Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Jednym z najważniejszych czynników regulujących masę ciała mogą być unikalne białka mózgowe

Jednym z najważniejszych czynników regulujących masę ciała mogą być unikalne białka mózgowe

Czynniki genetyczne mogą przyczynić się do 50-75% zmienności wskaźnika masy ciała lub wskaźnika masy ciała w populacji. Analizując genomy ponad 800 000 osób pochodzenia europejskiego, zespół badawczy z Université Laval i Centrum Badawczego Instytutu Serca i Płuc w Quebecu zidentyfikował 60 unikalnych białek ulegających ekspresji w mózgu, które mogą być ważnym regulatorem masy ciała.

W badaniu tym zbadano związek między regionami genomu związanymi z masą ciała a białkami ulegającymi ekspresji w mózgu.

Poprzednie badanie wykazało, że setki regionów genetycznych wpływają na masę ciała. W większości przypadków funkcja tych genów pozostaje nieznana. Nasze badanie wskazuje, że około 60 z tych genów koduje białka, które mogą wpływać na masę ciała poprzez ich ekspresję w mózgu”.


Eloi Gagnon, doktorant nauk klinicznych i biomedycznych na Wydziale Lekarskim Uniwersytetu Laval i pierwszy autor badania

W badaniu zespół badawczy skupił się na regionie mózgu, który może wpływać na wrażliwość na nagrody pokarmowe, takie jak przyjemność odczuwana podczas jedzenia tłustych lub słodkich pokarmów, a także procesy poznawcze, w tym podejmowanie decyzji i pamięć. Uważa się, że ten obszar mózgu, grzbietowo-boczna kora przedczołowa, jest również zaangażowany w apetyt i uczucie sytości.

Odkrycia zespołu potwierdzają hipotezę, że mózg odgrywa ważną rolę w regulacji masy ciała. To odkrycie może wyjaśniać, dlaczego BMI różni się znacznie w zależności od osoby.

Główny autor Benoît Arsenault, profesor na University Laval School of Medicine i badacz w Heart and Lung Institute w Quebecu, zwraca uwagę, że wiele mitów pozostaje w domenie publicznej dotyczących wpływu czynników genetycznych na masę ciała. „Często słyszę, że genetyka nie może wyjaśnić, dlaczego średnia waga populacji wzrosła w ciągu ostatnich 40 lat, podczas gdy nasze geny się nie zmieniły” – mówi.

Genetyka i środowisko żywieniowe

Zdaniem naukowców zmieniające się środowisko żywieniowe mogło mieć wpływ na zachowania żywieniowe i zdolność magazynowania energii w ciągu ostatnich kilku dekad. „Osoby z genetyczną predyspozycją do nadwagi mają większą masę ciała niż wcześniej, podczas gdy osoby bez tej predyspozycji były szczupłe wcześniej i pozostają szczupłe dzisiaj” – dodaje prof. Arsenault.

READ  Fiji Times »CDC zostanie ponownie otwarte dziś po południu

Zespół uważa, że ​​biologiczna rola tych białek w różnych częściach mózgu i ich wkład w homeostazę energetyczną, czyli równowagę między przyjmowaniem pokarmu a wydatkami energetycznymi, wymaga bardziej szczegółowych badań. „Ogólnie rzecz biorąc, wyniki naszych badań potwierdzają możliwą interakcję między białkiem mózgu a zmieniającym się środowiskiem pokarmowym. Związek ten może wpływać na zachowania żywieniowe i magazynowanie energii” – mówi profesor Arsenault.

Twierdzi, że osoby o większych ciałach często padają ofiarą uprzedzeń i mogą doświadczać dyskryminacji, zastraszania lub stygmatyzacji. Te zjawiska związane z lipofobią mogą mieć konsekwencje dla zdrowia fizycznego i psychicznego. Badaczka zwraca też uwagę, że wiele badań wykazało, że czynniki pozostające poza naszą kontrolą, takie jak genetyka, odpowiadają za znaczną część różnicy w masie ciała w populacji.

„Waga nie jest wyborem. Nie jest też nawykiem związanym ze stylem życia. Nie mamy dużej wagi, ponieważ jesteśmy leniwi lub brakuje nam silnej woli. Pewną rolę odgrywają nieświadome mechanizmy nerwowe. Mózg jest odpowiedzialny. Mam nadzieję, że wyniki tego badania mogą częściowo wyjaśniają, dlaczego masa ciała jest tak różna.” Od osoby do osoby ”- podsumowuje Benoit Arsenault.

Badanie zostało opublikowane w czasopiśmie iScience. Autorami są Eloi Gagnon, Arnaud Girard, Emilie Gobeil, Jérôme Bourgault, Christian Couture, Patricia Mitchell, Angelo Tremblay, Patrick Mathieu, Andréanne Michaud, Louis Pérusse i Benoît Arsenault z Laval State University oraz Claude Bouchard z Laval State University.

źródło:

Odniesienie do czasopisma:

Gagnon, E.; i in. (2023). Genetyczna kontrola masy ciała przez białka ludzkiego mózgu. iScience. doi.org/10.1016/j.isci.2023.106376.