Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Nadia Lim: Jabłko traci swój smak

Opinia: Przed przeprowadzką na farmę miałam egzotyczne drzewo owocowe na naszym podwórku, ale nigdy wcześniej nie zajmowałam się całym sadem.

Więc teraz ci powiem, zdecydowanie ja Nie jest ekspertem od sadów. Niedawno straciłem wszystkie brzoskwinie dla ptaków oprócz jednego, aw zeszłym roku to samo stało się z wiśniami. To tak, jakbym robił plan ich selekcji, a ptaki robią dokładnie ten sam plan – trochę wcześniej.

Region Central Otago słynie z owoców pestkowych, a podczas gdy na tym obszarze spotyka się dużo późnych opadów śniegu i mrozu uderzającego w kwiaty i pąki, nie miałem wiele szczęścia z jedzeniem pestkowych owoców, z wyjątkiem późnego owocowania. Śliwa.

W pewnym momencie miałem również produktywne drzewo cytrynowe rosnące w mojej szklarni i byłem bardzo zadowolony, gdy wszyscy powiedzieli, że nigdy nie będę w stanie wyhodować cytryn na wysokości 700 metrów nad poziomem morza. Niestety zostawiłem go w czyjejś dłoni i zalało go i umarło … ale próbuję ponownie z nowym drzewkiem cytrynowym.

Czytaj więcej:
* Nadia Lim: Prosty powód, dla którego pszczoły są dla nas ważne
* Jak przeszczepiać drzewa owocowe
* Wkrótce tradycyjny napój jabłkowy
* Jak wybrać idealny owoc papryki

Dla nas to wszystko o jabłkach i gruszkach, owocach Pepsi. Zasadziliśmy większość tego, co tu jest teraz, około 40 drzew owocowych, ale było tam kilka drzew owocowych, w tym bardzo stara jabłoń, której nie mogłem powiedzieć, jakiego rodzaju jabłoń. To piękne drzewo powinno mieć 100 lat i tworzyć wspaniałe staroświeckie jabłko. Ma głęboko szafirową skórkę i ostry, ostry smak z lekką wytrawnością. Po ugryzieniu mięso zaczyna się utleniać i brązowieć (co oczywiście nie wpływa na smak). Myślę, że byłby idealny do robienia cydru.

Dla mnie to naprawdę fajny owoc. Uwielbiam odrobinę kwaśności w moich jabłkach, ale myślę, że nowoczesne kubki smakowe zostały wyszkolone w głodzie na słodycze – tego często można dostać w supermarkecie. Szkoda, że ​​wielu ludzi mogło dzisiaj nie mieć okazji spróbować różnych jabłek (i innych owoców).

READ  U pacjentek z rakiem piersi objawy menopauzy można złagodzić dzięki terapii poznawczo-behawioralnej (CBT) prowadzonej przez pielęgniarki

Nasi przodkowie mieli wiele różnorodności i smaku; Zamierzali przekonać się, jak smakuje prawdziwe jabłko. Obecnie, w przeciwieństwie do Braeburna i Granny Smith, stwierdzam, że większość jabłek w supermarkecie ma jednowymiarowy smak, nieco podobny do wody z cukrem. To prawie tak, jakby nie było już wyraźnego smaku jabłkowego.

Czy to jabłka, gruszki czy winogrona, zawsze smakuje lepiej niż wszystko, co można kupić – i wiele mil lepiej niż wszystko, co jest importowane. Ponadto jest wolny od pestycydów, a przebieg żywności nie stanowi problemu. Importowane owoce należy poddać fumigacji przed wjazdem do kraju. Jeden z powodów, dla których nie jadłbym winogron, chyba że są uprawiane w Nowej Zelandii.

Jeśli kupujesz owoce lokalne i sezonowe, zaznaczysz pola świeżości (nie będziesz musiał podróżować daleko od drzewa do ust), Smak (zbierany w szczytowym momencie, a nie zbierany niedojrzały / wcześnie i sztucznie dojrzewają przez miesiące w chłodni), oraz karmienia (każdy dzień poza drzewem iw spiżarni to kolejny dzień degradacji składników pokarmowych).

Jeśli chodzi o uprawę owoców, widzę różnicę między tym, jak rosną te starożytne drzewa dziedzictwa, a współczesnymi odmianami. Drzewa dziedzictwa są znacznie sztywniejsze i sztywniejsze, a jeśli się nad tym zastanowić, ma to sens.

Rośliny dziedzictwa są wynikiem ewolucji – ewoluowały w czasie, pokolenie po pokoleniu, dostosowując się do swojego środowiska, w tym szkodników i chorób, klimatu i gleby, bez interwencji człowieka. Po prostu są bardziej elastyczne. Współczesne hybrydy, w których wzięły geny specyficznych cech i złożyły je razem, niekoniecznie oznacza, że ​​będzie to lepsze połączenie dla środowiska, w którym ostatecznie umieścisz drzewo.

Kiedyś chciałbym mieć bardziej zróżnicowaną „żywą bibliotekę” nowozelandzkich drzewek owocowych. Chodzi o kontynuację genetyki tych zapomnianych odmian i zapewnienie różnorodności genetycznej. Kiedy ich ród wyblakł, zniknął. Celem jest praca z ludźmi, którzy mają skrawki przedmiotów dziedzictwa. Jest to podekscytowane dużą społecznością (patrz Otwórz projekt Sad Prowadzony przez legendę Robina i Roberta Guytona).

READ  Najnowszy wirus Corona: Stany Zjednoczone ponawiają apel o ciasta dla młodzieży, ponieważ doradca Bidena powiedział, że jego syn ma `` długi Covid ''

W tym regionie rosną również setki, jeśli nie tysiące dzikich jabłoni. Wiele linii kolejowych ustawia się w starożytnych miasteczkach górniczych – wyobrażam sobie, że 100 lat temu niektóre starożytne duchy ucztowały pysznym jabłkiem podczas podróży pociągiem, a potem wyrzucały serce przez okno.

Jeśli chodzi o jabłka i gruszki na moich drzewach, jak tylko zaczną spadać na ziemię, będę tam, aby je zbierać. Zostawię też trochę dla ptaków.

Nadia Lim co tydzień pisze w Life o swoich doświadczeniach na swojej farmie w Central Otago, realizując swoją wizję zrównoważonego i etycznego rolnictwa.