Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Rick Stein broni „chciwego” oskarżenia o przyprawy w swojej restauracji serwującej ryby z frytkami

Rick Stein broni „chciwego” oskarżenia o przyprawy w swojej restauracji serwującej ryby z frytkami

Szef kuchni i restaurator Rick Stein bronił swojej decyzji o podniesieniu ceny przypraw w swojej restauracji rybnej w Padstow do 2 funtów za garnek.

Niedawno ogłoszono, że restauracja 76-letniego sławnego szefa kuchni Rick’s Chippy’s będzie pobierać opłatę w wysokości 1,75 funta za przyprawy, jeśli klienci je zabiorą, ale doliczą dodatkową opłatę w wysokości 25 pensów, jeśli je zabiorą.

Lista przypraw dostępnych w restauracji obejmuje majonez, aioli, chutney z mango, sos, sos curry z Goa i raita. Podaje się je w małych papierowych foremkach.

według „Daily Telegraph”.Przedstawiciele Steina powiedzieli, że nie podnosił ceny przyprawy od 2020 roku, ale inflacja zmusiła go do podjęcia działań już teraz.

„Nasze domowe przyprawy według własnych przepisów Ricka Steina są przygotowywane w Padstow przez nasz zespół szefów kuchni” – poinformowali w oświadczeniu przedstawiciele szefa kuchni. „Inflacja żywności i koszty energii w połączeniu z rosnącymi płacami spowodowały dramatyczny wzrost kosztów produkcji.

„Utrzymujemy ceny przypraw od 2020 r., ale wraz ze wzrostem kosztów my, podobnie jak wiele innych osób, byliśmy niechętnie zmuszeni przerzucić część kosztów na naszych klientów”.

Klasyczne zamówienie na dorsza z frytkami w Stein’s Fish and Chips w Padstow kosztuje 16,95 GBP, a przykładowe menu na stronie internetowej restauracji zawiera cenę okonia morskiego z frytkami za 18,95 GBP. Dodatkowe zamówienie papkowatego groszku kosztuje 2 funty.

Wiele osób zareagowało na wiadomość o podwyżce cen, wyrażając „rozczarowanie” koniecznością płacenia za dodatki.

Wielu klientów było rozczarowanych ceną przypraw

(Archiwum Władzy Palestyńskiej)

„Rick Stein pobiera 2 funty za torbę majonezu na wynos za 17,95 funtów z dorszem i frytkami w Padstow” – napisała dziennikarka Rebecca Tiede na Twitterze/X. „Płaci minimalną płacę, więc pracownicy musieliby pracować tylko dwie godziny, aby kupić lunch. Przepaść między bogatymi i biednymi w Kornwalii jest ogromna.

Logo Amazona Prime

Dzięki Amazon Prime Video możesz uzyskać dostęp do nieograniczonej transmisji strumieniowej filmów i programów telewizyjnych

Zarejestruj się już teraz i skorzystaj z bezpłatnego 30-dniowego okresu próbnego

Subskrypcja

Inny krytyk dodał: „Nie byłem zaskoczony. Zawsze czułem, że jest w nim coś z nocy.

Jeden z użytkowników serwisu Tripadvisor napisał: „Po tym, jak w zeszłym roku mieliśmy tutaj doskonałe dania na wynos, postanowiliśmy zaprosić kilku odwiedzających nas znajomych na rybę z frytkami w restauracji – byliśmy bardzo rozczarowani.

„Oprócz 16 funtów za dorsza i frytki należało zapłacić dodatkowe 2 funty za przyprawy, takie jak sos tatarski czy majonez”.

„To czysta chciwość, klienci powinni głosować nogami w restauracji rybnej Ricka Steina i go bojkotować” – napisał inny użytkownik Twittera/X.

Wielu użytkowników strony Tripadvisor pozostawiło także komentarze, w których stwierdziło, że ryba Steina „nie jest już tak dobra jak kiedyś”.

„Co za rozczarowanie” – napisała jedna z osób. „Ryba (plamiak) smakowała wyśmienicie, ale frytki były rozmoczone. Nie mogę stwierdzić, czy była wstępnie peklowana, bo na pewno nie wyglądała na świeżą. Była za droga jak na to, co to było i jeśli jestem szczerze mówiąc, Rick Stein musi naprawdę podnieść swoją grę.

„Ryba, frytki i przyprawy były z pewnością drogie jak na to, czym były”.

Niezależny Skontaktuj się ze Steinem, aby uzyskać komentarz.

Na początku tego roku znany szef kuchni Tom Kerridge był zmuszony bronić ceny ryby z frytkami wynoszącej 35 funtów w swojej restauracji Kerridges mieszczącej się w luksusowym domu towarowym Harrods.

Tom Kerridge bronił swojej opłaty za rybę z frytkami w wysokości 35 funtów w swojej restauracji Harrods

(media palestyńskie)

Wściekli klienci opisali porcje turbota i ręcznie krojonych chipsów, jakie 49-latek jadła jako „skromne”, opisując także „naparstki do sosu” dołączone do dania.

READ  „Szokujące” podwyżki cen skłoniły największych dostawców usług telefonii komórkowej do gwałtownego spadku ocen klientów

Kerridge nagrodzony gwiazdką Michelin powiedział… Czasy Radia Że sprzeciw wobec cen w jego restauracjach już na niego nie wpływa i że nauczył się „radzić sobie z tym”.

„Jestem postrzegany jako człowiek wśród ludzi, więc kiedy wystawiam rybę z frytkami za 35 funtów, wrzeszczą na mnie, bo to za drogie” – powiedział.

„Ale ludzie, którzy mnie krytykują, nie rozumieją, jakie są ceny. Rybę z frytkami zawsze postrzegano jako tanie, szybkie jedzenie i rozumiem to ze względu na miejsce, w którym dorastałem.

Kerridge wyjaśnił, że „uwielbia” zwykłą rybę z frytkami, ale danie, które serwuje w Harrodsie, jest inne.

„W Harrodsie turboty łowi się na dziennej łodzi”. Wielka brytyjska lista Sędzia stwierdził, odnosząc się do ryb złowionych tradycyjnymi metodami połowu przez rybaków, którzy wypływają w morze i wracają tego samego dnia.

„Ziemniaki są pozyskiwane specjalnie ze względu na zawartość cukru i skrobi, a następnie ktoś je indywidualnie kroi. To posiłki przygotowywane na zamówienie w najbardziej ekskluzywnym i pięknym sklepie na świecie. Oczywiście jest to drogie”.