Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Uwielbiasz owoce morza?  Uważajcie na „wieczne chemikalia” – ostrzegają naukowcy

Uwielbiasz owoce morza? Uważajcie na „wieczne chemikalia” – ostrzegają naukowcy

W badaniu zespół zmierzył poziom 26 rodzajów PFAS w próbkach

Londyn:

Chociaż jedzenie homara, krewetek, tuńczyka i innych rodzajów owoców morza może być korzystne dla zwiększenia poziomu omega-3, częste ich spożywanie może zwiększyć ryzyko narażenia na grupę przemysłowych chemikaliów zwanych substancjami perfluoroalkilowymi (PFAS). ), znanej również jako „wieczne chemikalia” – wynika z badania.

Eksperci z Dartmouth College w Wielkiej Brytanii zauważają, że istnieją wytyczne dotyczące bezpiecznego spożycia owoców morza w odniesieniu do rtęci i innych substancji zanieczyszczających, ale nie w przypadku PFAS. W badaniu podkreślono potrzebę bardziej rygorystycznych wytycznych dotyczących zdrowia publicznego określających, ile owoców morza można bezpiecznie spożywać.

„Naszym zaleceniem jest, aby nie jeść owoców morza — owoce morza są doskonałym źródłem chudego białka i kwasów tłuszczowych omega. Ale są także potencjalnym źródłem narażenia ludzi na PFAS” – powiedziała Megan Romano, autorka korespondencyjna i profesor nadzwyczajny epidemiologii. W Geisel School of Medicine w Dartmouth College w Wielkiej Brytanii.

„Zrozumienie tego kompromisu między ryzykiem a korzyściami wynikającymi ze spożycia owoców morza jest ważne dla osób podejmujących decyzje dietetyczne, zwłaszcza dla bezbronnych grup społecznych, takich jak kobiety w ciąży i dzieci” – stwierdziła Romano.

W badaniu zespół zmierzył poziom 26 rodzajów PFAS w próbkach najczęściej spożywanych gatunków morskich: dorsza, plamiaka, homara, łososia, przegrzebków, krewetek i tuńczyka.

Wyniki opublikowane w czasopiśmie Exposure and Health wykazały, że krewetki i homary miały najwyższe stężenia niektórych związków PFAS – średnio odpowiednio 1,74 i 3,30 nanogramów na gram mięsa.

PFAS, które z czasem rozkładają się bardzo powoli i mogą utrzymywać się w środowisku przez tysiące lat, mogą być szkodliwe dla ludzi, dzikiej przyrody i środowiska.

Badania wykazały, że narażenie na niego zwiększa ryzyko raka, wad rozwojowych płodu, wysokiego poziomu cholesterolu oraz zaburzeń tarczycy, wątroby i rozrodczości.

READ  Walidacja klinicznej zasady przewidywania umożliwiającej rozróżnienie bakteryjnego i aseptycznego zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych u dzieci

(Z wyjątkiem nagłówka, ta historia nie została zredagowana przez personel NDTV i została opublikowana z kanału konsorcjalnego.)