Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

„Różnica w cenie między papryką holenderską a polską wynosi 150 procent”

„Różnica w cenie między papryką holenderską a polską wynosi 150 procent”

Pomimo ciągłych kryzysów Przy stale rosnących cenach i kosztach Westfalen Frischedienst z Hamm jest bardzo poszukiwany, a przede wszystkim odpowiednia podaż pieprzu, mówi nam Murat Günes.

Jakość polskiej papryki jest równie dobra jak hiszpańskiej
„Otrzymujemy głównie paprykę z Holandii w sezonie i z Hiszpanii poza sezonem. Jednak w tym roku dostarczamy również paprykę z Polski na zasadzie próbnej. Podczas gdy dwa, trzy lata temu mieliśmy raczej złe doświadczenia z tymi towarami, to rok ich jakość może dorównać produktom hiszpańskim, dlatego w tym i przyszłym tygodniu będziemy wprowadzać paprykę z Polski.”

Pieprz holenderski jest o 150% droższy od papryki polskiej
Do tej pory nie było problemów z rozmiarem. Powiedział, że w Holandii nie ma problemów ze skalą, ale ich ceny bardzo gwałtownie wzrosły. „Różnica ceny między papryką holenderską a papryką polską wynosi 150 proc. Mówimy tu o pierwszej kategorii produkowanej przez Polskę. Oczywiście Holandia oferuje więcej odmian takich jak papryka spiczasta, pasiasta itp., ale do użytku codziennego lub w produkcja dużych ilości, Polska może Zdecydowanie pokazać ilości rynkowe” – mówi Jones.

Rok wcześniej niektórzy rolnicy z Holandii zatrzymali się na początku sezonu, donosi Günes. Dodaje, że data ich zaprzestania w tym roku nie jest jeszcze znana. „Zwykle, jeśli zależy Ci na jakości w dobrych cenach, sezon holenderski zaczyna się na początku kwietnia, a kończy pod koniec września. W tym czasie od czasu do czasu oferujemy również towary polskie ze względu na dobre warunki cenowe. Hiszpania z kolei, następnie pokrywa resztę oferty.”

Sześć korekt cen grzybów w tym roku
jednakże, Broń jest również dotknięta uporczywą suszą i innymi kryzysami. Jones: „Warzywa korzeniowe, cebula i ziemniaki będą bardzo rzadkie w nadchodzących tygodniach. Już płacimy ceny, które normalnie nie zostałyby zapłacone do końca sezonu, mimo że sezon dopiero się rozpoczął. Oczywiście jest to należne do trwającej suszy i wysokich kosztów transportu i energii. Tak jest w przypadku całej gamy produktów. W przypadku grzybów, na przykład, gdzie zwykle mamy stawki roczne, jeśli nie dwuletnie, musieliśmy już dostosować ceny sześć razy w tym roku.Następną korektę będziemy prawdopodobnie musieli dokonać już w połowie września ”.

READ  Puchar Świata w skokach narciarskich | Sporty narodowe

„Na szczęście, jako pełnowartościowy sklep spożywczy, dlatego oferujemy produkty suche, serwatkę i produkty mięsne. Ale ceny wszystkich produktów wzrosły: mięso podrożało prawie o 100 procent od lutego, a ceny przetworzonego kurczaka wzrosły o tyle samo 200 proc. Produkty serwatkowe są obecnie na poziomie 80 proc. Największym odbiorcą naszych towarów jest branża gastronomiczna, która oczywiście nie może zmieniać menu co tydzień. Podobnie jest w supermarketach, bo kiedy ceny idą w górę, to we wszystkich supermarketach.”

Jednak, tak jak poprzednio, wszystkie produkty są stale poszukiwane. Günes spodziewa się, że ceny ustabilizują się w nowym roku, nawet jeśli nie widać jeszcze obniżki cen.

Zdjęcia z Westfalen Frischedienst

po więcej informacji:
Murad Jones
Westfalen Frischdienst GmbH
35 Gibran
59063 WAŻNE
telefon. +49 (2381) 904 99-10
E-mail: [email protected]
Sieć: www.westfalenfrischdienst.de