Kuchnia polska to nic innego jak eklektyzm. Tradycyjna polska kuchnia wykorzystuje klasyczne składniki, takie jak mięso, warzywa, zioła, przyprawy i grzyby bardzo Masła, ale inne pojęcia, takie jak Styl boloński Zróżnicuj jego wielokulturowe aspekty. Prawdopodobnie jednym z najlepszych sposobów na poznanie kuchni kraju jest obejrzenie słynnych na całym świecie potraw ulicznych, które obejmują takie opcje, jak pierogi, rocky, knicza i pucca z peczarkami. Większość z tych dań ma swoje korzenie w 40-letnich rządach komunistycznych w Polsce w XX wieku, co wymagało od Polaków nowego poczucia kreatywności, ponieważ musieli polegać na ograniczonych towarach.
W latach 70. XX wieku, wykorzystując innowacje w zakresie prostych składników, takich jak chleb, grzyby i ser, Polska stworzyła jedną z najpopularniejszych potraw ulicznych: zapiekankę. Nieco daleka kuzynka pizzy, zapiekanka to kanapka z otwartą twarzą, zawierająca kromki tostowego francuskiego chleba, posypana różnymi warzywami, mięsami i serami. Ta kanapka w stylu ulicznym, pierwotnie przyrządzona ze smażonych grzybów, półtwardego sera i odrobiny keczupu, składa się z szerokiej gamy dodatków i przypraw.
Czytaj więcej: 20 najlepszych oliw z oliwek do gotowania
Fala komunistycznej nostalgii
Wiele lat temu zabikankę przez wielu uważano za danie niskiej jakości, jedzone w desperacji, bo nie było zbyt wielu innych opcji. Podobnie jak mrożona pizza w USA, mrożona zapiekanka istnieje od czasu wynalezienia żywności, co jest głównym powodem, dla którego cieszy się złą reputacją. Ale co być może najważniejsze, upadek komunizmu w Polsce zainspirował wielu do wyrzucenia z pamięci przykrych wspomnień, a wraz z nimi odszedł Zabycanka. Polska wkrótce została zalana zachodnimi sieciami, takimi jak McDonald's, więc nawet wersje mikrofalowej zapiekanki spadły z popularności.
Ale podobnie jak wiele rzeczy – zwłaszcza jedzenie – z dawnych czasów, zabykanka wywołuje u wielu silne uczucie nostalgii. Choć ideologia komunizmu nie zdobywa w Polsce serc, prostota stylu życia poraża tych, którzy nim żyli. W ostatnich latach kultura popularna czasów komunizmu stała się nieco „modna” i wiele osób szuka pociechy z dzieciństwa w powrocie do żywności takiej jak zabykanka.
Jednak to Wyjątkowa kanapka Wrócił z liftingiem twarzy. Zamiast tanich wyników właściciele barów i sprzedawcy stoisk z żywnością wybierają wysokiej jakości składniki i szerokie kombinacje smakowe. Dodatki obejmują wszystko, od fety i ananasa, po ser pleśniowy i słodki dżem żurawinowy. Chleb jest teraz chrupiący, świeżo upieczony i wypełniony grubą warstwą topionego sera.
Przeczytać Oryginalny artykuł na stole degustacyjnym.
„Internetowy ewangelista. Pisarz. Zapalony alkoholik. Miłośnik telewizji. Ekstremalny czytelnik. Miłośnik kawy. Bardzo upada.”
More Stories
Jak sztuczna inteligencja może przyspieszyć zerową emisję netto, Polska wspiera edukację klimatyczną i nie tylko
W wyniku zawalenia się dwóch pracowników zginęło, kolejny zaginął, a 12 innych zostało rannych w kopalni węgla kamiennego w Polsce
Nowe funkcjonalności dla firm zainteresowanych polskim rynkiem detalicznym