Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Skoncentruj się na „większym wyborze i mniej restrykcyjnych dietach” w leczeniu Crohna

21 stycznia 2023 r

Minuta czytania

Źródło:

AlChoufete T. Prezentacja Sp49: Co Twoi pacjenci chcą wiedzieć: Zagadnienia dietetyczne w chorobie Leśniowskiego-Crohna. Prezentowane na: Kongresie Crohna i Colitis; 16-21 stycznia 2023; Denver (spotkanie).

Ujawnienia:
Raport Chauvina na temat doradztwa dla Fundacji Crohna i Colitis.

Nie mogliśmy przetworzyć Twojego żądania. Spróbuj ponownie później. Jeśli ten problem nadal występuje, skontaktuj się z obsługą [email protected]

DENVER – Leczenie dietetyczne pacjentów z chorobą Leśniowskiego-Crohna powinno koncentrować się na zwiększonym i zróżnicowanym spożyciu, a nie na restrykcyjnych dietach, według prezentera na konferencji Leśniowskiego-Crohna i zapalenia jelita grubego.

Priorytety medyczne Terapia żywieniowa u pacjentów z Zapalna choroba jelit Obejmują one poprawę stanu odżywienia, łagodzenie objawów żołądkowo-jelitowych, zmniejszenie stanu zapalnego oraz ocenę jakości życia, Theresa Alshouvit, M.;sRD, LDN, Główny dietetyk na oddziale gastroenterologii, hepatologii i żywienia w Centrum Medycznym Uniwersytetu w Pittsburghu, powiedział słuchaczom. I chociaż terapia dietetyczna może poprawić jakość życia pacjenta niezależnie od stadium choroby, dotyczy to szczególnie osób w okresie remisji.

„W okresie remisji jest to naprawdę świetny czas, aby porozmawiać o diecie, ponieważ pomaga to poprawić relacje pacjenta z jedzeniem, ale także pomaga leczyć objawy, które mogą mieć, a które nie są tylko stanem zapalnym” Theresa Chauvet, MS, RD, LDN, Powiedział.
źródło: healio

„W okresie remisji jest to naprawdę świetny czas, aby porozmawiać o diecie, ponieważ pomaga ona poprawić relacje pacjenta z jedzeniem, ale także pomaga z objawami, których może doświadczać, a które nie są tylko stanem zapalnym” – powiedział Al-Shoufit .

Doradziła opiekunom, aby omawiali z pacjentami indywidualne cele żywieniowe, gdy są w remisji, i zachęcali do badania palpacyjnego, jeśli nie mają zwężenia lub choroby obturacyjnej. Dodatkowe kwestie obejmują promowanie „potraw zbilansowanych pod względem odżywczym”, włączenie większej ilości pokarmów roślinnych oraz rozpoznawanie i identyfikowanie czynników drażniących jelita i nietolerancji pokarmowych.

I odwrotnie, w przypadku pacjentów z aktywną chorobą głównym celem odżywiania powinno być zwiększenie spożycia kalorii i białka, pomimo ich potencjalnej niechęci do pokarmów, które mogą nasilać objawy.

„Możemy to zrobić, zwiększając częstotliwość ich posiłków, jednocześnie zmniejszając te posiłki” – powiedział Al-Shoufit. „Ponownie dostosowanie tekstury byłoby bardzo przydatne w tym przypadku”.

Powiedziała, że ​​prostym sposobem na zmniejszenie nadmiernego ograniczenia tych pokarmów jest „uczynienie ich miękkimi” poprzez zwiększenie rozpuszczalnego błonnika i zmniejszenie nierozpuszczalnego błonnika. Ważne jest również, aby ograniczyć częste zaostrzenia poprzez rozpoznawanie i eliminowanie wyzwalaczy oraz badanie stosowania dostępnych bez recepty suplementów, aby zapewnić zaspokojenie codziennych potrzeb witaminowych.

Patrząc na ugruntowane strategie żywieniowe w leczeniu CD, Alshofiti zauważył: dieta śródziemnomorska Podkreśla pozytywny wpływ zwiększonego spożycia pełnowartościowej żywności, chudego białka i zdrowych tłuszczów na pomoc pacjentom w poprawie trawienia i osiągnięciu remisji objawowej i klinicznej.

„Badania zdecydowanie poszerzają możliwości dietetycznego leczenia choroby Leśniowskiego-Crohna. Chcemy skupić się na większym wyborze, mniej restrykcyjnych dietach i upewnić się, że zachęcamy do spożywania pokarmów roślinnych”. „Upewnienie się, że odnosimy się do dietetyków, jest ważną częścią leczenia”.

READ  Zobacz, jak śmigłowiec Mars Helicopter firmy Ingenuity NASA leci podczas swojego 14. lotu w tym pełnym filmie