Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Ultraprzetworzona żywność związana z rakiem jelita grubego i przedwczesną śmiercią, pokazują dwa nowe badania

Ultraprzetworzona żywność związana z rakiem jelita grubego i przedwczesną śmiercią, pokazują dwa nowe badania

Żywność ultra przetworzona może być tańsza dla firm. Ale czy w końcu za to płacisz? Niedawno opublikowano dwa badania obserwacyjne w: BMJ Dodając do rosnących obaw, że wysoko przetworzona żywność może być przeciwieństwem tego, co jest dla Ciebie bardzo dobre. Jedno z tych badań Stwierdzono, że mężczyźni w Stanach Zjednoczonych, którzy regularnie spożywali więcej wysoko przetworzonej żywności, byli bardziej narażeni na rozwój raka jelita grubego. Drugie badanie Okazało się, że osoby we Włoszech, które utrzymywały dietę bogatą w wysoko przetworzoną żywność, częściej umierały wcześnie. To nie jest świetna wiadomość, biorąc pod uwagę co Badanie opublikowane w październikowym wydaniu American Journal of Clinical Nutrition Stwierdzono: Od 2001-2002 do 2017-2018 spożycie ultra przetworzonej żywności i napojów wzrosło z 53,5% kalorii w diecie Amerykanów do 57%.

Żywność przetworzona jest przeznaczona dla żywności przetworzonej, co fascynuje chirurgię plastyczną. Przedrostek „ultra” może być dodatni, jeśli chodzi o ultradźwięki, ultrasexy lub Ultraman. Ale najgorsze jest „ultra-przetwarzanie” 4 klasyfikacje produktów spożywczych i napojów NOVA.

Grupa 1 klasyfikacji NOVA to „żywność nieprzetworzona lub minimalnie przetworzona”. Są to rzeczy, które zwykle widuje się w dziale produktów w sklepie spożywczym, zakładając, że nikt nie tłoczy, nie miele ani nie posypuje jabłek solą. Ta kategoria obejmuje żywność i napoje, które zostały pokrojone, schłodzone, zamrożone, pasteryzowane, sproszkowane, zapakowane próżniowo lub suszone, o ile nie dodano do nich cukru, miodu lub oleju.

Druga grupa NOVA to kategoria „przetworzonych składników do gotowania”, które są zasadniczo produktami z grupy 1, które zostały poddane, że tak powiem, niewielkiemu stresowi. Mogły one zostać poddane prasowaniu, rafinacji, mieleniu, mieleniu, suszeniu rozpyłowemu lub podobnym procesom, które tak naprawdę nie zmieniają wartości odżywczej produktu. Ta kategoria obejmuje takie rzeczy jak masło, cukier, sól, ocet, melasa, olej roślinny, smalec i masło. Nie daj się skusić na jednoczesne spożywanie produktów z grupy 2 bez produktów z grupy 1. Na przykład, zwykle nie mówisz: „Naprawdę karmię się teraz jak kawałek masła. Czy ktoś ma cukierki?”

Grupa 3 składa się z „przetworzonej żywności”, w której cukier, olej, sól lub inne substancje z grupy 2 są dodawane do żywności z grupy 1. W większości przypadków żywność i napoje z tej grupy zawierają nie więcej niż dwa do trzech składników . Celem przetwarzania tutaj jest sprawienie, aby żywność była trwalsza lub poprawiła niektóre z jej aspektów sensorycznych, co oznacza, jak żywność smakuje, pachnie lub wygląda, a nie zdolność jedzenia do smaku i zapachu, co może być przerażające. Przykłady obejmują warzywa w puszkach lub w butelkach, solone lub słodzone orzechy, wędzone mięso, owoce nasączone syropem i ser. Tak, ser, świetny ser.

