Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Jedzenie czerwonego mięsa częściej niż raz w tygodniu może zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2

Jedzenie czerwonego mięsa częściej niż raz w tygodniu może zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2

Nowe badanie sugeruje, że osoby, które jedzą więcej niż jedną porcję czerwonego mięsa tygodniowo, mogą być bardziej narażone na rozwój cukrzycy typu 2 niż ich rówieśnicy, którzy jedzą mniej czerwonego mięsa.

Na potrzeby badania naukowcy przeanalizowali dane zdrowotne prawie 217 000 osób, które wypełniły wiele kwestionariuszy żywieniowych w ciągu 36 lat obserwacji. W tym czasie u ponad 22 000 uczestników rozwinęła się cukrzyca typu 2.

Naukowcy podali, że w porównaniu z osobami spożywającymi najmniej przetworzonego czerwonego mięsa, uczestnicy, którzy jedli największe ilości czerwonego mięsa, byli o 62 procent bardziej narażeni na rozwój cukrzycy typu 2. Wyniki badania opublikowane w Amerykański dziennik żywienia klinicznego.

Osoby, które jadły duże ilości nieprzetworzonego czerwonego mięsa, były o 40 procent bardziej narażone na rozwój cukrzycy typu 2 niż osoby, które jadły mniejsze ilości.