Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Żywność ultraprzetworzona wiąże się z wyższym ryzykiem śmiertelności

Żywność ultraprzetworzona wiąże się z wyższym ryzykiem śmiertelności

Większość ludzi wie, że chipsy, słodycze czy hot dogi nie są najlepsze dla naszego zdrowia, ale nowe badania sugerują, że dieta bogata w ultraprzetworzoną żywność może zwiększać ryzyko przedwczesnej śmierci.

Nowe badanie – opublikowane w BMJ 8 maja ujawniono, że większe spożycie ultraprzetworzonej żywności było powiązane z nieco wyższym ryzykiem śmierci z jakiejkolwiek przyczyny, szczególnie z przyczyn innych niż rak i choroby serca.

Badania wykazały, że badanie to uzupełnia naszą już wiedzę na temat żywności wysoko przetworzonej Valerie Sullivan, dr, MHS, RDasystent naukowy na Wydziale Epidemiologii w Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

„Istnieje coraz więcej literatury łączącej ultraprzetworzoną żywność z wieloma chorobami przewlekłymi, w tym między innymi chorobami układu krążenia, cukrzycą i przewlekłą chorobą nerek” – stwierdziła. zdrowie.

Powiązania te skłoniły badaczy do głębszego zbadania wpływu ultraprzetworzonej żywności na ogólną śmiertelność w długim okresie.

„Zarówno ogół, jak i społeczność naukowa wykazały duże zainteresowanie zrozumieniem wpływu ultraprzetworzonej żywności na zdrowie, która obecnie stanowi ponad 60% dziennego spożycia kalorii Amerykanów” – mówi autor badania. Mingyang Song, doktor nauk medycznychpowiedział profesor nadzwyczajny epidemiologii klinicznej i żywienia w Harvard T.H. Chan School of Public Health zdrowie.

Oto, co eksperci mieli do powiedzenia na temat nowych badań i wpływu ultraprzetworzonej żywności na dietę, zdrowie i średnią długość życia.

Wiadomości Dana Kitwooda/Getty Images


Zanim zagłębimy się w wnioski z badania, warto wyjaśnić, czym tak naprawdę jest żywność „ultra przetworzona”. Termin ten jest stosunkowo nowy i może być mylący. Alyssa Pike, RDpowiedział starszy dyrektor ds. komunikacji żywieniowej w Międzynarodowej Radzie Informacji o Żywności (IFIC). zdrowie. Zauważyła, że ​​niedawny sondaż IFIC wykazał, że 70% Amerykanów nie w pełni rozumie, czym jest żywność przetworzona.

Dla celu BMJ W badaniu naukowcy wykorzystali system klasyfikacji o nazwie NOVA, który dzieli żywność na kategorie w oparciu o jej zastosowanie w gotowaniu i stopień przetworzenia. Jednak w świecie codziennego odżywiania te definicje kliniczne nie zawsze są najbardziej przydatne.

Ogólnie rzecz biorąc, ultraprzetworzona żywność zawiera dużo tłuszczu, cukru i soli, ma długi okres przydatności do spożycia i „prawie uzależnia” – wynika z jednego z przeglądów z 2019 r. Coś ultraprzetworzonego może również zawierać nietypowe substancje znalezione w preparacie Tradycyjna żywność, zawierająca dodatki smakowe, słodzące, barwniki, emulgatory i inne.

„Biorąc pod uwagę złożoność [of] Jak zdefiniować żywność ultraprzetworzoną Dla konsumentów pomocne może być wyobrażenie sobie żywności ultraprzetworzonej jako takiej, której nie da się łatwo odtworzyć w domowej kuchni, powiedział Sullivan.

Mogą one obejmować pakowane słodycze lub ciastka, napoje ze sztucznymi barwnikami, wędliny, posiłki mrożone i smakowe chipsy ziemniaczane.

Wraz z rozprzestrzenianiem się ultraprzetworzonej żywności w amerykańskiej diecie, przeprowadzono wiele badań sprawdzających, jak wpływają one na zdrowie. Song wyjaśnił jednak, że poprzednie badania oceniające związek między ultraprzetworzoną żywnością a ryzykiem śmierci „są ograniczone ze względu na małą wielkość próby, krótki czas trwania i brak powtarzalnej oceny wartości odżywczej przez długi okres czasu”.

