Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

PepsiCo otwiera swój piąty zakład produkcyjny w Polsce

PepsiCo otwiera swój piąty zakład produkcyjny w Polsce

ŚRODA ŚLĄSKA, POLSKA – PepsiCo, Inc. Jej piąty zakład produkcyjny jest w Polsce 31 maja.

Firma zainwestowała ponad 238,6 miliona dolarów w to, co nazywa „najbardziej zrównoważonym środowiskowo, zaawansowanym i innowacyjnym obiektem PepsiCo w Unii Europejskiej”, z czego 30,3 miliona dolarów przeznaczono na rozwiązania środowiskowe. Inwestycja przyczynia się również do poszerzenia asortymentu produktów i zwiększenia wolumenów produkcji na 20 rynkach europejskich. Według PepsiCo łączna powierzchnia zakładu – wraz z powierzchnią biurową, magazynami i nowoczesną oczyszczalnią ścieków – to około 13,5 akra (odpowiednik siedmiu boisk piłkarskich), a przylegająca do niego hala produkcyjna to blisko 6 arów. PepsiCo wskazało, że obiekt zatrudni 450 osób, głównie z regionu, a pełną operacyjność osiągnie w 2025 roku.

„Z dumą informujemy, że niespełna 20 miesięcy po wmurowaniu kamienia węgielnego w zakładzie PepsiCo pod Środą Śląską ruszyła produkcja chipsów ziemniaczanych i Doritos Nachos” – powiedział Tomas Grzelczyk, Senior Director End-to-End. Łańcuch dostaw PepsiCo. „To bardzo ważny dzień dla wszystkich pracowników PepsiCo, a szczególnie dla ponad 150-osobowego zespołu projektowego. Dziękuję naszemu generalnemu wykonawcy firmie Budimex, biuru projektowemu ARUP, przedstawicielom LSSE, PAIH oraz lokalnych i władzom samorządowym, bez których pomocy i wsparcia nie bylibyśmy w stanie zrealizować tego projektu.

PepsiCo poinformowało, że zakład składa się z trzech zaawansowanych technologicznie i energooszczędnych linii produkcyjnych: w ciągu godziny dwie linie wyprodukują 12,5 tys. produkuje ten konkretny produkt. W zakładzie zastosowano również innowacyjny system odzysku ciepła z procesu smażenia ziemniaków, który polega na wykorzystaniu do ogrzewania budynku zakładu przetwórczego w 100% biogazu pochodzącego z produkcji wyrobów opartych na surowcach naturalnych. W tej chwili moc generowana z linii produkcyjnych wynosi 3 megawaty, co stanowi 60% ciepła potrzebnego dla całego budynku, oprócz 3,2 megawata generowanego przez elektryczny kocioł parowy, który znacznie zmniejsza ślad węglowy obiektu.

READ  Udostępnianie rowerów Nextbike rozwija się w Hiszpanii i Polsce

Zakład wykorzystuje również zbiornik naziemny do gromadzenia i odtwarzania wód opadowych na potrzeby stacji, co polega na oczyszczaniu i odsalaniu zebranych wód opadowych w systemie nanofiltracji do wykorzystania w procesach technologicznych, takich jak obieg chłodniczy, a następnie zawracaniu ich do atmosfera, według PepsiCo. Inne sposoby recyklingu wody w zakładzie pochodzą z rozdrabniaczy ziemniaków, które z kolei są ponownie wykorzystywane do wstępnego płukania ziemniaków, a także gorącej wody do mycia z procesu chłodzenia oleju jadalnego. PepsiCo twierdzi, że jednym z przyjaznych dla środowiska zasobów wodnych zakładu są urządzenia absorpcyjne zwane agregatami chłodniczymi, które pochłaniają ciepło z otoczenia i przekształcają je w chłodne powietrze w celu wentylacji przestrzeni produkcyjnej.

„Polska to strategiczny rynek o dużym potencjale rozwoju, w który inwestujemy od ponad 30 lat” – powiedział Silvio Popovici, prezes PepsiCo Europe. Otwarcie tego nowego, przyjaznego dla środowiska lokalu z przekąskami to kamień milowy dla PepsiCo w Europie. Dziękuję naszym akcjonariuszom i pracownikom za pomoc w realizacji założeń produkcji żywności zgodnie z wizją PEP+. Jestem dumny, że w tak krótkim czasie otworzyłem ten obiekt.”

PepsiCo poinformowało, że zainwestowało 46 milionów dolarów w wiele projektów zrównoważonego rozwoju w 2022 roku, takich jak produkcja nadających się do recyklingu opakowań rPET, zbieranie i recykling odpadów opakowaniowych po przekąskach w ramach projektu ReFlex oraz eksploatacja czterech fabryk i centrali firmy w Warszawie z odnawialnych źródeł energii. Źródła energii i farmy fotowoltaiczne firmy. PepsiCo współpracuje również z rolnikami i społecznościami w całej Polsce, a ponad 70 gospodarstw uczestniczy w programie rolniczym firmy. PepsiCo jest obecnie znane jako podmiot, który skupuje najwięcej w Polsce ziemniaków do produkcji przekąsek, a nowy zakład zapewni większe możliwości kooperacyjnego zaopatrzenia w ziemniaki. PepsiCo będzie nadal inwestować w przyjazne dla środowiska rozwiązania dla obiektu, m.in. w turbiny wiatrowe, zdecentralizowane biogazownie wykorzystujące biomasę pozostałą z procesu produkcyjnego oraz rozbudowę zakładu przetwórczego do produkcji bionawozów. Celem firmy jest osiągnięcie zerowej emisji netto do 2035 roku.

READ  Pierwsi zwycięzcy Polski w World Relay 2021