Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Jak dieta wegetariańska może zapobiec nadchodzącej Covid-19

„Żadna pandemia w historii ludzkości nie została przypisana do roślin”. Zdjęcia / Getty Images

Wirusy takie jak Covid-19, SARS, bydlęce gąbczaste, świńska grypa i ptasia grypa mają jedną wspólną cechę: wszystkie pochodzą od zwierząt, które naukowcy opisali jako Choroby odzwierzęce.

Jednak te choroby tak naprawdę nie „pochodzą od zwierząt”. Przecież to nie jest tak, że zwierzęta spiskują przeciwko ludziom, rzucając Covid-19 przez ogrodzenie przydomowego ogrodu. Kiedy mówimy, że ta epidemia „pochodzi od zwierząt”, oznacza to, że choroby te pochodzą ze sposobu, w jaki społeczeństwo hoduje, zbiera i zjada zwierzęta.

Ogólna strategia polityczna mająca na celu uniknięcie kolejnej pandemii musi obejmować zmniejszenie popytu na produkty pochodzenia zwierzęcego. Na szczęście skuteczne podejście nie musi mówić rządowi, co ludzie powinni, a czego nie powinni jeść.

Wiele osób już jest tego świadomych Korzyści z diety wegańskiej. Wykonywanie lepszej pracy, wspierającej tych, którzy już próbują zmienić dietę, może być skutecznym podejściem do polityki rządu.

Choroby odzwierzęce i produkcja żywności

Fakt, że rosnąca lista epidemii pochodzi wyłącznie z sektorów zwierzęcych i rolniczych, nie jest niczym nowym dla małej, ale rosnącej grupy niezależnych naukowców. Organizacja Narodów Zjednoczonych niedawno wyraziła podobne zaniepokojenie.

W swoim raporcie Zapobieganie kolejnej pandemii: choroby odzwierzęce i przerwanie łańcucha przenoszeniaW Organizacji Narodów Zjednoczonych potrzeba pewnych rzeczy, aby poprawić zarządzanie zdrowiem w odniesieniu do produkcji żywności.

Niektóre opcje polityczne obejmują rozszerzenie badań naukowych nad środowiskowymi wymiarami chorób odzwierzęcych oraz opracowywanie i wdrażanie silniejszych środków bezpieczeństwa biologicznego. Wzywa do polityki promującej zdrowie zwierząt (w tym usługi w zakresie zdrowia dzikich zwierząt) oraz możliwości kontrolowania i regulowania produkcji żywności.

Polityki promujące zdrowie zwierząt oraz zwiększające monitorowanie i regulacje w zakresie produkcji żywności mogą zmniejszyć ryzyko chorób odzwierzęcych.  Zdjęcia / Getty Images
Polityki promujące zdrowie zwierząt oraz zwiększające monitorowanie i regulacje w zakresie produkcji żywności mogą zmniejszyć ryzyko chorób odzwierzęcych. Zdjęcia / Getty Images

Raport zaleca również, aby kraje znalazły sposoby na zmniejszenie popytu na białko zwierzęce. Zmniejszenie popytu na mięso nie jest czymś, co często słyszymy jako potencjalna opcja polityczna – częściowo dlatego, że ludzie mogą nie wiązać naszej obecnej epidemii z zachodnią dietą lub sektorem rolnym.

READ  Koronawirus: najnowsze informacje o COVID-19 z całego świata - niedziela, 16 maja

Początki epidemii

Wczesne przypadki Covid-19 Był powiązany z rynkami w Chinach, na których sprzedawano dzikie zwierzęta. Łuskowce i nietoperze Zostały zidentyfikowane jako możliwe źródła infekcji, Obie znajdują się na listach zakupów przeciętnego globalnego konsumenta. Jednak głębokie korzenie tej epidemii są bardziej złożone.

Wiele wcześniejszych wirusów powstało w przemysłowym łańcuchu produkcyjnym hodowli zwierząt.

Oczywiste jest, że pochodzenie tych epidemii nie ogranicza się do konkretnych krajów lub określonych praktyk, takich jakMokre rynki„Dla niektórych badaczy, w tym dla szwedzkiego naczelnego lekarza i profesora chorób zakaźnych Björna Olsena, powstrzymanie rosnącego popytu na mięso i produkty mleczne jest niezbędnym elementem zmniejszania ryzyka epidemii.

Olsen, który jest znany jako jeden z Wczesny krytyk odpowiedzi jego rządu na Covid-19, Jest teraz znany z innego wczesnego ostrzeżenia – takiego, które pisze w książkach i artykułach od prawie 10 lat. w Niedawny wywiad w języku szwedzkim Olsen zauważa, że ​​wszystkie wirusy pandemiczne powstały na spotkaniu zwierząt i ludzi, a hodowanie miliardów zwierząt jako pożywienia miałoby konsekwencje.

