Europa znana jest z doskonałego wina, z dziesiątkami nagradzanych winnic. Zdjęcie/Unsplash
Francja, Włochy i Hiszpania stanowią centrum wielkich europejskich tradycji winiarskich i oferują wspaniałą różnorodność stylów, którymi można się delektować, pisze Susan Goff Henley
Można spędzić życie odkrywając europejskie regiony winiarskie, które są niewątpliwie najlepszymi regionami winiarskimi na świecie. Nie ma lepszego sposobu na zagłębienie się w historię i geografię niż w serce i duszę kontynentu. A wino zawsze lepiej komponuje się z jedzeniem. Z pewnością nie zaszkodzi, że są to również świetne kierunki dla smakoszy.
Francja: Sztuka życia
Oto pięć godnych uwagi regionów z 17 głównych regionów winiarskich Francji.
bordeaux: Położone na południowym zachodzie i nazywane Światową Stolicą Wina, Bordeaux to największy region winiarski we Francji. Otacza piękne miasto Bordeaux, największy obszar metropolitalny na świecie znajdujący się na liście UNESCO. To tutaj znajdziesz wspaniałą czerwoną mieszankę Cabernet Sauvignon/Merlot w pełnym zamków regionie Medoc na lewym brzegu ujścia Gironde oraz w Pomerol i pięknym regionie wzgórz Saint-Emilion na prawym brzegu, a także słynna rzeka. Słodkie białe wina Sauternes produkowane są z Botrytis Semillon, Sauvignon Blanc i Muscadelle z późnego zbioru. Mieszane wina białe i czerwone produkowane są również w Graves i Entre Deux Mers.
Burgundia: We wschodniej Francji region Burgundii rozciąga się u podnóża pasma górskiego pomiędzy Dijon i Lyon, a jego najbardziej znane podregiony to Côte de Nuits, Côte de Beaune, Chablis i Mécon. Znajdziesz tu małe działki obsadzone jednymi z najlepszych na świecie winogron Pinot Noir i Chardonnay.
szampanNa północny wschód od Paryża leży słynny region Szampanii otaczający historyczne miasta Reims i Epernay, będący domem dla najsłynniejszego wina musującego na Ziemi, produkowanego głównie z odmian winogron Chardonnay i Pinot Noir.
LoaraNa południowy wschód od Paryża pofałdowany region winiarski Loara rozciąga się na długości 500 kilometrów między Sancerre i Nantes i oferuje oszałamiającą gamę odmian winorośli i stylów win przeplatanych dużymi posiadłościami i wspaniałymi ogrodami. Kierując się na wschód, odkryjesz Sauvignon Blanc w Sancerre, Chenin Blanc w Vouvray, Romorantin w Cours Cheverny, Cabernet Franc w Chinon oraz Pinot Noir i Gamay.
Wybrzeże RodanuRozciągające się od Lyonu po deltę Rodanu, Cotes du Rhone to przede wszystkim region uprawy czerwonych win, ze szczególnym naciskiem na mieszanki Grenache, Syrah i Mourvedre, które dobrze radzą sobie w ostrym prowansalskim słońcu. Niektóre z jego bardziej popularnych podregionów to Châteauneuf-du-Pape, Gigondas, Côte-Rôtie i Ermitaż.
Włochy: La Dolce Vita
Oto cztery regiony, które należy odwiedzić spośród 20 regionów winiarskich Włoch.
Podgórski: Położony w północno-zachodnich Włoszech, pomiędzy Alpami a wybrzeżem Ligurii, Piemont to jeden z najpiękniejszych regionów winiarskich w Europie z zamkami na wzgórzach z widokiem na spowite mgłą doliny, winnice spływające ze wzgórz i starożytne lasy kasztanowe otaczające historyczne wioski. To kraj Nebbiolo, czarnego winogrona, z którego produkowane są słynne wina Barolo i Barbaresco. Barbera i Dolcetto to dwa inne wina czerwone, natomiast Arneis i Cortese produkują wina białe. Piemont słynie także z trufli.
Toskania: Region winiarski Toskanii rozciąga się wzdłuż wybrzeża Ligurii i rozciąga się na wzgórza otaczające Florencję. Do najpopularniejszych podregionów należą Chianti, Brunello di Montalcino i Montepulciano. Sangiovese jest w ostatnich latach główną odmianą czerwonych winogron. Wina super toskańskie produkowane są z win Sangiovese, które często są mieszane z międzynarodowymi odmianami, takimi jak Cabernet Sauvignon i Syrah.
