Z nowych badań wynika, że osoby chcące uniknąć zarażenia się Covid-19 mogą zrezygnować z mięsa i produktów mlecznych.
Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie w São Paulo w Brazylii wykazało, że wegetarianie, weganie i „flexitaryści”, którzy przestrzegają diety roślinnej i nie jedzą mięsa częściej niż trzy razy w tygodniu, są o 39% mniej narażeni na zarażenie się Covid-19 niż osoby wszystkożerne (osoby, które jedzą mięso). rośliny i zwierzęta).
Badanie, opublikowane w czasopiśmie BMJ Nutrition Prevention and Health, miało na celu „ocenę wpływu wzorców żywieniowych na częstość występowania i postęp Covid-19” wśród osób stosujących dietę wegetariańską w porównaniu z osobami stosującymi dietę holistyczną.
„Nasze wyniki sugerują, że można rozważyć dietę wegetariańską i dietę głównie roślinną w celu ochrony przed infekcją Covid-19”. – stwierdzili autorzy.
Spośród 702 Brazylijczyków, którzy wzięli udział w badaniu obserwacyjnym trwającym od 18 marca do 22 lipca 2022 r., 424 było wszystkożercami, a 278 stosowało dietę wegetariańską.
Wegetariańską grupę dietetyczną podzielono także na osoby fleksitarystyczne/półwegetariańskie, które spożywają mięso rzadziej niż trzy razy w tygodniu, wegetarian nabiałowych i ovo, którzy jedzą jajka i produkty mleczne, ale nie inne mięso, ryby i skorupiaki, oraz wegetarian „ścisłych” lub weganie, którzy nie spożywają żadnej karmy pochodzenia zwierzęcego typu A.
W grupie na diecie mięsnej wskaźnik infekcji Covid-19 był o 52% wyższy niż w grupie na diecie roślinnej, który był o 40% wyższy, a prawdopodobieństwo wystąpienia „umiarkowanej do ciężkiej infekcji było większe”.
Nie było istotnej różnicy pomiędzy grupami żywności pod względem czasu trwania i nasilenia objawów.
Wcześniej tylko dwa badania – opublikowane w BMJ Publications w 2021 r. – wykazały takie wyniki, w których wyciągnięto podobne wnioski.
the Po raz pierwszy odkryłam, że pracownicy służby zdrowia są na pierwszej linii frontu Z sześciu krajów u osób przestrzegających diety roślinnej ryzyko zachorowania na umiarkowany lub ciężki przypadek Covid-19 było o 73% niższe.
drugi Dochodzenie Związek między jakością diety a ciężkością zakażenia COVID-19 oraz jego interakcją z deprywacją społeczno-ekonomiczną.
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Brakuje danych na temat leczenia nietrzymania moczu po menopauzie
Czy firmy ubezpieczeniowe powinny dyskryminować ze względu na cechy genetyczne?
Pierwsza na świecie szczepionka przeciwko wirusowi syncytialnemu układu oddechowego dla osób starszych została obecnie zarejestrowana do stosowania w Nowej Zelandii