Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Ekstremalne diety wegetariańskie mogą być dla Ciebie bardzo złe.  Ekspert ds. żywienia wyjaśnia dlaczego: ScienceAlert

Ekstremalne diety wegetariańskie mogą być dla Ciebie bardzo złe. Ekspert ds. żywienia wyjaśnia dlaczego: ScienceAlert

Z biegiem lat diety wegetariańskie stają się coraz bardziej popularne, zwłaszcza wśród osób, które chcą poprawić swoje zdrowie.

Coraz więcej dowodów wskazuje na to, że diety roślinne (w tym wegańskie) mogą mieć: Wiele korzyści dla zdrowiazostał powiązany z Zmniejsz ryzyko chorób serca obok siebie Niższa masa ciała i poziom cholesterolu.

Jednak niektórzy ludzie stosują dietę wegańską do skrajności, wybierając tylko surowe wegańskie produkty, które mogą być. Spożywaj bez gotowania. Niektórzy wykluczają również zjedzone potrawy Zmieniony z naturalnej postaci lub poddany obróbce (takich jak mleko owsiane lub migdałowe).

Zwolennicy tej diety twierdzą, że gotowanie powoduje utratę niektórych ważnych składników odżywczych i enzymów. Uważają, że spożywając surowe pokarmy roślinne, dieta poprawi poziom energii, zapobiegnie chorobom (a nawet odwróci) i poprawi ogólny stan zdrowia.

Ale badania sugerują, że surowa dieta wegańska, jeśli jest przestrzegana przez długi czas, może wyrządzić więcej szkody niż pożytku. Oto powód:

Możesz przegapić ważne składniki odżywcze

Badania na to nie wskazują Niektóre surowe jedzenie Mogą być zdrowsze niż potrawy gotowane. Na przykład gotowanie powoduje utratę brukselki i czerwonej kapusty Aż 22 proc. jego zawartości tiaminy. To jest forma witamina Witamina B1, która utrzymuje zdrowy układ nerwowy.

Chociaż niektóre warzywa mogą tracić składniki odżywcze podczas gotowania, inne zawierają więcej składników odżywczych podczas gotowania. Dzieje się tak, ponieważ niektóre składniki odżywcze są przyczepione do ścian komórkowych warzyw. Gotowanie niszczy ściany komórkowe, umożliwiając uwolnienie składników odżywczych i innych składników Łatwo wchłaniany przez organizm.

Na przykład, gdy szpinak jest ugotowany, staje się łatwiejszy dla organizmu wchłaniają wapń zawiera. Badania wykazały również, że podczas gotowania pomidorów zmniejszają zawartość witaminy C o 28 procent Zwiększa zawartość likopenu o ponad 50 proc.

READ  Eltrombopag w leczeniu zaburzeń czynności przeszczepu związanych z przeszczepieniem hematopoetycznych komórek macierzystych

Likopen wiąże się z niższym ryzykiem A . grupa chorób przewlekłych w tym choroby układu krążenia, nowotwóri choroby serca. Szparagi, grzyby, marchew, brokuły, jarmuż i kalafior to inne przykłady warzyw, które po ugotowaniu są bardziej odżywcze.

Gotowane warzywa mogą również dostarczyć organizmowi więcej antyoksydantów. Są to cząsteczki, które mogą zwalczać rodzaj szkodliwych cząsteczek znanych jako wolne rodniki, które mogą uszkadzać komórki i z czasem prowadzić do choroby.

Niektóre warzywa (w tym szparagi, grzyby, szpinak, pomidory i brokuły) zawierają Wysoki poziom przeciwutleniaczy Więcej beta-karotenu (który organizm przekształca w witaminę A), luteiny i likopenu po ugotowaniu niż po ugotowaniu na surowo.

Możliwe są niedobory witamin i minerałów

Surowa dieta wegańska prawdopodobnie będzie taka Brakuje mu wielu ważnych witamin i minerałów – on jest nazywany witaminy B12 i D, selen, cynk, żelazo i dwa rodzaje kwasów tłuszczowych omega-3. Dzieje się tak, ponieważ wiele produktów spożywczych zawierających duże ilości tych witamin i minerałów pochodzi od zwierząt – na przykład mięso i jajka.

Wszystkie te witaminy odgrywają kluczową rolę w tworzeniu, rozwoju i produkcji komórek mózgowych i nerwowych, a także wspierają zdrowy układ odpornościowy.

Szczególnie niepokojący był poziom witaminy B12. Badanie osób, które przestrzegały ścisłej diety surowej żywności, wykazało, że 38 procent uczestników było Niedobór witaminy B12.

To niepokojące, szczególnie biorąc pod uwagę Niedobór witaminy B12 Wiąże się z szeregiem problemów, w tym żółtaczką, owrzodzeniami jamy ustnej, problemami ze wzrokiem, depresjai inne zmiany nastroju.

To samo badanie wykazało również, że ścisła dieta wegetariańska zwiększa poziom homocysteiny (aminokwas rozkładany przez witaminę B12) z powodu niedoboru witaminy B12.Jest to problem, ponieważ może to zrobić zwiększony poziom homocysteiny. Prawdopodobnie zwiększa ryzyko Choroba sercowo-naczyniowa i udar.

Może to prowadzić do spóźnionej miesiączki

Jeśli nie jest odpowiednio zaplanowana, surowa dieta wegańska może prowadzić do: Niezamierzona utrata wagi Jeśli nie spożywasz takiej ilości kalorii, jaka jest potrzebna Twojemu organizmowi do funkcjonowania. Jest to szczególnie niepokojące dla młodych kobiet.

READ  Częste choroby oczu związane z wyższym ryzykiem demencji - MedicineNet Health News

Naukowcy odkryli, że 30 procent kobiet w wieku poniżej 45 lat, które stosowały surową dietę przez ponad trzy lata, jadło ją. Częściowa do całkowitej menopauzy (brak menstruacji). Jest to prawdopodobnie spowodowane utratą wagi spowodowaną surową dietą wegańską.

Menopauza może powodować szereg problemów, w tym niepłodność, a także niską gęstość mineralną kości i osteoporozę. Inne badania wykazały również, że młode kobiety, które spożywają o 22-42% mniej kalorii niż jest to wymagane, są bardziej zagrożone. stłumiona funkcja rozrodcza.

Podczas gdy dieta wegańska może mieć wiele korzyści zdrowotnych, surowa dieta wegańska może posunąć się nieco za daleko i może wiązać się z większym ryzykiem, jeśli nie jest przestrzegana.

Jeśli planujesz stosować surową dietę wegańską, ważne jest, aby dokładnie zaplanować, aby upewnić się, że spożywasz wszystkie składniki odżywcze, których potrzebujesz dla optymalnego zdrowia, w wymaganych ilościach. Nie polecam też stosowania go przez dłuższy czas ze względu na wiele zagrożeń, jakie może wiązać się z tym.

Laura Brownstarszy wykładowca nauk o żywieniu, żywności i zdrowiu, Uniwersytet Teesside

Ten artykuł został ponownie opublikowany z Rozmowa Na licencji Creative Commons. Przeczytać oryginalny artykuł.