Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Powszechne kwasy tłuszczowe powodują ból związany z łuszczycą, ale nie swędzenie

Powszechne kwasy tłuszczowe powodują ból związany z łuszczycą, ale nie swędzenie

Naukowcy donoszą, że powszechny kwas tłuszczowy występujący w zachodniej diecie rozkłada się na związki, które przyczyniają się do wzrostu temperatury i bólu – ale nie swędzenia – u osób ze zmianami łuszczycowymi.

Odkrycie może doprowadzić do lepszego zrozumienia, w jaki sposób tłuszcz komunikuje się z neuronami czuciowymi i być może do poprawy terapii przeciwbólowych i nadwrażliwości u pacjentów z łuszczycą.

jest kwas linolowy kwas stearynowy Znajduje się w olejach roślinnych, orzechach i nasionach, jest jednym z dominujących kwasów tłuszczowych występujących w zachodniej diecie. Metabolity kwasu linolowego – produkty powstające, gdy organizm rozkłada go podczas trawienia – odgrywają rolę w funkcji barierowej skóry.

mówi Santosh Mishra, adiunkt neurobiologii na Uniwersytecie Stanowym Karoliny Północnej i autor korespondent artykułu w Innowacje JID.

To skłoniło nas do zadania pytania, czy lipidy mogą wpływać na komunikację neuronów czuciowych w tych zmianach. Postanowiliśmy zbadać, czy u wielu ich obecność była związana z temperaturą lub nadwrażliwością na ból Pacjenci z łuszczycą Przenosić.”

Zespół badawczy wykorzystał spektrometrię mas do stworzenia profili lipidowych skóry ze zmian łuszczycowych. Skupili się na dwóch rodzajach lipidów pochodzących z kwasu linolowego, czyli oksylipidów: 13-hydroksy-9,10-epoksyoktadecynianu (9,13-EHL) i 9,10,13-trihydroksyoktadecynianu (9,10,13-THL) . . Pierwsza forma, 9,13-EHL, może zostać przekształcona w bardziej stabilną postać 9,10,13-THL poprzez interakcję z pewnymi enzymami.

Naukowcy odkryli, że chociaż obie formy wiążą się z receptorami na neuronach czuciowych w skórze, bardziej stabilna forma – 9,10,13-THL – miała dłuższe działanie niż 9,13-EHL.

Odkryli również, że gdy tłuszcz zwiąże się z receptorami nerwowymi, aktywuje neurony, które wyrażają receptory TRPA1 i TRPV1, które biorą udział w nadwrażliwości na temperaturę i ból, otwierając kanały komunikacyjne ośrodkowego układu nerwowego.

READ  Dlaczego jest tak wiele nowych podwariantów Omicron i czy kiedykolwiek znowu się zarażę?

Co ciekawe, tłuszcz nie miał wpływu na swędzenie.

„To było zaskakujące, że te tłuszcze mogą powodować nadwrażliwość, ale nie efekt Uczucie swędzeniaco jest zwykle najbardziej irytującym objawem związanym z łuszczycą” – mówi Mishra. „Najprawdopodobniej ma to związek z aktywacją neuronów – mechanizmem, którego jeszcze nie odkryliśmy”.

Teraz, gdy ustalono związek między kwasem linolowym a ekstremalną wrażliwością na ciepło i ból, naukowcy chcą dokładniej zbadać, w jaki sposób generowana jest ta reakcja. Mają nadzieję, że odpowiedzi doprowadzą do rozwiązań, które mogą złagodzić te objawy u pacjentów z łuszczycą.

„Wiemy, że ten lipid przechodzi z jednej formy do drugiej, ale jeszcze nie wiemy, dlaczego tak jest” – mówi Mishra. Wiemy również, z jakim białkiem wiąże się tłuszcz, ale nie wiemy, gdzie to wiązanie zachodzi. Odpowiedź na te pytania może prowadzić do nowych metod leczenia – lub rozwiązań żywieniowych – dla niektórych pacjentów z łuszczycą”.

Prace wspierały National Institute on Aging i National Institutes of Health.

Źródło: Stan Karolina Północna