Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Założyciele hotelu Chocolat podzielili się kwotą 288 mln funtów z marcowej sprzedaży

Założyciele hotelu Chocolat podzielili się kwotą 288 mln funtów z marcowej sprzedaży

  • Autor: Dearbil Jordan
  • Korespondent biznesowy BBC News

Źródło obrazu, Obrazy Getty’ego

Założyciele Hotelu Chocolat otrzymają po 144 miliony funtów po wyrażeniu zgody na sprzedaż brytyjskiej firmy firmie Mars.

Amerykański gigant cukierniczy zapłaci 534 mln funtów za firmę założoną przez Angusa Thirlwella i Petera Harrisa w 1993 roku.

Hotel Chocolat powiedział, że transakcja pozwoli marce „rozwijać się i szybciej”, także za granicą.

Firma odniosła mieszane sukcesy w zakresie ekspansji międzynarodowej i w zeszłym roku była zmuszona zamknąć pięć sklepów w Stanach Zjednoczonych.

„Wiemy, że nasza marka cieszy się uznaniem konsumentów za granicą, ale wyzwania operacyjne w łańcuchu dostaw nas powstrzymują” – powiedział dyrektor generalny Thirlwell.

Siedziba firmy znajduje się głównie w Wielkiej Brytanii i ma około 124 sklepów, ale ma też kilka sklepów za granicą.

„Współpracując z firmą Mars, możemy szybciej zwiększać naszą obecność na arenie międzynarodowej, korzystając z ich umiejętności, doświadczenia i możliwości” – powiedział Thirlwell.

Thirlwell i Harris posiadają po 27% udziałów w hotelu Chocolat. Thirlwell, który pozostanie na stanowisku dyrektora generalnego, powiedział, że zainwestuje 80% ze 144 milionów funtów, które zarobi w firmie.

Dodał, że Harris, który odchodzi na emeryturę, również zainwestuje część swoich nieoczekiwanych dochodów w hotel Chocolat, którego właścicielem jest Mars, ale nie powiedział, ile.

Źródło obrazu, Czekoladowy hotel

Skomentuj zdjęcie,

Angus Thirlwell pozostanie na stanowisku dyrektora generalnego po zakupie Hotelu Chocolat przez firmę Mars

Chocolat rozpoczął sprzedaż luksusowych słodyczy w Internecie i otworzył swój pierwszy sklep w północnym Londynie w 2004 roku.

Komentując, czy Mars zamierza zmienić receptury Hotel Chocolat po przejęciu, Andrew Clark, globalny szef Mars Snacking, powiedział, że „nie ma żadnych planów” w tym zakresie.

„Mamy udokumentowane doświadczenie w pielęgnowaniu, ochronie i przyspieszaniu marek oraz w prawdziwym utrzymywaniu przedsiębiorczego charakteru tego, co ta marka reprezentuje” – powiedział.

Nie ma też planów rozpoczęcia sprzedaży słodyczy Mars w sklepach Hotelu Chocolat.

’za kulisami’

Zagraniczna ekspansja Hotelu Chocolat była kosztowna i problematyczna.

We wrześniu ubiegłego roku ogłosiła zamknięcie swoich pięciu sklepów w USA, co kosztowało 3,5 miliona funtów, ale nadal prowadzi sprzedaż internetową, koncentrując się na producencie gorącej czekolady Velvetiser.

Na początku tego roku ogłosiła utworzenie spółki joint venture w Japonii z Eat Creator Corporation z siedzibą w Tokio w celu utworzenia 21 hotelowych sklepów z czekoladą po niepowodzeniu pierwszej transakcji.

Wcześniej współpracowała z Chrisem Horrobinem, byłym prezesem QVC Japan, przy otwieraniu sklepów w tym kraju. Jednak umowa ta wygasła, w wyniku czego Hotel Chocolat dokonał odpisu aktualizującego w wysokości około 22 milionów funtów.

Firma posiada obecnie 20% udziałów w spółce joint venture z Eat Creator i otrzyma tantiemy z tytułu transakcji.

Komentując wcześniejsze trudności firmy w ekspansji międzynarodowej, Thirlwell powiedział: „Budowanie marki za granicą nie jest rozwiązaniem krótkoterminowym”.

Stwierdził, że hotel Chocolat i jego produkty cieszą się „ogromnym zainteresowaniem” za granicą.

Dodał jednak: „To, co okazało się dla nas trudniejsze i wymagałoby większego kapitału i więcej pracy, to elementy operacyjne firmy, które obejmują produkcję w kraju, dystrybucję oraz elementy zakulisowe, których nie robią klienci”. nie wiem o.” Naprawdę nie widzę.

„Ta współpraca z firmą Mars tak naprawdę ma na celu rozwiązanie problemu hotelu Chocolat”.

Firma jest również właścicielem nieruchomości w St. Lucia, która obejmuje 140-hektarowe gospodarstwo produkujące organiczne kakao i na którym firma prowadzi hotel Rabot.

W swoich najnowszych wynikach Hotel Chocolat ujawnił odpis z tytułu utraty wartości nieruchomości ze względu na „ciągłe zakłócenia spowodowane przez Covid-19, w związku z tym, że liczba odwiedzających wyspę nie powróciła do poziomu sprzed pandemii”.

Firma posiada również sklepy w Irlandii i Gibraltarze.

READ  Boots wprowadza na rynek asortyment budżetowy, gdy klienci w Wielkiej Brytanii obniżają koszty życia w kryzysie | buty