Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Badanie pokazuje, że zdrowa dieta roślinna zmniejsza ryzyko dny moczanowej, natomiast niezdrowa dieta zwiększa ryzyko jej rozwoju

Badanie pokazuje, że zdrowa dieta roślinna zmniejsza ryzyko dny moczanowej, natomiast niezdrowa dieta zwiększa ryzyko jej rozwoju

Niedawne badanie opublikowane w Gamma Bada potencjalne korzyści diety wegetariańskiej w zakresie ryzyka dny moczanowej.

Pobyt: Różnice w diecie wegetariańskiej wpływają na ryzyko dny moczanowej. Źródło zdjęcia: Jo Jae-young / Shutterstock.com

Jak dieta wpływa na dnę moczanową?

Dna moczanowa to stan zapalny, który atakuje stawy i występuje u około 4% Amerykanów. Stan ten jest często bolesny i może powodować niepełnosprawność, a także zwiększać ryzyko chorób układu krążenia, śmiertelności i złego stanu zdrowia psychicznego.

Wykazano, że niektóre produkty spożywcze, w tym alkohol, czerwone mięso, ryby i słodkie napoje, zwiększają ryzyko dny moczanowej. I odwrotnie, beztłuszczowe produkty mleczne, kawa, niektóre warzywa i kwas askorbinowy mogą zmniejszać ryzyko dny moczanowej.

Wykazano również, że zdrowe wzorce diety, takie jak dietetyczne podejście do zatrzymania nadciśnienia (DASH) i dieta śródziemnomorska, również zmniejszają ryzyko dny moczanowej. Niewiele jednak wiadomo na temat wpływu diet wegetariańskich na dnę moczanową.

O badaniu

W bieżącym badaniu wykorzystano dane pochodzące od Amerykanów włączonych do badania kontrolnego pracowników służby zdrowia przeprowadzonego w latach 1986–2012 oraz badania Nurses’ Health Study przeprowadzonego w latach 1984–2010. U wszystkich uczestników badania na początku badania nie występowała dna moczanowa. badania.

Badanie ma na celu zmierzenie średniego narażenia na ogólny wskaźnik diety roślinnej (PDI), zdrowego PDI (hPDI) i niezdrowego PDI (uPDI). Wskaźniki te obliczono na podstawie 18 grup żywności zidentyfikowanych za pomocą kwestionariusza częstotliwości żywności.

Co wykazało badanie?

W badaniu wzięło udział prawie 123 000 uczestników, których średni wiek wynosił odpowiednio 54 i 50,9 lat dla kobiet i mężczyzn. U około 2,8 miliona osób rocznie nowe wystąpienie dny moczanowej zgłoszono u 2700 osób.

Całkowita wartość PDI nie była powiązana z częstością występowania dny moczanowej u mężczyzn i kobiet. Jednakże, gdy porównano hPDI z uPDI, hPDI miało negatywny związek z dną moczanową, podczas gdy uPDI miało pozytywny związek.

READ  Badania ujawniają powszechny związek między mikroflorą organizmu a powstawaniem kamieni nerkowych

Ryzyko wystąpienia dny moczanowej wzrosło o 17% w grupie hPDI od najwyższego do najniższego kwintyla, podczas gdy w grupie uPDI było o około 20% niższe od najwyższego do najniższego kwintyla.

Spadek wraz ze wzrostem hPDI był większy wśród kobiet. Gdy oceniano wyłącznie mężczyzn, nie stwierdzono istotnego związku.

Ryzyko w grupie uPDI było szczególnie zwiększone u kobiet, przy czym ryzyko dny moczanowej wzrosło o około 33% w grupie uPDI o najwyższym spożyciu niezdrowej żywności roślinnej. Ryzyko to nie było duże wśród mężczyzn.

Produkty pełnoziarniste zmniejszają ryzyko dny moczanowej o 7% w porcji, herbata i kawa o 5% w porcji, a produkty mleczne o 15% w porcji. I odwrotnie, soki owocowe i słodkie napoje zwiększają ryzyko dny moczanowej o 6%, podczas gdy oleje roślinne zwiększają ryzyko dny moczanowej o 16% w przeliczeniu na porcję. W bieżącym badaniu po raz pierwszy wykazano odwrotną zależność między produktami pełnoziarnistymi a ryzykiem dny moczanowej.

Do zdrowej żywności, która nie stwarza ryzyka związanego z dną moczanową, zaliczają się owoce, warzywa, orzechy i rośliny strączkowe. Do niezdrowych pokarmów roślinnych, które nie zwiększają ryzyka dny moczanowej, należą słodycze, słodycze, ziemniaki i rafinowane zboża.

Tłuszcze zwierzęce i ryby są powiązane ze zwiększonym ryzykiem dny moczanowej. Jednakże spożycie jaj, mięsa i innych produktów pochodzenia zwierzęcego nie zostało powiązane ze zwiększonym ryzykiem dny moczanowej.

Ryby są bogate w purynę, która może zwiększać poziom kwasu moczowego we krwi, a w rezultacie zwiększać podatność na dnę moczanową. Zmniejszenie ryzyka dny moczanowej podczas jedzenia słodyczy i deserów oraz brak związku z rafinowanymi zbożami wymaga dalszych badań, aby zrozumieć mechanizmy odpowiedzialne za to powiązanie.

Wnioski

Wyniki badania dodatkowo potwierdzają aktualne wytyczne żywieniowe, które zalecają zwiększenie spożycia zdrowej żywności roślinnej i zmniejszenie spożycia niezdrowej żywności roślinnej w celu zmniejszenia ryzyka dny moczanowej.

Wykazano, że korzyści wynikające z włączenia jaj i produktów mlecznych do diety wegetariańskiej zmniejszają poziom moczanów we krwi, zmniejszając w ten sposób ryzyko dny moczanowej. Istnieje większe prawdopodobieństwo, że te wzorce żywieniowe będą stosowane długoterminowo niż bardziej rygorystyczne lub ekskluzywne diety.

HPDI ma wspólne cechy z dietą DASH i dietą śródziemnomorską, takie jak nacisk na spożycie owoców, warzyw, produktów pełnoziarnistych, orzechów i roślin strączkowych. Stanowi to uzupełnienie rosnącej literatury na temat potencjalnych wzorców diety w profilaktyce dny moczanowej„.