Rozważ to wszystko w przeciwnym kierunku: ani jednej pandemii w historii ludzkości nie przypisano pochodzenia roślin.

Wzmocnienie zdolności regulacyjnych i kontrolnych jest ważną częścią skutecznej strategii politycznej, kiedy społeczności zastępując źródła pochodzenia zwierzęcego żywnością pochodzenia roślinnego, zmniejszają również ryzyko przyszłych epidemii. Olsen obawia się, że politycy nie zwracają wystarczającej uwagi na związek między rosnącym popytem na białko zwierzęce a epidemiami.

Dieta wegetariańska jako polityka

Powodem, dla którego politycy nie postrzegają przejścia na dietę wegetariańską jako realną opcję polityczną, może być to, że polega ona na zmianie zachowań ludzi, a niektórzy mogą argumentować, że rządy nie powinny działać w dziedzinie Spróbuj podyktować wybór jedzenia. Jest jednak dobry powód, by wierzyć, że ludzie są naprawdę otwarci na przejście na dietę wegetariańską.

Według innego Badanie ONZ30 procent świata wspiera dietę wegetariańską w ramach polityki klimatycznej. W rzeczywistości ok 10 procent całej populacji Kanady to wegetarianie lub weganie, według Badanie 2018 Kierowany przez Silvana Charlebuę, profesora dystrybucji żywności i polityki na Uniwersytecie Dalhousie. Liczba osób próbujących spożywać posiłki wegetariańskie gwałtownie rośnie. w WywiadCharlieboa zauważył:

Ponieważ te zmiany w preferencjach żywieniowych już mają miejsce, rządy nie muszą szukać dalej niż usuwanie barier utrudniających ludziom dalsze podejmowanie decyzji. Aby wesprzeć ich transformację i zmniejszyć popyt na produkty pochodzenia zwierzęcego, rząd musi zrobić wszystko, co w jego mocy, aby ograniczyć to, co wielu uważa za uciążliwe w diecie wegańskiej.

Mogłoby to rozpocząć się od przeglądu standardów zamówień żywnościowych i żywieniowych, aby zapewnić, że obiekty publiczne, takie jak szkoły, szpitale, więzienia i domy opieki, zapewniają codziennie standardowy posiłek wegetariański w menu.

Przewodnik po żywności Focus

Rząd powinien również rozważyć wprowadzenie w życie swojego przewodnika żywieniowego i uczynienie żywności roślinnej bardziej dostępną, w tym dla osób o niskich dochodach oraz mieszkańców obszarów wiejskich i północnych. Kiedy rząd kanadyjski zmienił kanadyjski przewodnik żywieniowy w 2019 r., Przeprowadził szerokie konsultacje z dietetykami i naukowcami. Wynik był Skoncentruj się bardziej na roślinach jako źródłach białka i zmniejsz nacisk na mięso i produkty mleczne.

Mówi nam o tym kanadyjski przewodnik kulinarnyWybieraj częściej pokarmy białkowe pochodzące z roślin. Jednak pomimo tego i faktu, że konsumpcja jest stabilna W Kanadzie od 2009 rokuŚwieże mleko nadal otrzymuje najwyższy poziom wsparcia Wsparcie żywieniowe w północnej Kanadzie Program federalny ma na celu zapewnienie odpowiedniego odżywiania na północy. Potrzebny jest krok, aby wspierać żywność korzystną dla ludzi i planety.

Wiemy, że nawyki żywieniowe mają wpływ zarówno na środowisko, jak i na zdrowie. Ponieważ istnieje również wyraźny związek między spożywaniem produktów pochodzenia zwierzęcego a chorobami odzwierzęcymi, jest jeszcze jeden powód, dla którego decydenci wspierają osoby, które chcą przejść na dietę wegetariańską.

Nie jest za wcześnie, aby rozpocząć próby zapobieżenia kolejnej pandemii; Eksperci ostrzegają, że może to nastąpić w dowolnym momencie. Od epidemii SARS w 2003 r. Skraca się czas między wybuchami wirusów odzwierzęcych. Nie jest kwestią tego, czy będzie kolejna pandemia, ale kiedy.

Curtis BoyerCollege Lecture, Johnson Shoyama Graduate School of Public Policy, Uniwersytet Saskatchewan

Ten artykuł został opublikowany ponownie z Rozmowa Na licencji Creative Commons. Przeczytać Oryginalny artykuł.