Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Mary Berry dołącza do księżnej Kornwalii, aby ogłosić zwycięzcę puddingu z okazji Jubileuszu Królowej

Mary Berry dołącza do księżnej Kornwalii, aby ogłosić zwycięzcę puddingu z okazji Jubileuszu Królowej

Księżna Kornwalii dołączyła do Lady Mary Berry, aby ogłosić zwycięski przepis w konkursie na projekt Platynowego Cukierka Królowej, aby uczcić jej jubileusz tego lata.

Rozpoczęto ogólnokrajowy konkurs pieczenia z londyńskimi sklepami spożywczymi Fortnum & Mason i Wielkim jubileuszowym lunchem, którego celem było znalezienie deseru poświęconego panowaniu króla.

74-letnia Camilla i 87-letnia Dame Marie zostały sfotografowane, aby ogłosić zwycięski przepis na program BBC One, The Jubilee Pudding: 70 Years in the Baking, który zostanie wyemitowany 12 maja o 20:00.

Godzinny odcinek dokumentuje konkurs Fortnum & Mason, aby znaleźć „oryginalne i świąteczne ciasto, tartę lub deser pasujący do królowej”.

Zgodnie z regulaminem konkursu pudding musi być pyszny, a także „zrobić domową kuchnię, opowiedzieć historię i wytrzymać próbę czasu, aby stać się platynowym puddingiem królowej Elżbiety II”.

74-letnia księżna Kornwalii (na zdjęciu po lewej) połączyła siły z 87-letnią Mary Berry (na zdjęciu po prawej), aby nakręcić klip ogłaszający zwycięzcę konkursu platynowego puddingu. Wynik zostanie ogłoszony 12 maja

Jej Wysokość 96-letnia (na zdjęciu na przyjęciu w Sandringham House w lutym z okazji rozpoczęcia swojego platynowego jubileuszu) obchodzi w tym roku siedemdziesiąt lat na tronie

Jej Wysokość 96-letnia (na zdjęciu na przyjęciu w Sandringham House w lutym z okazji rozpoczęcia platynowego jubileuszu) świętuje w tym roku siedemdziesiąt lat na tronie

Zgłoszenia nadesłało ponad 5000 osób z całej Wielkiej Brytanii. Po ślepej ocenie opartej wyłącznie na przepisie przygotowanym przez szefa kuchni Fortnum & Mason, Rogera Bezzie oraz głównego szefa kuchni Sidneya Aldridge’a i zespół, została ona zredukowana do krótkiej listy 50.

Następnie dołączył do niego Roger Bizzi i szef kuchni Sidney Aldridge, Mark Flanagan, Roger Bizzi i Buckingham Palace, a trio wybrało swoje ostatnie pięć wpisów.

Te pięć wpisów zostanie ujawnionych w programie BBC, przygotowanym przez Bakers, a następnie przesłanych do panelu jurorów, w skład którego wejdzie Dame Mary i wielu innych nagradzanych piekarzy, profesjonalnych kucharzy, autorów, historyków i cukierników.

READ  Widz „Jestem gwiazdą” krytykuje Freda Sirikisa za „niepokojące” traktowanie Josie Gibson

Wśród nich są MasterChef: profesjonalni sędziowie Monica Galetti, pisarka kulinarna Jane Dunn, piekarz i cukiernik Matt Adlard oraz belgijska pisarka i historyczka kulinarna Regula Ysewijn.

Camila zostanie przedstawiona jako gość specjalny pani Mary, a para ogłosi zwycięzcę konkursu.

Chociaż nic nie wiadomo jeszcze o najlepszych deserach, podczas rozmowy o konkursie na początku tego roku, pisarka kulinarna i sędzia Jane Dunn dała wskazówkę, czego panel powinien szukać w zwycięskiej piekarni.

Uważa się, że królowa, która została sfotografowana w zamku Windsor na początku tego tygodnia, cieszy się jedzeniem

Uważa się, że królowa, która została sfotografowana w zamku Windsor na początku tego tygodnia, smakuje „proste i niegrzeczne” jedzenie, co może znaleźć odzwierciedlenie w zwycięskim przepisie na deser.

Pojawiając się dziś rano przed terminem konkursu w lutym, powiedziała:Szukamy czegoś wielkiego jak Victoria Sponge lub Coronation Chicken, ale nowego i ekscytującego smaku, powiedziała Jane.

„Szukamy czegoś, co każdy może zrobić w domu, czegoś, co każdy pokocha, a cały naród będzie się cieszył”.

Jak pokazano w serialu, biograf księcia Filipa, Giles Brandreth, dodał, że królowa uwielbia „proste” i „niewygodne” potrawy, ale nie jest wielkim fanem jedzenia.

Po ogłoszeniu zwycięzcy przepis zostanie udostępniony społecznościom, które będą mogły wziąć udział w szacowanych na 200 000 Jubileuszowych Wielkich Lunchach, odbywających się podczas świątecznego czterodniowego weekendu w czerwcu.

zostanie udostępniony Online za pośrednictwem strony BBC Good Food, Fortnum & Mason’s i Big Jubilee Lunch.

The Jubilee Pudding: 70 Years in the Baking będzie emitowany w BBC One o 20:00, 12 maja.