I wreszcie jest grupa 4, kategoria „żywności ultraprzetworzonej”, która składa się głównie z „sztucznych preparatów”, które zazwyczaj zawierają pięć lub więcej składników. Są to produkty, w których patrzysz na listę składników i być może będziesz musiał powiedzieć: „mono-co? Mononukleoza? Mono liderem U2?” Możesz zobaczyć takie składniki, jak kazeina, laktoza, serwatka, gluten, izolat białka sojowego , maltodekstryna, cukier inwertowany lub różne rodzaje syropów. Składniki te znacząco zmieniają właściwości żywności lub napoju, takie jak zmiana wyglądu, koloru, smaku, zapachu lub konsystencji. Często procent oryginalnej naturalnej żywności jest tak mały, nawet jeśli na opakowaniu jest napis „całkowicie naturalny”, co może być jak przykrywanie się brudem na pierwszej randce i nazywanie siebie „cudem natury”. Należą do nich tak zwane Frankenfoods. W tym przypadku Franken jest odniesieniem do Frankensteina, fikcyjnego naukowca, który stworzył potwora, a nie byłego senatora z Minnesoty, Ala Frankena.

Przy tak wielu dodanych rzeczach, czy można się dziwić, że ultra przetworzona żywność może nie być dobra dla twojego zdrowia? Te dwa nowe badania zostały opublikowane w: BMJ Były to badania kohortowe oparte na obserwacji, co oznacza, że ​​naukowcy obserwowali grupy ludzi na przestrzeni czasu i porównywali to, co się stało z tymi, którzy spożywali różne ilości ultra przetworzonej żywności. Tak więc weź każde z tych badań z garścią soli, którą, gdyby była to żywność, znalazłbyś się w grupie NOVA 3. Badania te są raczej ograniczone, ponieważ mogą pokazać tylko możliwe skojarzenia lub skojarzenia i nie mogą udowodnić przyczyny i skutku.

W amerykańskim badaniu przeanalizowano, co stało się z trzema dużymi grupami: 46 341 mężczyzn z Health Professionals Follow-up Study w latach 1986-2014, 67 425 kobiet z Nurses’ Health Study w latach 1986-2014 oraz 92 482 kobiet z Study Two Nurses Ankieta dotycząca zdrowia przeprowadzona od 1991 do 2015 roku. Żaden z uczestników nie miał raka, kiedy rozpoczynali badanie. Uczestnicy wypełniali ankiety dotyczące spożycia żywności co cztery lata, aby dowiedzieć się, co jedli i jak często. Ostatecznie 1294 mężczyzn i 1922 kobiet udokumentowało przypadki raka jelita grubego w ciągu 24-28 lat obserwacji. podążać. 20% mężczyzn, którzy jedli najwięcej wysoce przetworzonej żywności, było o 29% bardziej narażone na raka jelita grubego w porównaniu do 20%, którzy jedli najmniej. Badanie nie wykazało takiego związku wśród kobiet.

Badanie we Włoszech objęło 22 895 osób, z których 48% stanowili mężczyźni, i określiło, jak bardzo ich odpowiedzi na kwestionariusze dotyczące diety korelowały z ich śmiertelnością w czasie. W okresie objętym badaniem, w którym wzięło udział 272.960 osób z obserwacji, zmarło 2.205 osób. Ci, którzy zjedli najwięcej wysoko przetworzonej żywności, byli o 19% bardziej narażeni na śmierć i 27% częściej na choroby układu krążenia w porównaniu z 25% osób, które spożywały najmniej wysoko przetworzonej żywności.

Ponownie, te dwa badania nie dowiodły, że wysoko przetworzona żywność powoduje raka jelita grubego lub wczesną śmierć. Mogą istnieć inne wyjaśnienia. Na przykład osoba, która spożywa dużo wysoce przetworzonej żywności, może mieć inne niezdrowe nawyki. Musisz się jednak zastanowić, co włożenie do ust tak zwanych Frankenfoods może wpłynąć na Twoje ciało. W końcu nigdy nie wiesz, co się zmienia w tym procesie i jak twoje ciało może w końcu przetwarzać takie zmiany.

READ  Badania NUS rzucają nowe światło na nierozwiązane pokolenie