Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Zachowania żywieniowe i regulacja emocjonalna wpływają na zdrowie układu krążenia

29 stycznia 2023 r

2 minuty na przeczytanie

Ujawnienia:
Książka nie zawierała żadnych istotnych ujawnień finansowych.

Nie mogliśmy przetworzyć Twojego żądania. Spróbuj ponownie później. Jeśli ten problem będzie się powtarzał, prosimy o kontakt pod adresem [email protected].

Według badań opublikowanych w czasopiśmie naukowym, związek między emocjonalnym jedzeniem a uszkodzeniem CV u dorosłych może zależeć od poziomu stresu europejski magazyn od zapobiegawczy kardiologia.

„Nasze wyniki sugerują, że należy również wziąć pod uwagę profilaktykę CVD zachowania związane z jedzeniem włączać Naucz umiejętności regulacji emocji„,” Anfisa Puchkova-SistacI z University of Lorraine we Francji, a współpracownicy napisali.

przepracowany

Istnieje związek między jedzeniem emocjonalnym a uszkodzeniem układu sercowo-naczyniowego u dorosłych, w którym pośredniczy poziom stresu.
Źródło: Adobe Stock

W jednoośrodkowym, podłużnym badaniu rodzinnym 1109 początkowo zdrowych uczestników (916 dorosłych, 193 nastolatków) z kohorty badania STANISLAS w regionie Lotaryngii we Francji, Puchkova-Sistac i współpracownicy zbadali związki między zachowaniami żywieniowymi a ryzykiem uszkodzenia CV lub syndrom metabliczny.

Uczestnicy wypełnili kwestionariusz podczas drugiej z czterech klinicznych wizyt przesiewowych zorganizowanych w latach 1993-2016 w celu oceny zachowań żywieniowych, uszkodzeń układu sercowo-naczyniowego, prędkości fali tętna w tętnicy szyjnej i udowej, masy lewej komory, grubości błony wewnętrznej tętnicy szyjnej, dysfunkcji rozkurczowej i zespołu metabolicznego. Średni okres obserwacji między drugą (średni wiek osoby dorosłej 44,7 lat; średni wiek młodzieży 15,2 lat; dorośli 49,7% kobiet; młodzież 57,5% kobiet) a czwartą/ostatnią wizytą (średni wiek młodzieży 58 lat Średni wiek młodzieży (29 lat) miał 13,4 lat.

Po okresie obserwacji naukowcy stwierdzili, że u dorosłych, którzy mieli wyższy wynik emocjonalnego jedzenia (OR = 1,38; 95% CI, 1,05–1,83; 95% CI, 1,05–1,83; s = 0,02). W powiązaniu pośredniczył poziom stresu 31,9% (współczynnik regresji = 0,04; 95% przedział ufności, od -0,001 do 0,07; s = 0,06).

Ponadto stwierdzono pozytywny związek między jedzeniem emocjonalnym a prędkością fali tętna w tętnicy szyjnej i udowej (współczynnik regresji = 0,02; 95% CI, 0,01–0,04; s = 01. s <0,001) u dorosłych.

Tymczasem według naukowców nie było znaczących powiązań między zachowaniami żywieniowymi a uszkodzeniem układu sercowo-naczyniowego u nastolatków.

„Możemy teraz postawić hipotezę, że nie tylko modulowanie poziomu stresu, ale także jedzenie emocjonalne może być potencjalnie obiecującą metodą zapobiegania wystąpieniu dysfunkcji rozkurczowej w późniejszym życiu” – piszą naukowcy. „Wykorzystanie umiejętności regulacji emocji poprzez interwencję opartą na uważności, w tym terapie poznawcze, behawioralne, psychologiczne i osobowości, może być dobrą strategią dla pacjentów z grupy ryzyka. Warto byłoby skorzystać z większej liczby sprawdzonych w badaniach klinicznych strategii radzenia sobie z czynnikami psychologicznymi.”

READ  Szczepionki Pfizer na COVID-19 zaczynają się pojawiać w Davao