Wenecja Euganejska: W północno-wschodnich Włoszech region winiarski Veneto rozciąga się od Dolomitów po Morze Adriatyckie. To kraj musującego prosecco, a także ojczyzna doskonałych win wytwarzanych z białej odmiany Garganega. Biała odmiana winorośli Dorona odrodziła się także na wyspie Mazzorbo w lagunie weneckiej. Rodzime Corvina i Rondinella są podstawą win czerwonych Valpolicella i Amarone, tych ostatnich wytwarzanych z suszonych na powietrzu, rezonansowych winogron.
Sycylia: To nie tylko największa wyspa na Morzu Śródziemnym, ale także największy region winiarski we Włoszech. Sycylia jest domem dla ponad 65 rodzimych odmian winorośli. Południowo-wschodnia część wyspy znana jest z plaż, greckich świątyń i czerwonego wina o średniej treściwości produkowanego z Nero d'Avola i Frappato. Na zachodzie produkowane są wzmocnione wina Marsala, natomiast wina czerwone i białe produkowane są na glebach wulkanicznych wokół Etny na północnym wschodzie od Nerello, Mescalise i Caricante.
Czytaj więcej: Jeśli już sprawdziłeś listę najważniejszych zabytków Doliny Hunter, czas odkryć mało znane Broke
Hiszpania: La Buena Vida
W Hiszpanii istnieje 69 różnorodnych regionów winiarskich. Oto cztery najciekawsze miejsca, które warto odwiedzić.
Rioja: Położona nad rzeką Ebro w północno-środkowej Hiszpanii (dwie godziny drogi od Bilbao), Rioja jest najsłynniejszym regionem winiarskim w Hiszpanii i domem dla wspaniałych czerwonych win z wysoką zawartością tanin, wytwarzanych z winogron Tempranillo.
Galicja: Zielony region przybrzeżny Galicji w północno-zachodniej Hiszpanii, z ujściami rzek przypominającymi fiordy wcinającymi się w zielone zbocza, jest domem dla rześkich, kwaśnych białych win Albariño z podregionu Rías Baixas wzdłuż wybrzeża oraz pełnych białych win Godillo z Valdeoras . oraz aromatyczne wina czerwone produkowane z winogron Almencia uprawianych na obrotowych tarasach nad wąwozem rzeki w Ribeira Sacra. Jest to także stolica owoców morza w Hiszpanii.
Jerez: W prowincji Andaluzja, na południowo-zachodnim krańcu Hiszpanii, w Jerez produkuje się sherry, wzmocnione wino produkowane z białej odmiany winorośli Palomino uprawianej na surowo białej glebie Albarezza na trójkącie lądu pomiędzy miastami Jerez de la Frontera i Sanlucara. de Barrameda i El Puerto de Santa María. To miejsce, w którym możesz skosztować wytrawnego jasnego fino, sherry manzanilla, amontillado i oloroso z ciemnego dębu w pomalowanych na biało bodegach.
KataloniaKatalonia: Rozciągająca się wzdłuż północnego wybrzeża Morza Śródziemnego Katalonia jest domem dla Barcelony i Girony, nadmorskich kurortów i wspaniałej gastronomii. Jest to także region winiarski o wielu aspektach, z wieloma godnymi uwagi zabytkami. Sprawdź podregion Penedes słynący z musującej wina cava produkowanej z odmian Macabeo, Xarrel-Lo i Parellada, a także podregion Priorat porośnięty odmianami Carinina i Grenache, które dają gęste, warstwowe wina czerwone.
Inne perełki Europy
Istnieje wiele regionów winiarskich, które można odwiedzić w innych częściach Europy.
Odkryj strome tarasowe winnice w portugalskiej dolinie Douro, słynącej z portu; winnice Riesling w Mozeli i Nadrenii-Palatynacie w Niemczech; oraz region Tokaj-Gegialia na Węgrzech, kolebka pierwszych na świecie win botrytis „szlachetnej zgnilizny”, takich jak Tokaj; Tarasowe winnice Lavaux pomiędzy Lozanną i Montreux w Szwajcarii z widokiem na Jezioro Genewskie i Alpy; I wreszcie winnice na greckiej wyspie Santorini, gdzie winorośl jest owinięta w niskie, przypominające koronę kosze, które chronią winogrona przed silnymi wiatrami i pozwalają im wchłonąć rosę, aby uzyskać chrupiące białe wina deserowe Assyrtiko i Vinsanto.
.
„Fanatyk muzyki. Profesjonalne rozwiązywanie problemów. Czytelnik. Wielokrotnie nagradzany telewizyjny ninja”.
More Stories
Obietnice wyborcze Kamali Harris przypominają obietnice Jacindy Ardern
Wybory w USA: Joe Biden mógł pomóc Trumpowi w jego „śmieciowych” gafach.
Wydarzenie Trumpa w Madison Square Garden zostało zakłócone prymitywnymi uwagami wstępnymi