Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Eksperymentalna winnica zawiera 4000 roślin wyhodowanych w laboratorium

Eksperymentalna winnica zawiera 4000 roślin wyhodowanych w laboratorium

Naukowcy zastanawiają się, jak wykorzystać „skaczące geny” do wytworzenia silniejszych winogron Pinot Noir, które nadal mają ten słynny nowozelandzki smak.

Projekt jest prowadzony przez dr Rossa Bicknella i Philippę Burrell z Plant and Food Research i obejmuje opracowanie nowych wariantów genetycznych jednokomórkowego winogrona Pinot Noir.

Philippa Burrell i Ross Bicknell
zdjęcie: Cosmo Kentish Barnes

Celem jest pomoc naszemu przemysłowi winiarskiemu w sprostaniu wyzwaniom, takim jak rosnące temperatury i zwiększona presja ze strony szkodników i chorób spowodowanych zmianami klimatycznymi, mówi dr Bicknell.

„Staramy się tworzyć różne wersje, które są bardziej dostosowane do naszego środowiska i naszych potrzeb, a następnie udostępniać je przemysłowi, abyśmy mogli zapewnić większą wszechstronność i bezpieczeństwo”.

Do klonowania komórek używają małych nici DNA zwanych transpozonami lub „genami przekazującymi”, aby wyłączyć gen i zmienić jego zachowanie.

Klasycznym przykładem tego procesu w działaniu jest tworzenie nektaryn, które są zasadniczo „owłosionymi” brzoskwiniami z wadliwym genem.

Winnica badawcza Pinot noir


zdjęcie: Cosmo Kentish Barnes

Kilka lat zajęło dr Bicknell nauczenie się, jak z powodzeniem hodować i rozwijać nowe rośliny w warunkach laboratoryjnych.

„Jedna komórka jest tak niewiarygodnie małą i delikatną rzeczą. Utrzymanie jej przy życiu, przetworzenie jej, a następnie stworzenie z niej całej rośliny było bardzo dużym wyzwaniem”.

Kolejnym krokiem było posadzenie tysięcy unikalnych winorośli. Zaczęło się to w 2015 roku na polu owiec za Uniwersytetem Lincolna.

Teraz jest to założona winnica z każdym rzędem winorośli bujnie porośniętym krzewem róży.

Winnica badawcza Pinot noir


zdjęcie: Cosmo Kentish Barnes

W tym roku winogrona z wybranych roślin o określonych cechach osobowości są przekształcane w małe partie wina do testów, mówi naukowiec Philippa Barel.

„Poprosimy naszych utalentowanych chemików, aby przyjrzeli się i zobaczyli, jak mogą się różnić od zwykłego pinot noir”.

Chociaż pełne zrozumienie, czym różnią się rośliny i jak rosną, zajmie kilka lat, Barrell mówi, że jest dumna z osiągniętych do tej pory wyników.

READ  Fatalny błąd lądowania na Księżycu: NASA przyznaje, że oryginalny materiał z Apollo 11 został „usunięty” | nauka | Aktualności

„Jesteśmy naprawdę szczęśliwi w tym sensie, że możemy zobaczyć proces od początku do końca i naprawdę wspaniale jest spojrzeć w dół tego rzędu i powiedzieć, tak, zrobiliśmy to!”

Winnica badawcza Pinot noir


zdjęcie: Cosmo Kentish Barnes

Winnica badawcza Pinot noir


zdjęcie: Cosmo Kentish Barnes