Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Światowa Organizacja Zdrowia wzywa ekspertów do opracowania „idealnych” wytycznych żywieniowych.

Światowa Organizacja Zdrowia wzywa ekspertów do opracowania „idealnych” wytycznych żywieniowych.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) właśnie opublikowała zaproszenie do ekspertów, aby pomogli w opracowaniu nowych wytycznych żywieniowych zapewniających idealne proporcje pokarmów roślinnych i zwierzęcych.

Czytaj więcej: Z raportu wynika, że ​​UE sprawia, że ​​dieta zwierząt jest „sztucznie tania” poprzez dotacje

W zaproszeniu do ekspertów ds. żywienia, organizacji międzynarodowej Notatki Dieta odgrywa „krytyczną rolę” w kształtowaniu zdrowia i dobrostanu jednostek i całych populacji.

Światowa Organizacja Zdrowia dodaje, że chociaż żywność pochodzenia zwierzęcego, taka jak mięso i produkty mleczne, jest dobrym źródłem składników odżywczych, takich jak białko, coraz większa liczba badań łączy ją również ze zwiększonym ryzykiem chorób niezakaźnych, takich jak choroby serca.

Z drugiej strony Światowa Organizacja Zdrowia twierdzi, że chociaż żywność roślinna wydaje się zmniejszać ryzyko chorób niezakaźnych, całkowite unikanie żywności pochodzenia zwierzęcego może zwiększyć ryzyko niedoborów składników odżywczych. (Uwaga: eksperci są zgodni, że dobrze zaplanowana dieta wegańska jest więcej niż wystarczająca pod względem odżywczym.)

„Optymalne spożycie żywności pochodzenia zwierzęcego w kontekście roślinnych alternatyw dietetycznych jest istotną cechą zdrowej diety, którą należy zbadać poprzez innowacyjne podejście oparte na dowodach” – napisała WHO, opisując, jak „pilnie potrzebne” są globalne wytyczne .

Czytaj więcej: Pierwsze na świecie roczne przekroczenie limitu 1,5°C: co to oznacza?

Dyrektor Generalny WHO: Spożywanie większej ilości pokarmów roślinnych jest „niezbędne”

Genephoto – Stock.adobe.com Większość ekspertów zgadza się, że dobrze zaplanowana, zbilansowana dieta wegetariańska jest wystarczająca pod względem odżywczym

W grudniu ubiegłego roku dyrektor generalny WHO, dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, stwierdził, że przejście na dietę bardziej roślinną jest „niezbędne” zarówno dla zdrowia ludzi, jak i planety.

W przemówieniu wideo podczas konferencji ONZ w sprawie zmian klimatu (COP28) Ghebreyesus podkreślił również, że prawie jedna trzecia globalnych chorób i 30 procent światowych emisji gazów cieplarnianych wynika z produkcji żywności, z której większość pochodzi z hodowli zwierząt.

READ  Naukowcy odkryli nieprawidłowości w mózgu, które mogą wyjaśniać, dlaczego pacjenci z chorobą Parkinsona widzą duchy

Niemieckie Towarzystwo Żywienia (DGE) opublikowało niedawno zaktualizowane wytyczne żywieniowe, które sugerują, że co najmniej 75% pokarmów roślinnych stanowi zdrowy styl życia.

W 2023 r. Dania jako pierwszy kraj na świecie opublikuje plan uczynienia swojej diety bardziej roślinną, a szwajcarska strategia klimatyczna podkreśla potrzebę ograniczenia spożycia mięsa na rzecz bardziej zrównoważonej diety.

Czytaj więcej: Dieta śródziemnomorska czy dieta wegetariańska: co jest lepsze?

Światowa Organizacja Zdrowia potrzebuje ekspertów, którzy opracują wytyczne żywieniowe

Światowa Organizacja Zdrowia opublikowała szczegółowe specyfikacje dla potencjalnych kandydatów, w idealnym przypadku obejmujące stopień naukowy i portfolio opublikowanych prac naukowych.

Wnioskodawcy muszą także wykazać się wiedzą specjalistyczną w zakresie żywienia, oceny ryzyka dla bezpieczeństwa żywności i/lub epidemiologii, a także doświadczeniem w zakresie metodologii przeglądu dowodów i oceny ryzyka i korzyści.

Wnioskodawcy muszą zgłosić swoje zainteresowanie do 28 kwietnia 2024 r. WHO spodziewa się, że od jego rozpoczęcia do opracowania zaleceń projekt zajmie od dwóch do trzech lat.