Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Przetworzona żywność wysokobiałkowa zwiększa spożycie energii

Przetworzona żywność wysokobiałkowa zwiększa spożycie energii

Całoroczne badanie nawyków żywieniowych 9341 Australijczyków potwierdziło coraz więcej dowodów na to, że wysoko przetworzona i rafinowana żywność jest głównym czynnikiem przyczyniającym się do wzrostu wskaźników otyłości w świecie zachodnim.

Nowe badanie znajduje się w najnowszym numerze czasopisma otyłość Przeprowadzony przez Centrum Charlesa Perkinsa (CPC) Uniwersytetu w Sydney i oparty na ogólnokrajowym badaniu dotyczącym odżywiania i aktywności fizycznej przeprowadzonym przez Australijskie Biuro Statystyczne (ABS), wspiera również „hipotezę podwyższania poziomu białka”.

Zaproponowana po raz pierwszy w 2005 roku przez profesorów Rubenheimera i Stephena Simpsona teoria wyciągu białkowego twierdzi, że ludzie przejadają się tłuszczami i węglowodanami z powodu silnego apetytu organizmu na białko, które organizm aktywnie preferuje ponad wszystko inne. Ponieważ wiele nowoczesnych diet składa się z wysoko przetworzonej i rafinowanej żywności – ubogiej w białko – ludzie są zmuszani do spożywania bardziej energochłonnych pokarmów w celu zaspokojenia ich zapotrzebowania na białko.

„Ponieważ ludzie spożywają więcej fast foodów lub wysoko przetworzonej i rafinowanej żywności, zmniejszają białko w diecie i zwiększają ryzyko przyrostu masy ciała i otyłości, co, jak wiemy, zwiększa ryzyko chorób przewlekłych” – powiedziała dr Amanda Gretsch, badaczka podoktorancka. Stypendysta CPC i uniwersyteckiego Kolegium Nauk Przyrodniczych i Środowiskowych.

„Coraz bardziej oczywiste jest, że nasze ciała jedzą, aby osiągnąć cel białkowy” – dodał profesor David Rubenheimer, Leonard Ullmann Chair in Nutritional Ecology w College of Life and Environmental Sciences. „Problem polega jednak na tym, że żywność w dietach zachodnich zawiera coraz mniej białka. Dlatego musisz spożywać go więcej, aby osiągnąć swój cel białkowy, skutecznie zwiększając dzienne spożycie energii.

„Ludzie, podobnie jak wiele innych gatunków, mają silniejszy apetyt na białko w porównaniu do głównych składników odżywczych, które dostarczają energii z tłuszczów i węglowodanów. Oznacza to, że jeśli białko w naszej diecie zostanie rozcieńczone tłuszczami i węglowodanami, przyjmiemy więcej energii do zdobądź białko, którego pragnie nasz organizm”.

READ  Łączenie masowej biopsji nerki z mniejszą liczbą operacji i lepszym monitorowaniem Najnowsze wiadomości dla lekarzy, pielęgniarek i farmaceutów

Białka są budulcem życia: zawiera je każda komórka w ciele i są one wykorzystywane do naprawy komórek lub tworzenia nowych. Szacuje się, że do funkcjonowania ludzkiego organizmu potrzeba ponad miliona rodzajów białek. Źródła białka obejmują mięso, mleko, ryby, jaja, soję, rośliny strączkowe, fasolę i niektóre zboża, takie jak kiełki pszenicy i komosa ryżowa.

Naukowcy z University of Sydney przeanalizowali dane z przekrojowego badania dotyczącego odżywiania i aktywności fizycznej u 9341 osób dorosłych, znanego jako National Nutrition and Physical Activity Survey przeprowadzonego od maja 2011 r. do czerwca 2012 r., w średnim wieku 46,3 lat. Odkryli, że średnie spożycie energii w populacji wynosi 8671 kilodżuli (kilodżuli), przy czym średni procent energii z białka wynosi tylko 18,4 procent, w porównaniu do 43,5% z węglowodanów i 30,9 procent z tłuszczu, a 2,2 procent tylko z błonnika i 4,3 procent alkoholu.

