Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Związki między astmą dziecięcą a spożyciem minerałów, witamin i przeciwutleniaczy

Związki między astmą dziecięcą a spożyciem minerałów, witamin i przeciwutleniaczy

Związek między astmą u dzieci a spożyciem minerałów, witamin i przeciwutleniaczy Źródło obrazu: © Анна Ковальчук — © Анна Ковальчук — Stock.adobe.com.

Naukowcy z niedawnego badania opublikowanego w granica Ustalono związek przyczynowy pomiędzy astmą dziecięcą (CA) a spożyciem cukrów i tłuszczów w diecie, a także poziomem magnezu i witaminy D w surowicy.

Częstość występowania przewlekłych chorób układu oddechowego rośnie na całym świecie i szacuje się, że dotykają one około 300 milionów osób, w tym ponad 25 milionów osób w Stanach Zjednoczonych, z czego około 9 milionów dzieci. Chociaż główne czynniki ryzyka CA obejmują zanieczyszczenie powietrza i narażenie na cząstki papierosów, rola diety może być czynnikiem w rozwoju i występowaniu CA.

Zespół badawczy, kierowany przez Liang Lu z College’u Tradycyjnej Medycyny Chińskiej dla Opieki Zdrowotnej, Leshan Vocational College of Technology, Leshan, hrabstwo Siquan, Chiny, zauważył, że obecnie istnieje ograniczona ilość dowodów oceniających związek ryzyka pomiędzy codziennym spożyciem przeciwutleniaczy i minerałów. I witaminy z CA. Badanie i zrozumienie tych nieformalnych relacji z CA „ma ważne implikacje dla zapobiegania i leczenia tej choroby” – napisał zespół.

W badaniu wykorzystano metodologię randomizacji mendlowskiej (MR) w celu zbadania związku między dziennym spożyciem a poziomem przeciwutleniaczy, minerałów i witamin w surowicy z CA. Metoda ta wykorzystuje warianty genetyczne jako zmienne instrumentalne (IV) zastępujące powiązane czynniki ryzyka, oceniając nieformalne powiązania między czynnikami narażenia a wynikami.

Naukowcy wybrali czynniki związane z dziennym spożyciem składników odżywczych, w tym:

– Węglowodany

– Białka

– Tłuszcze

– Cukry

– Poziom przeciwutleniaczy we krwi (likopen, kwas moczowy i beta-karoten)

– Minerały (wapń, miedź, selen, cynk, żelazo, fosfor, magnez)

– Witaminy (witamina A, witamina B6, kwas foliowy, witamina B12, witamina C, witamina D i witamina E)

Zastosowane metryki oceny obejmowały iloraz szans (OR) i odpowiadające im 95% przedziały ufności (CI), natomiast istotność statystyczną podkreślano, gdy S

Zespół badawczy wykorzystał publicznie dostępne dane z badania asocjacyjnego całego genomu (GWAS) z katalogu FinnGen i baz danych GWAS w celu przeprowadzenia różnych analiz MRI związanych z narażeniem. Zespół przeprowadził metaanalizę wyników MRI z różnych baz danych, która zapewniła „kompleksową ocenę powiązań między każdą ekspozycją a ryzykiem”.

READ  Usprawnianie rehabilitacji poudarowej za pomocą spersonalizowanej terapii komputerowej

Po analizie MR zespół badawczy zaobserwował, że spożycie cukru było odwrotnie powiązane z ryzykiem CA (iloraz szans: 0,71, 95% przedział ufności: 0,55–0,91). [P: 0.01]). Następujące czynniki zostały dodatnio powiązane ze zwiększonym ryzykiem CA:

Stężenie magnezu w surowicy krążącej (OR: 1,63, 95% CI: 1,06-2,53, [P: 0.03])

– Tłuszcz (OR: 1,44, 95% CI: 1,06-1,95, [P: 0.02])

– Poziom witaminy D we krwi (iloraz szans: 1,14, 95% przedział ufności: 1,04-1,25, [P: 0.02])

Wstępne wyniki sugerują, że zwiększone spożycie cukru przy niższej zawartości tłuszczu w diecie może wiązać się ze zmniejszonym ryzykiem CA. Analiza MR wykazała statystycznie istotny związek pomiędzy podwyższonym poziomem krążącego magnezu i witaminy D w surowicy ze zwiększonym ryzykiem CA.

Autorzy badania zauważają, że ustalenia te są wynikiem analizy MRI i ich walidacja może wymagać dalszych badań. Dalsze badania mogą również doprowadzić do dodatkowego wglądu w potencjalne mechanizmy łączące spożycie żywności i pierwiastki śladowe z ryzykiem CA.

Ogólnie rzecz biorąc, badanie dostarczyło „silnego wsparcia dla związku między spożyciem diety, mikroelementami i CA poprzez integrację wielu baz danych” – napisali naukowcy, którzy ponownie zauważyli, że „jednak nieodłączne ograniczenia, takie jak dobór populacji, IV moc wyjaśniająca i brak badań Jeśli chodzi o poziomy spożycia, ograniczenia te podkreślają potrzebę dalszych badań.

odniesienie:

Luo L, Chen G, Zhou Y, Xiang Y i Peng J. Spożycie przeciwutleniaczy, minerałów i witamin w związku z astmą u dzieci: randomizowane badanie Mendla. Zanim. Notre. 11:1401881. doi:10.3389/fnut.2024.1401881