Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Ukryty tłuszcz brzuszny wiąże się z większym ryzykiem choroby Alzheimera

Ukryty tłuszcz brzuszny wiąże się z większym ryzykiem choroby Alzheimera

Źródło: Springsky/Getty Images

Posiadanie większej ilości tłuszczu trzewnego w jamie brzusznej w średnim wieku wiąże się ze zwiększonym ryzykiem raka Choroba Alzheimera– wynika z badań, które zostaną zaprezentowane w przyszłym tygodniu Doroczne spotkanie Towarzystwo Radiologiczne Ameryki Północnej (RSNA). Tłuszcz trzewny otacza narządy wewnętrzne głęboko w jamie brzusznej. Naukowcy odkryli, że „ukryty” tłuszcz na brzuchu jest powiązany ze zmianami w mózgu, które zachodzą 15 lat przed wystąpieniem wczesnych objawów choroby Alzheimera, utraty pamięci.

Odkrycia te sugerują, że tłuszcz trzewny może być celem modyfikacji ryzyka przyszłego zapalenia mózgu i demencji.

„Chociaż istnieją inne badania łączące BMI z zanikiem mózgu lub nawet większym ryzykiem demencji, żadne wcześniejsze badanie nie powiązało konkretnego rodzaju tłuszczu z białkiem występującym w chorobie Alzheimera u osób z normalnymi funkcjami poznawczymi” – stwierdził autor badania Masa Dolatshahi, lekarz medycyny. Pracownik naukowy ze stopniem doktora w Instytucie Radiologii Mallinckrodt (MIR) w Washington University School of Medicine w St. Louis.

Badacze ci ocenili związek między objętością rezonansu magnetycznego mózgu, a także wychwytem amyloidu i tau w skanach pozytonowej tomografii emisyjnej (PET) ze wskaźnikiem masy ciała (BMI), otyłością, insulinoopornością i prawidłową tkanką tłuszczową w jamie brzusznej. Populacja jest w średnim wieku.

Według Stowarzyszenie AlzheimeraNa chorobę Alzheimera cierpi ponad 6 milionów Amerykanów. Oczekuje się, że do 2050 roku liczba ta wzrośnie do prawie 13 milionów. Jedna na pięć kobiet i jeden na 10 mężczyzn zachoruje na chorobę Alzheimera w ciągu swojego życia.

W tym przekrojowym badaniu naukowcy przeanalizowali dane od 54 zdrowych poznawczo uczestników w wieku od 40 do 60 lat, ze średnim BMI wynoszącym 32.

Uczestnikom wykonano pomiary poziomu glukozy i insuliny, a także testy tolerancji glukozy. Objętość tłuszczu podskórnego (tłuszczu podskórnego) i tłuszczu trzewnego mierzono za pomocą rezonansu magnetycznego jamy brzusznej. MRI mózgu mierzyło grubość kory mózgowej obszarów mózgu dotkniętych chorobą Alzheimera. PET wykorzystano do zbadania patologii choroby w podgrupie 32 uczestników, koncentrując się na blaszkach amyloidowych i splątkach tau, które gromadzą się w chorobie Alzheimera.

READ  Nie przegap prysznica Geminid Meteor — i sprawdź kamerę meteorologiczną NASA na żywo

Naukowcy odkryli, że wyższy stosunek tłuszczu trzewnego do tłuszczu podskórnego był powiązany z większym wychwytem amyloidu PET przez przedklinek – obszar, o którym wiadomo, że jest dotknięty na wczesnym etapie patologii amyloidu w chorobie Alzheimera. Zależność ta była gorsza w przypadku mężczyzn niż kobiet. Naukowcy odkryli również, że wyższe pomiary tłuszczu trzewnego są powiązane ze zwiększonym obciążeniem stanem zapalnym w mózgu.

„Zasugerowano, że pewną rolę może odegrać kilka ścieżek” – powiedział Dolatshahi. „Zapalne wydzieliny tłuszczu trzewnego – w przeciwieństwie do potencjalnie ochronnego działania tłuszczu podskórnego – mogą prowadzić do stanu zapalnego w mózgu, co jest jednym z głównych mechanizmów przyczyniających się do choroby Alzheimera”.

Główny autor Cyrus A. powiedział: Raji, MD, profesor nadzwyczajny radiologii i neurologii: „To badanie podkreśla kluczowy mechanizm, dzięki któremu ukryty tłuszcz może zwiększać ryzyko choroby Alzheimera. Takie zmiany w mózgu wydają się pojawiać już w wieku 50 lat.” Średnio do 15 lat zanim pojawią się wczesne objawy utraty pamięci w chorobie Alzheimera.

„Wychodząc poza BMI, aby lepiej scharakteryzować anatomiczne rozmieszczenie tkanki tłuszczowej w badaniu MRI, teraz wyjątkowo lepiej rozumiemy, dlaczego ten czynnik zwiększa ryzyko rozwoju choroby Alzheimera” – dodał.