Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Rolnik pomidora szuka innowacyjnego rozwiązania alternatywnego po tym, jak niedobór dwutlenku węgla zmniejszył produkcję o 20%

Kierownik produkcji NZ Gourmet, Roelf Schreuder, polega na opatentowanych gazyfikatorach drewna, aby odwrócić spadek wydajności spowodowany niedoborem CO2 w tym kraju.

dostarczony

Kierownik produkcji NZ Gourmet, Roelf Schreuder, polega na opatentowanych gazyfikatorach drewna, aby odwrócić spadek wydajności spowodowany niedoborem CO2 w tym kraju.

New Zealand Gourmet, jeden z największych producentów owoców i warzyw w kraju, ma nadzieję znaleźć rozwiązanie po tym, jak ogólnokrajowy niedobór komercyjnych dostaw dwutlenku węgla zmniejszył produkcję pomidorów na 12-hektarowym zakładzie w pobliżu Taupo o około 20%.

Jest to rozwiązanie, które może pomóc startupowi technologicznemu na drodze do sukcesu eksportowego.

NZ Gourmet jest najnowszym producentem żywności, który zgłosił skutki niedoboru dwutlenku węgla, co również grozi zakłóceniem produkcji Piwo rzemieślnicze i pakowany kurczak w supermarkecie.

Jego zakład w Mōkai, na północ od Taupō, jest niezwykły, ponieważ wykorzystuje energię geotermalną zamiast kotłów węglowych lub gazowych do ogrzewania szklarni i zrównoważonej produkcji pomidorów i papryki w okresie zimowym.

Czytaj więcej:
* Niedobór dwutlenku węgla zagraża wielu artykułom spożywczym w Nowej Zelandii, w tym kurczakowi Tegel
* Niedobór dwutlenku węgla grozi wyparciem ręcznie robionego piwa
* Niedobór dwutlenku węgla może spowodować wzrost cen żywności

Ale kierownik produkcji, Roelf Schreuder, powiedział, że wadą wykorzystywania taniej energii geotermalnej do ogrzewania jest to, że firma musi co tydzień uzyskiwać około 30 ton dwutlenku węgla (CO2), aby poprawić warunki uprawy w zakładzie.

Schroeder powiedział, że Z Gourmet nie był w stanie kupić żadnego dwutlenku węgla od czasu zamknięcia rafinerii ropy Marsden Point pod koniec marca.

dostarczony

Jak działają piece Hot Lime Labs.

„Skutkuje to mniejszą liczbą pomidorów na rynku w okresie zimowym, podczas gdy w rzeczywistości uprawia się mniej pomidorów ze względu na wyższe koszty energii”.

Rafineria Marsden produkowała dwutlenek węgla jako produkt uboczny procesu rafinacji, a wpływ jej zamknięcia został spotęgowany przez problemy produkcyjne na polu gazowym Capone firmy Todd Energy w Taranaki, które jest obecnie jedynym krajowym źródłem dwutlenku węgla w postaci płynnej i spożywczej. .

READ  Epidemia Delta Covid 19: Superspreader w Sydney utrudnia blokadę

NZ Gourmet polega na nowej technologii opracowanej przez spółkę zależną Callaghan Innovation Hot Lime Labs, aby przywrócić winorośl do pełnej produkcji.

Hot Lime Labs opracowało gazyfikatory, które spalają odpady drzewne w nocy, gdy ciepło jest potrzebne w szklarniach, ale są zoptymalizowane do wytwarzania dwutlenku węgla, a nie ciepła ze spalania.

Dwutlenek węgla jest następnie przechowywany w „opatentowanych granulkach wapiennych” do późniejszego uwolnienia w ciągu dnia, kiedy wspomaga wzrost roślin poprzez fotosyntezę.

NZ Gourmet pilotował system Hot Lime Labs w zakładzie Mokai w zeszłym roku i spodziewa się pierwszych jednostek komercyjnych jeszcze w tym roku.

Inni rolnicy, którzy polegają na gazie do ogrzewania i dwutlenku węgla, mają motywację do przejścia na odnawialne źródło ciepła i oddzielne dostawy dwutlenku węgla z powodu wysokich kosztów gazu ziemnego, powiedział Tigs Robinson, dyrektor ds. wzrostu w Hot Lime Labs.

Robinson spodziewał się, że jego współpraca z NZ Gourmet będzie również krokiem na drodze do rozwoju rynku eksportowego dla swoich reaktorów gazowych na ogromnym rynku holenderskim, ponieważ poszukuje partnerów dystrybucyjnych i serwisowych.

Nowa Zelandia ma około 500 do 700 hektarów szklarni high-tech; Holandia ma od 10 000 do 15 000 hektarów”.

Założyciel Hot Lime Labs Vlatko Materic właśnie wrócił z Europy, gdzie firma rekrutuje partnerów biznesowych.

dostarczony

Założyciel Hot Lime Labs Vlatko Materic właśnie wrócił z Europy, gdzie firma rekrutuje partnerów biznesowych.

Robinson powiedział, że rolnicy w Europie stoją przed pilną potrzebą zmniejszenia swojej zależności od gazu ziemnego do produkcji ciepła i dwutlenku węgla w następstwie rosyjskiej inwazji na Ukrainę.

„Nasz dyrektor generalny był w Europie i rozmawiał z ludźmi, którzy spodziewają się lub już widzieli trzykrotne zwiększenie cen gazu”.

Firmy ogrodnicze starają się utrzymywać poziom dwutlenku węgla w szklarni między 800 a 900 części na milion, co stanowi około dwukrotność obecnego poziomu atmosferycznego 420 części na milion, ponieważ zwiększyło to wzrost roślin o około jedną czwartą, powiedział Robinson.

Ale bez oddzielnego źródła dwutlenku węgla przejście z paliw kopalnych na inne źródła ciepła skróciłoby sprawę.

Robinson powiedział, że Hot Lime Labs uważa swoją metodę za zrównoważoną, ponieważ „uwalnia” dwutlenek węgla z odpadów drzewnych, ponieważ jest to ogólnie postrzegane jako jeden z etapów naturalnego obiegu węgla w atmosferze.

Sekretarz ds. Energii Megan Woods powiedziała, że ​​„potencjalny wpływ” na łańcuch dostaw dwutlenku węgla był omawiany w dokumencie gabinetu w zeszłym roku, kiedy ministrowie rozważali zamknięcie rafinerii Marsden Point.

Stwierdzono jednak, że zatrzymanie dostaw dwutlenku węgla jako produktu ubocznego procesu rafinacji nie było wystarczającym powodem, aby interweniować w przestoju.