Naukowcy odkryli, że znaczna liczba zdrowych osób starszych ma podwyższony poziom HsCRP (białka C-reaktywnego o wysokiej czułości), markera zapalenia i ryzyka sercowo-naczyniowego, zawału serca i udaru mózgu. Potwierdza to hipotezę, że starzenie się jest związane z przewlekłym stanem zapalnym niskiego stopnia.
Wzbogać jednak dietę o Synbiotec SenbioMieszanka 1:1 Lacticaseibacillus rhamnosusIMC 501 i Lacticaseibacillus paracaseiIMC 502 doprowadził do znacznego obniżenia poziomów HsCRP w okresie sześciu miesięcy, zgodnie z danymi opublikowanymi w Journal of Applied Microbiology.
Nowość nowego badania polegała na tym, że wprowadzono wiele różnych sposobów spożywania mieszanki probiotycznej przez osoby starsze: w ramach projektu wprowadzono sześć różnych produktów spożywczych, w tym jogurt, mozzarellę, soki owocowe, ser ricotta i salę primo. Ser i czekolada. Wszystkie zostały opracowane tak, aby dostarczać 5 miliardów żywych komórek na dzienną dawkę. Uczestnikom zapewniono również suplementy diety w postaci kapsułek. Uczestnicy otrzymywali co tydzień sześć różnych rodzajów probiotyków (lub placebo) do przyjmowania raz dziennie.
„Wykazano, że probiocynor jest idealnym wsparciem dla zdrowego starzenia się i może mieć znaczący wpływ na społeczny system opieki zdrowotnej” Pisali naukowcy z Uniwersytetu Camerino i Synbiotec Srl.
40% ogólnej populacji w krajach zachodnich cierpi na zaburzenia czynnościowe, takie jak niestrawność i zespół jelita drażliwego, które obejmują zaparcia, wzdęcia, złe trawienie, bóle żołądkowo-jelitowe i okresową biegunkę.
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Bardziej ekologiczne wybory, bystrzejsze umysły: badania łączą zrównoważony rozwój i zdrowie mózgu
Coraz częstsza liczba chorób przenoszonych przez komary w Europie – jak bardzo martwią się naukowcy? | Transmisja
Badanie asocjacji całego genomu pozwala zidentyfikować genetyczne czynniki ryzyka demencji