Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Robienie kiełbasy z dziczyzny to pyszny koniec udanego sezonu na jelenie – Grand Forks Herald

GRAND FORKS Jest śnieżne grudniowe popołudnie, a kuchnia domu Jasona Laumba w Grand Forks po raz kolejny została przekształcona w rodzaj przenośnego zakładu przetwórstwa mięsnego.

Zadanie do wykonania: Zrób 50 funtów kiełbasy z dziczyzny — 15 funtów letniej kiełbasy, 10 funtów paluszków i 25 funtów polskiej kiełbasy — w ciągu półtora dnia.

Sezon na jelenie był szczególnie udany zeszłej jesieni dla Laumba, dyrektora ds. inicjatyw w zakresie zaawansowanych systemów energetycznych w Centrum Badań Energii i Środowiska Uniwersytetu Dakoty Północnej w Grand Forks. Wypełnił oba tagi jelenia w Minnesocie, wraz z tagiem Doe w zachodniej Dakocie Północnej i trudnym do narysowania tagiem z tyłu, który zapełnił w niecałą godzinę w pierwszy dzień sezonu czarnego proszku w piątek. 26 listopada.

Kiełbasy to mój ulubiony sposób na zdobycie tej nagrody z pola na pole i byłem tam, aby pomóc.

Robiliśmy to wiele razy na przestrzeni lat, mielenie, mieszanie, nadziewanie, wędzenie i oczywiście pobieranie próbek gotowego produktu, aby upewnić się, że jest skończony.

Zawsze tak było i ten rok nie będzie wyjątkiem.

Wychowany w Berthold w Północnej Dakocie, 46-letni Lamb, mówi, że wyrabianie kiełbasek jest tradycją rodzinną od 10 roku życia. Poza tym to najprzyjemniejszy sposób na spędzenie śnieżnego zimowego weekendu.

Z tym doświadczeniem DIY jako tłem, Laumb mówi, że zrobienie własnej kiełbasy jest o wiele tańsze niż przyniesienie jej do czarodzieja – zwłaszcza po sezonach, w których strzelał do czterech jeleni.

„W wielu przypadkach będzie to rachunek za przetworzenie w wysokości 1000 USD” – powiedział mi w historii Grand Forks Herald z 2012 roku. „Możesz kupić dużo sprzętu do przetwarzania za 1000 USD”.

Laumb otrzymał swoją szybkoobrotową szlifierkę w prezencie kilka lat temu, a ostatnio kupił własną podkładkę, gładką jednostkę ze stali nierdzewnej, która czyści się znacznie łatwiej niż stara podkładka z żeliwa, którą pożyczył od swoich dziadków.

Typowe domowe nadziewarki do kiełbasek wyposażone są w ręczną korbę napędzaną tłokiem, która z kolei wprowadza kiełbasę do strumienia i do osłonek.

Brad Dawkin / Grand Forks Herald

Laumb wykorzystał kombinacje Hi Mountain Seasoning do tegorocznych przepisów na kiełbasy. Oprócz polskiego zestawu kiełbasek, użyj mieszanki Jalapeno do przekąsek i Cracked Pepper 'N Garlic do letniej kiełbasy.

READ  Super Rugby Aupiki: The Blues kończą wybieg po ekscytującym debiucie wygranym z Matatū

Zestawy zawierają wszystkie sole do przetwarzania, przyprawy i opakowania; Osłonki kolagenowe do kiełbasy letniej, batoników i jelit wieprzowych naturalnych do polerowania.

kiełbasa 3.jpg
Dostępne są różne zestawy do robienia kiełbasek w domu. Zestawy występują w wielu smakach i stylach i zazwyczaj zawierają wszystkie przyprawy, sól do przetwarzania i opakowania.

Brad Dawkin / Grand Forks Herald

Od tego momentu wystarczyło zmieszać odpowiednią ilość mielonej wołowiny z przyprawami i przyprawami. Laumb dodał do letniej kiełbasy mieszankę 10% tłuszczu zakupionego w lokalnym sklepie mięsnym.

