GRAND FORKS Jest śnieżne grudniowe popołudnie, a kuchnia domu Jasona Laumba w Grand Forks po raz kolejny została przekształcona w rodzaj przenośnego zakładu przetwórstwa mięsnego.
Zadanie do wykonania: Zrób 50 funtów kiełbasy z dziczyzny — 15 funtów letniej kiełbasy, 10 funtów paluszków i 25 funtów polskiej kiełbasy — w ciągu półtora dnia.
Sezon na jelenie był szczególnie udany zeszłej jesieni dla Laumba, dyrektora ds. inicjatyw w zakresie zaawansowanych systemów energetycznych w Centrum Badań Energii i Środowiska Uniwersytetu Dakoty Północnej w Grand Forks. Wypełnił oba tagi jelenia w Minnesocie, wraz z tagiem Doe w zachodniej Dakocie Północnej i trudnym do narysowania tagiem z tyłu, który zapełnił w niecałą godzinę w pierwszy dzień sezonu czarnego proszku w piątek. 26 listopada.
Kiełbasy to mój ulubiony sposób na zdobycie tej nagrody z pola na pole i byłem tam, aby pomóc.
Robiliśmy to wiele razy na przestrzeni lat, mielenie, mieszanie, nadziewanie, wędzenie i oczywiście pobieranie próbek gotowego produktu, aby upewnić się, że jest skończony.
Zawsze tak było i ten rok nie będzie wyjątkiem.
Wychowany w Berthold w Północnej Dakocie, 46-letni Lamb, mówi, że wyrabianie kiełbasek jest tradycją rodzinną od 10 roku życia. Poza tym to najprzyjemniejszy sposób na spędzenie śnieżnego zimowego weekendu.
Z tym doświadczeniem DIY jako tłem, Laumb mówi, że zrobienie własnej kiełbasy jest o wiele tańsze niż przyniesienie jej do czarodzieja – zwłaszcza po sezonach, w których strzelał do czterech jeleni.
„W wielu przypadkach będzie to rachunek za przetworzenie w wysokości 1000 USD” – powiedział mi w historii Grand Forks Herald z 2012 roku. „Możesz kupić dużo sprzętu do przetwarzania za 1000 USD”.
Laumb otrzymał swoją szybkoobrotową szlifierkę w prezencie kilka lat temu, a ostatnio kupił własną podkładkę, gładką jednostkę ze stali nierdzewnej, która czyści się znacznie łatwiej niż stara podkładka z żeliwa, którą pożyczył od swoich dziadków.

Brad Dawkin / Grand Forks Herald
Laumb wykorzystał kombinacje Hi Mountain Seasoning do tegorocznych przepisów na kiełbasy. Oprócz polskiego zestawu kiełbasek, użyj mieszanki Jalapeno do przekąsek i Cracked Pepper 'N Garlic do letniej kiełbasy.
Zestawy zawierają wszystkie sole do przetwarzania, przyprawy i opakowania; Osłonki kolagenowe do kiełbasy letniej, batoników i jelit wieprzowych naturalnych do polerowania.

Brad Dawkin / Grand Forks Herald
Od tego momentu wystarczyło zmieszać odpowiednią ilość mielonej wołowiny z przyprawami i przyprawami. Laumb dodał do letniej kiełbasy mieszankę 10% tłuszczu zakupionego w lokalnym sklepie mięsnym.
Ponadto wieprzowina będzie stanowić od jednej czwartej do jednej trzeciej mięsa w typowym przepisie na kiełbasę, mówi Lomb. Do swojej letniej kiełbasy dodał też pikantny ser o wysokiej temperaturze, a do paluszków jalapeño wysokotemperaturowy ser cheddar.
Jagnięcina podchodzi do procesu wytwarzania kiełbasy z drobiazgowym dotykiem inżyniera. Cyfrowa waga jest ważna, aby zapewnić prawidłowe mieszanie mięsa oraz obsługę soli i przypraw, mówi.
„Nie możesz zgadnąć, ile mięsa masz w środku” – powiedział.
W ostatnich latach Laumb dodał nowy akcent do swoich przepisów na kiełbasy, zmieląc trzy lub cztery białe cebule i mieszając je z mięsem i przyprawami. Przyjaciel polskiego pochodzenia, doświadczony w sztuce wyrobu kiełbas, zasugerował jej spróbowanie, mówi Lomb, który od tamtej pory jest opiekunem.
Oprócz dodania smaku i zingu cebula dodaje wilgoci.
Po wymieszaniu składników czas na farsz. Kręciłem korbą na farszu, podczas gdy Lamb obracał osłonkami.
Wędzenie kończy proces w przypadku większości przepisów na jagnięcinę, utrzymując wędzarnię w temperaturze nie wyższej niż 165 stopni i wędząc kiełbasę, aż osiągnie wewnętrzną temperaturę od 150 do 155 stopni. Może to zająć do 6 godzin, chociaż Laumb przenosi letnią kiełbasę do piekarnika po kilku godzinach i gotuje na niskim poziomie, aby dokończyć gotowanie.
Przed dodaniem pasty do palacza Laumb umieszcza go na prowizorycznym stojaku – w tym przypadku na kiju hokejowym między dwoma krzesłami – aby wyschł na godzinę lub dwie. Mówi, że kiełbasa lepiej wchłania dym, gdy osłonki są suche.

Brad Dawkin / Grand Forks Herald
Przez lata Laumb używał w swoich przepisach na kiełbasy różnych rodzajów mięs, a także dziczyzny, w tym gęsi i piaskowych jacksów. W 2019 r. robimy kiełbasę z łosia w Laumb’s Kitchen po napełnieniu jedyną w życiu marką łosia wołowego z Dakoty Północnej.
W 2020 r. Laumb wypełnił tag łosia nigdy wcześniej nie widzianą krową w ostatni dzień sezonu, więc łoś był kluczowym składnikiem procesu produkcji kiełbasy zeszłej zimy.
Projekt produkcji kiełbasy zeszłej zimy nie był okazją towarzyską, jak to zwykle bywa, ponieważ szczepionki przeciw COVID-19 nie były jeszcze powszechnie dostępne i nie było tak bezpiecznie, jak zwykle się spotykamy.
Jednak w tym roku inna historia. Powrót do kuchni, aby pomóc w robieniu kiełbasek, był nie tylko zabawny, ale i pyszny.

Brad Dawkin / Grand Forks Herald
„Fanatyk telewizyjny. Miłośnik internetu. Ewangelista podróży. Pragnący przedsiębiorcy. Odkrywca amator. Pisarz”.
More Stories
O’Rourke zrobił wrażenie na drużynie Blackcaps pierwszego dnia pierwszego testu na Sri Lance
Czy Razor ucieka się do taktyki lub taktyki? Jego wybory przeciwko Sydney są wątpliwe
Aktualizacje na żywo Blackcaps vs Sri Lanka: 1. test, dzień 1 w Galle