Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Zła dieta może zwiększać ryzyko raka prostaty: badanie  zdrowie

Zła dieta może zwiększać ryzyko raka prostaty: badanie zdrowie

Według badania zdrowa dieta nie ma wpływu na ryzyko raka prostaty, podczas gdy zła dieta może zwiększać ryzyko raka prostaty. Wyniki badań podano w BJU International. W badaniu oceniono dietę 15 296 mężczyzn rekrutowanych w Hiszpanii w latach 1992-1996. W ciągu 17 lat obserwacji wśród tych mężczyzn wykryto 609 przypadków raka prostaty. Diety zostały podzielone na trzy typy: Zachodnia, Dyskretna i Śródziemnomorska.

Śródziemnomorskie wzorce żywieniowe nie miały wpływu na ryzyko raka prostaty, podczas gdy zachodnie wzorce żywieniowe miały negatywny wpływ. (Unsplash)

Wysokie spożycie wysokotłuszczowych produktów mlecznych, przetworzonego mięsa, rafinowanych produktów zbożowych, słodyczy, napojów kalorycznych, gotowych posiłków i sosów było związane z zachodnim wzorcem żywieniowym, podczas gdy niskie spożycie niskotłuszczowych produktów mlecznych i produktów pełnoziarnistych było związane z zachodnim wzór diety. wschodni styl jedzenia.

Rozważny sposób żywienia charakteryzował się dużym spożyciem niskotłuszczowych produktów mlecznych, warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych i soków. Dieta śródziemnomorska zawiera dużo owoców morza, warzyw, roślin strączkowych, gotowanych ziemniaków, owoców, oliwek i olejów roślinnych, ale rozważna dieta śródziemnomorska nie miała wpływu na ryzyko raka prostaty, podczas gdy dieta zachodnia miała negatywny wpływ. Efekt ten wykazano tylko w przypadku agresywnych guzów.

„Nasze wyniki wskazują, że unikanie niezdrowych nawyków żywieniowych może być najlepszą strategią żywieniową w zapobieganiu agresywnemu rakowi prostaty” – powiedziała główna autorka Adela Castillo Pastor z Instytutu Zdrowia Karola III i CIBERESP w Hiszpanii. „Zastąpienie produktów żywieniowych pochodzących z diety typu zachodniego produktami charakterystycznymi dla diety śródziemnomorskiej może również zmniejszyć ryzyko rozwoju innych chorób przewlekłych” – dodaje współautorka, dr Marina Polan,

„Informacje dostarczone przez hiszpańską grupę European Prospective Investigation on Cancer and Nutrition — lub EPIC — przyczyniły się do poprawy wiedzy naukowej na temat związku między dietą, rakiem i innymi chorobami przewlekłymi” — dodała współautorka María José Sanchez, MD, Doktor, wykładowca w Andaluzyjskiej Szkole Zdrowia Publicznego, dyrektor naukowy ibs.GRANADA i badacz w CIBERESP w Hiszpanii.

Ta historia została opublikowana z kanału agencji informacyjnej bez zmian w tekście. Zmienił się tylko adres.

READ  Liczba osób z grypą w Hawke's Bay rośnie, 33 hospitalizowanych z powodu grypy oraz 14 osób z COVID-19