Ponadto wieprzowina będzie stanowić od jednej czwartej do jednej trzeciej mięsa w typowym przepisie na kiełbasę, mówi Lomb. Do swojej letniej kiełbasy dodał też pikantny ser o wysokiej temperaturze, a do paluszków jalapeño wysokotemperaturowy ser cheddar.

Jagnięcina podchodzi do procesu wytwarzania kiełbasy z drobiazgowym dotykiem inżyniera. Cyfrowa waga jest ważna, aby zapewnić prawidłowe mieszanie mięsa oraz obsługę soli i przypraw, mówi.

„Nie możesz zgadnąć, ile mięsa masz w środku” – powiedział.

W ostatnich latach Laumb dodał nowy akcent do swoich przepisów na kiełbasy, zmieląc trzy lub cztery białe cebule i mieszając je z mięsem i przyprawami. Przyjaciel polskiego pochodzenia, doświadczony w sztuce wyrobu kiełbas, zasugerował jej spróbowanie, mówi Lomb, który od tamtej pory jest opiekunem.

Oprócz dodania smaku i zingu cebula dodaje wilgoci.

Po wymieszaniu składników czas na farsz. Kręciłem korbą na farszu, podczas gdy Lamb obracał osłonkami.

Wędzenie kończy proces w przypadku większości przepisów na jagnięcinę, utrzymując wędzarnię w temperaturze nie wyższej niż 165 stopni i wędząc kiełbasę, aż osiągnie wewnętrzną temperaturę od 150 do 155 stopni. Może to zająć do 6 godzin, chociaż Laumb przenosi letnią kiełbasę do piekarnika po kilku godzinach i gotuje na niskim poziomie, aby dokończyć gotowanie.

Przed dodaniem pasty do palacza Laumb umieszcza go na prowizorycznym stojaku – w tym przypadku na kiju hokejowym między dwoma krzesłami – aby wyschł na godzinę lub dwie. Mówi, że kiełbasa lepiej wchłania dym, gdy osłonki są suche.

kiełbasa 7.jpg
Polskie kiełbaski wysychają na prowizorycznej półce Niedziela, 19 grudnia 2021, w jadalni domu Jasona Lomb’s Grand Forks przed wejściem do wędzarni, ostatniego etapu procesu. Polskie wciąż trzeba ugotować, zanim będzie można je zjeść.

Brad Dawkin / Grand Forks Herald

Przez lata Laumb używał w swoich przepisach na kiełbasy różnych rodzajów mięs, a także dziczyzny, w tym gęsi i piaskowych jacksów. W 2019 r. robimy kiełbasę z łosia w Laumb’s Kitchen po napełnieniu jedyną w życiu marką łosia wołowego z Dakoty Północnej.

READ  Australijska dzika karta Madison Inglis zdenerwowała finalistkę US Open Laylę Fernandez podczas Australian Open

W 2020 r. Laumb wypełnił tag łosia nigdy wcześniej nie widzianą krową w ostatni dzień sezonu, więc łoś był kluczowym składnikiem procesu produkcji kiełbasy zeszłej zimy.

Projekt produkcji kiełbasy zeszłej zimy nie był okazją towarzyską, jak to zwykle bywa, ponieważ szczepionki przeciw COVID-19 nie były jeszcze powszechnie dostępne i nie było tak bezpiecznie, jak zwykle się spotykamy.

Jednak w tym roku inna historia. Powrót do kuchni, aby pomóc w robieniu kiełbasek, był nie tylko zabawny, ale i pyszny.

6.jpeg kiełbasa
Kiełbasa polska, świeżo wędzona, czeka na pakowanie w niedzielę 19 grudnia 2021 r. Jak po każdym udanym sezonie łowieckim, Jason Lomb z Grand Forks zrobił kiełbasę z dziczyzny.

Brad Dawkin / Grand Forks Herald