Następnie wykreślili pobór energii w zależności od czasu spożycia i stwierdzili, że wzorzec jest zgodny z przewidywanym przez hipotezę dźwigni białkowej. Ci, którzy spożywali mniej białka podczas pierwszego posiłku w ciągu dnia, nadal zwiększali całkowite spożycie pokarmu w kolejnych posiłkach, podczas gdy ci, którzy otrzymywali zalecaną ilość białka, nie – w rzeczywistości odmawiali spożywania jedzenia przez cały dzień.

Stwierdzili również statystycznie istotną różnicę między grupami do trzeciego posiłku dnia: osoby z najwyższym procentem energii z białka na początku dnia miały znacznie niższe całkowite spożycie energii w ciągu dnia. Tymczasem ci, którzy na początku dnia jedli żywność niskobiałkową, zaczęli zwiększać spożycie, co wskazuje, że starali się zrekompensować zwiększone ogólne spożycie energii. Dzieje się tak pomimo faktu, że pierwszy posiłek był najmniejszy dla obu grup, zużywał najmniej energii i jedzenia, a ostatni posiłek był największy.

Uczestnicy z mniejszą niż zalecaną ilością białka przy pierwszym posiłku spożywali więcej pokarmów uznaniowych — pokarmów o dużej wartości energetycznej i bogatych w tłuszcze nasycone, cukry, sól lub alkohol — w ciągu dnia i mniej niż pięć zalecanych grup pokarmowych (ziarna; warzywa/ rośliny strączkowe, nabiał owocowy i produkty mięsne). W związku z tym mieli ogólnie ubogą dietę przy każdym posiłku, z niższym procentem energii białkowej, nawet gdy wzrosło uznaniowe przyjmowanie pokarmu – efekt, który naukowcy nazywają „rozcieńczeniem białka”.

READ  Integracyjne i alternatywne terapie skoncentrowane na pacjencie w neurologii: dr Carolyn Bernstein

Profesor Rubenheimer i współpracownicy obserwowali ten efekt wcześniej w innych badaniach od ponad dekady, w tym w randomizowanych badaniach kontrolnych.

Problem z randomizowanymi, kontrolowanymi badaniami polega na tym, że traktują dietę jako chorobę, podczas gdy tak nie jest. Badania laboratoryjne mogą nie wskazywać, co ludzie faktycznie jedzą i robią na poziomie populacji. Więc to badanie jest ważne, ponieważ opiera się na pracy i pokazuje, że ludzie szukają białka. Twierdzi, że na poziomie populacji, wraz ze wzrostem udziału energii z białka w diecie, ludzie jedzą mniej tłuszczu i węglowodanów”.


Dr Amanda Gretsch, główna autorka badania i staż podoktorski, Charles Perkins Center

Podczas gdy wiele czynników przyczynia się do nadmiernego przybierania na wadze – w tym nawyki żywieniowe, poziom aktywności fizycznej i reżim snu – naukowcy z University of Sydney twierdzą, że duże zapotrzebowanie organizmu na białko i jego brak w wysoko przetworzonej i rafinowanej żywności jest głównym motorem -konsumpcja i otyłość na zachodzie.

„Odkrycia wspierają zintegrowane środowiskowe i mechanistyczne wyjaśnienie otyłości, w którym niskobiałkowa, wysoko przetworzona żywność prowadzi do zwiększonego spożycia energii w odpowiedzi na brak równowagi żywieniowej spowodowany dominującym apetytem na białko” – powiedział profesor Rubenheimer. „Wspiera centralną rolę białka w epidemii otyłości, co ma istotne implikacje dla globalnego zdrowia”.

Chcąc zrozumieć, w jaki sposób białko wpływa na odżywianie człowieka, zwróciłem się również do profesora Rubenheimera o zbadanie diety ludzi w najbardziej odległych miejscach, od Konga po Himalaje. „Mechanizm białka w apetycie to rewolucyjny wgląd” – powiedział. „Otyłość, cukrzyca i choroby sercowo-naczyniowe – wszystkie są napędzane dietą i musimy wykorzystać to, czego się uczymy, aby je kontrolować”.