Aby spojrzeć na szerszy obraz, Song i współpracownicy wykorzystali dane obejmujące okres 30 lat z dwóch dużych badań kohortowych: badania Nurses’ Health Study i badania uzupełniającego pracowników służby zdrowia. Łącznie w badaniach tych oceniono dietę ponad 172 000 osób, z których wszystkie wypełniały kwestionariusze dotyczące częstotliwości spożywania posiłków co cztery lata, począwszy od połowy lat 80. XX wieku.

Naukowcy podzielili rodzaje ultraprzetworzonej żywności spożywanej przez ludzi na dziewięć kategorii, które obejmowały pieczywo i produkty śniadaniowe, pakowane słodkie przekąski i desery oraz gotowe do spożycia produkty mięsne, drobiowe i owoce morza.

Song i jego zespół odkryli, że uczestnicy, którzy jedli najwięcej ultraprzetworzonej żywności (średnio około siedmiu porcji dziennie), byli o 4% bardziej narażeni na śmierć z jakiejkolwiek przyczyny. Ryzyko śmierci z przyczyn innych niż rak i choroby układu krążenia było u nich o 9% wyższe, w tym o 8% zwiększone ryzyko śmierci z powodu chorób neurodegeneracyjnych.

Song zauważył jednak, że dziewięć kategorii ultraprzetworzonej żywności nie miało takich samych skutków.

„Niektóre podgrupy żywności ultraprzetworzonej wykazały znacznie silniejszy związek ze śmiertelnością.[for example]Wyjaśnił, że przetworzone mięso i napoje słodzone cukrem wskazują, jak ważne jest ograniczenie spożycia tych produktów.

Sullivan dodał, że fakt, że niektóre ultraprzetworzone produkty spożywcze mogą skracać życie bardziej niż inne, niekoniecznie jest zaskakujący.

„Konsekwentne spożywanie przetworzonego mięsa wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób, w tym chorób serca i raka” – stwierdziła. W dużym badaniu przeprowadzonym w 2019 r. powiązano napoje słodzone cukrem ze zwiększoną śmiertelnością, głównie z powodu chorób układu krążenia.

Jednak Pike stwierdziła, że ​​po drugiej stronie spektrum istnieją inne ultraprzetworzone produkty spożywcze, które mają znacznie mniejszy wpływ na zdrowie.

„Niektóre przetworzone produkty spożywcze, które według NOVA są uważane za ultraprzetworzone – takie jak chleb pełnoziarnisty lub jogurt z dodatkiem owoców – są całkowicie akceptowalną opcją i nie należy ich zniechęcać” – stwierdziła.

Chociaż badania sugerują, że niektóre ultraprzetworzone produkty spożywcze mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia, stanowią one dużą część amerykańskiej diety — usuwanie ze spiżarni i lodówki wszystkiego, co zapakowane i przetworzone, może być nierealne.

„Usunięcie z diety całej ultraprzetworzonej żywności byłoby radykalną zmianą w diecie, którą trudno byłoby utrzymać w naszym obecnym środowisku żywieniowym” – stwierdził Sullivan.

Zamiast rygorystycznie ograniczać dietę (co może prowadzić do uczucia ograniczeń i strachu), pomocne może być zastanowienie się, co możesz zamiast tego dodać.

„Naukowcy i pracownicy służby zdrowia zgadzają się, że dodawanie pokarmów takich jak owoce, warzywa, nabiał, produkty pełnoziarniste, zdrowe tłuszcze, orzechy, nasiona, chude białka, fasola i rośliny strączkowe może poprawić nasze zdrowie i być może zrównoważyć skutki spożywania niektórych pokarmów związanych ze złym samopoczuciem. zwiększone ryzyko niektórych chorób” – powiedział Pike.

wyniki BMJ Dodała, że ​​badanie wydaje się zgodne z tą koncepcją.

„Poprawa jakości diety (innymi słowy spożywanie zdrowej diety) rozwiała niektóre obawy związane z żywnością ultraprzetworzoną” – stwierdziła Pike.

Oczywiście, robiąc to, możesz także ograniczyć żywność ultraprzetworzoną, która została zidentyfikowana jako jedna z największych przyczyn zgonów.

„Dwie najczęściej ultraprzetworzone produkty spożywcze, których należy unikać, to przetworzone mięsa (bekon, kiełbasa i większość wędlin) oraz napoje słodzone cukrem” – stwierdził Sullivan. [such as] Soda, napoje owocowe, słodzona herbata i lemoniada.

READ  Leczenie podtrzymujące awelumabem zapewnia przewagę przeżycia jako leczenie pierwszego rzutu we wszystkich podgrupach w zaawansowanym raku urotelialnym