotowy słoiczek lub po prostu podać crème brûlée z dobrym miodem i solonym masłem.
wyposażyć 15 minut
On gotuje 15 minut
przerwa 40 minut
Robić 4-6Służy 2
200 ml pełnego mlekaciepły
1 ½ łyżki drobnego cukru
Pół łyżeczki szybko działających suszonych drożdży
200 gramów zwykłej mąki
½ łyżeczki sody oczyszczonej
Drobnomielona sól morska
2 jajkauderzyć
1 łyżka octu jabłkowegoLub biały ocet winny
50 gramów niesolonego masła25 gramów stopiono, a resztę ogrzano do temperatury pokojowej
150 gramów świeżej śmietankisłużyć
Na kompot persimmonowy
2 persymonyObrane i pokrojone w 1cm kostkę (300g)
75 gramów drobnego cukru
⅛ łyżeczki mielonego imbiru
1 ½ łyżeczki soku z cytryny
W małej misce wymieszaj ciepłe mleko, cukier i drożdże, następnie odstaw na 10 minut, aż zacznie się pienić.
W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i jedną ósmą łyżeczki soli. Dodaj mieszaninę mleka, jajek, octu i roztopionego masła na gładką masę, a następnie odstaw na 30 minut.
W międzyczasie przygotuj kompot. Umieść persimmonę, cukier i imbir w małym rondlu, dodaj trzy łyżki zimnej wody i poczekaj, aż zagotuje się na średnim lub dużym ogniu. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj, od czasu do czasu mieszając, przez 15 minut, aż owoce będą miękkie i prawie cała woda odparuje (jeśli zajmie to trochę dłużej, dodaj więcej wody). Wyłącz ogień, dodaj sok z cytryny i odstaw.
Aby przygotować naleśniki, umieść dużą patelnię z powłoką nieprzywierającą (lub dwie, jeśli to konieczne) na średnim ogniu. Mieszaj ½ łyżeczki masła wokół patelni, aż się rozpuści, następnie wlewaj dwie oddzielne miarki ciasta, aby uformować dwa naleśniki o szerokości 10 cm. Gotuj przez 90 sekund, aż uzyskasz złoty kolor na dnie i lekko luźną warstwę na wierzchu, następnie przewróć i smaż przez kolejne 30-45 sekund po drugiej stronie. Przełożyć na talerz i powtórzyć z pozostałą mieszanką.
Ułóż naleśniki na talerzach, połóż na nich odrobinę kompotu i podawaj z dużą porcją świeżej śmietanki.
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Przychody Apple spadły mniej niż oczekiwano pomimo trudnego początku roku
NHS England ogłasza programy pilotażowe dotyczące „nowych sposobów pracy w praktyce ogólnej”
Gospodarka amerykańska jest zbyt silna, aby obniżyć stopy procentowe