Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Brytyjskie firmy mleczarskie próbują obliczyć koszt dynamiki handlu po Brexicie | Przemysł spożywczy i napojowy

za Drobny błąd w papierkowej robocie – źle oznakowane pudełko – i tankowiec z masłem był przetrzymywany we francuskich urzędach celnych przez pięć dni, a władze weterynaryjne na granicy groziły jego zniszczeniem. Katastrofa prawie kosztowała eksporter cystern, mleczarnię County Milk, sześciocyfrową sumę. Po ciężkich negocjacjach przesyłka została ostatecznie wysłana do domu.

„Nie musisz niszczyć wielu z nich, gdy jesteś w strzępach” – mówi Phil Langslow, dyrektor handlowy w County Milk, największej w Wielkiej Brytanii prywatnej firmie produkującej składniki mleczne.

Tymczasem handel z Wielkiej Brytanii do Unii Europejskiej zaczął się odradzać Brixi Na początku tego roku niektóre sektory pozostawały w tarapatach, nie więcej niż przemysł mleczarski.

Eksport spadł w lutym drugi miesiąc, HMRC Dane pokazały w zeszłym tygodniu, że mleko i śmietana poniosły największą stratę po Brexicie wśród 10 najlepszych artykułów spożywczych sprzedawanych na kontynencie.

Analiza liczbowa Federacja ds. Żywności i Napojów (FDF) wykazała, że ​​eksport mleka i śmietanki do Unii Europejskiej spadł o 97% w porównaniu z rokiem poprzednim, przy produktach wartych zaledwie 900 000 funtów, w porównaniu do ponad 24 mln funtów w lutym 2020 r.

Eksport sera za luty spadł z 41 mln funtów do 14,5 mln funtów, co stanowi spadek o 65%, chociaż była to poprawa w stosunku do Liczby są w styczniu, Kiedy kategoria spadła o 85%.

Firmy mleczarskie twierdzą, że stoją w obliczu „śmiercionośnej kombinacji” rosnących kosztów i złożoności oraz papierkowej roboty wymaganej od tamtej pory do eksportu produktów takich jak masło, śmietana i ser do Unii Europejskiej. BrixiNiektórzy w branży obawiają się, że obecne spowolnienie będzie trwałe.

Lubi Mięso i inne produkty pochodzenia zwierzęcegoProdukty mleczne wymagają jednych z najbardziej rygorystycznych kontroli, certyfikatów i dokumentacji.

Weterynarz musi sprawdzić i opieczętować dokumenty produktu przed wyjazdem na kontynent, a sprzedawcy muszą wprowadzić szczegółowe informacje do kilku baz danych. Jeśli w dokumentach pojawią się błędy lub ładunek zostanie odrzucony przez organy celne UE, dostawa może ulec znacznemu opóźnieniu, aw najgorszym przypadku może zostać ponownie wywieziona do Wielkiej Brytanii, a nawet zniszczona.

READ  Stablecoins: Dlaczego się zawiesiło i co to oznacza dla kryptowalut

County Milk, jeden z 10 największych brytyjskich graczy w sektorze zdominowanym przez międzynarodowe koncerny, co tydzień przed Brexitem eksportował do Unii Europejskiej około 15 cystern ze śmietaną. Od stycznia liczba ta zmniejszyła się o trzy czwarte, do trzech lub czterech przewoźników.

Koszty handlu wzrosły, podczas gdy na transport często wpływają opóźnienia, a niepewność co do dostawy oznacza, że ​​niektórzy europejscy klienci oferują niższe ceny brytyjskich produktów mleczarskich.

Langslow powiedział, że County Milk Company nie zna jeszcze „prawdziwego kosztu Brexitu” dla firmy.

„Widzimy, że jest zupełnie inny i na tyle ważny, że nie można go osiągnąć [exporting] Opłacalny w wielu przypadkach ”.

W okresie członkostwa Wielkiej Brytanii w Unii Europejskiej handel produktami mleczarskimi odbywał się dwukierunkowo. Brytyjscy konsumenci polubili sery kontynentalne, od francuskiej brie i włoskiej mozzarelli po holenderską goudę i grecką fetę.

Jednak europejscy konsumenci również lubią brytyjski ser cheddar, a śmietana, masło i ser produkowane w Wielkiej Brytanii są składnikami wielu przetworzonej żywności w Unii Europejskiej, w tym lodów i ciastek.

Wielka Brytania jest importerem netto, ale eksport produktów mleczarskich był wart 1,4 miliarda funtów do Wielkiej Brytanii w 2019 roku, z czego zdecydowana większość (86%) trafiła do Unii Europejskiej, podczas gdy tylko 246 milionów funtów zostało wyeksportowanych do reszty świata, według HMRC. dane liczbowe.

Nie wszyscy są niespokojni. Urząd ds. Handlu, Dairy UK, twierdzi, że dane dotyczące eksportu poprawią się w nadchodzących miesiącach. „Normalne wzorce handlu powracają, gdy rynek się uspokaja, a statystyki krajowe powinny wkrótce nadrobić zaległości w krótkoterminowych zmianach” – powiedział Dairy UK.

Inni w branży pozostają nieprzekonani.

Andrew Kwik, dyrektor generalny Stowarzyszenia Zakupów, który wypowiada się w imieniu branży mleczarskiej i wieprzowiny, obawia się, że trudności, przed którymi stoi sektor mleczarski, to nie tylko problemy związane ze wzrostem.

READ  „Smutny dzień dla Północnego Wschodu” – reakcja po „niszczycielskim” niepowodzeniu nowych pociągów metra.

Zasubskrybuj nasz codzienny e-mail Business Today

„To zabójcza kombinacja dodatkowych kosztów, czasu i nieprzewidywalności. Jeśli wiesz, że będzie cię to kosztować więcej, ale pojawi się za sześć lub osiem godzin, lub cokolwiek innego, możesz nad tym popracować” – powiedział Kwik.

„Nie można zarządzać opłacalnym projektem, zakładając, że cztery z pięciu ładunków dotrą tam bezpiecznie. Mówimy o branży, w której marże są liczbami nieparzystymi”.

Klienci za granicą mogą zacząć zwracać się do dostawców z innych krajów UE, którzy mogą zagwarantować terminowe dostawy. Jeśli nadwyżka podaży będzie się utrzymywać w Wielkiej Brytanii, może również obniżyć ceny, wpływając na hodowców domowych.

To może otworzyć nowe rynki na Bliskim Wschodzie iw Azji, ale eksport do nich może być równie skomplikowany, mówi Kwik. „Jeśli staramy się dostać go do Calais, jak łatwo jest dostać się do Pekinu lub Tokio?”