05 marca 2023 r
3 minuty na przeczytanie
Źródło/Ujawnienia
Wysłane przez:
Eitan I i inni. Polecane badania kliniczne II. Prezentowane na: Sesji Naukowej Amerykańskiego Kolegium Kardiologicznego; 4-6 marca 2023 r.; Nowy Orlean (spotkanie).
Iatan nie zgłosił żadnych istotnych ujawnień finansowych.
NOWY ORLEAN – Niektóre tradycyjne czynniki ryzyka, w tym wysoki poziom cholesterolu, cukrzyca, wysokie ciśnienie krwi i palenie tytoniu, mogą zwiększać ryzyko sercowo-naczyniowe u osób stosujących dietę niskowęglowodanową i wysokotłuszczową, jak poinformował tutaj mówca.
W badaniu kohortowym populacyjnym regularne spożywanie diety niskowęglowodanowej i wysokotłuszczowej wiązało się z wyższymi poziomami cholesterolu LDL i apolipoproteiny B oraz zwiększonym ryzykiem poważnych zdarzeń niepożądanych w chorobie wieńcowej (MACE), Yulia Itan, doktor nauk medycznych, FRCPCI powiedział adiunkt w dziedzinie profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych, lipidologii klinicznej i zdrowia serca w Centrum Innowacji Serca i Płuc na Uniwersytecie Kolumbii Brytyjskiej w Vancouver podczas prezentacji na sesji naukowej American College of Cardiology.
Niektóre tradycyjne czynniki ryzyka, w tym wysoki poziom cholesterolu, cukrzyca, wysokie ciśnienie krwi i palenie tytoniu, mogą zwiększać ryzyko białaczki u osób stosujących dietę niskowęglowodanową i wysokotłuszczową.
Zdjęcie: Adobe Stock
Diety niskowęglowodanowe i niskotłuszczowe, takie jak dieta ketogeniczna, stają się coraz bardziej popularne ze względu na rzekome korzyści zdrowotne w przypadku różnych schorzeń, w tym epilepsji, otyłości i kontroli poziomu cukru we krwi w przypadku cukrzycy. Widać to po rosnącej liczbie postów w ciągu ostatnich 10 lat i miesięcznych wyszukiwaniach w Google 3,3 miliona wyników dla „diety ketogenicznej”. W rzeczywistości w 2021 roku prawie 16% Amerykanów i 14% Kanadyjczyków stosowało w poprzednim roku dietę niskowęglowodanową. „Diety te generalnie charakteryzują się ograniczeniami węglowodanów i proporcjonalnym wzrostem zawartości tłuszczu” – powiedział Eitan.
Jednak Eitan powiedział: „Chociaż pacjenci zgłaszają subiektywną poprawę stanu swojego zdrowia podczas tych diet, znane jest ryzyko związane z dietą, która może prowadzić do hipercholesterolemii lub ją pogorszyć”.
Wpływ na lipidy, zdarzenia CV
Eitan powiedział, że nadal istnieją ograniczone dane na temat wpływu diety niskowęglowodanowej i wysokotłuszczowej – lub diety w stylu ketonowym – na całkowity profil tłuszczu i ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Naukowcy przeprowadzili prospektywne populacyjne badanie kohortowe, korzystając z brytyjskiej bazy danych Biobank, aby zidentyfikować osoby dorosłe w wieku od 40 do 69 lat rekrutowane w latach 2006-2010, które wypełniły 24-godzinne ankiety żywieniowe.
Dieta keto została zdefiniowana jako ograniczenie dziennego spożycia węglowodanów do mniej niż 100 g i/lub mniej niż 25% całkowitego dziennego spożycia energii oraz tłuszczów do ponad 45% całkowitego dziennego spożycia energii. Dietę standardową zdefiniowano jako codzienne standardy żywieniowe, które nie spełniają kryteriów diety ketonowej.
Eyatan zgłosił wyniki od 305 uczestników, którzy stosowali dietę ketonową i 1220, którzy stosowali standardową dietę i nie stosowali terapii obniżającej poziom lipidów. Mediana wieku wynosiła 54 lata, 73% stanowiły kobiety, a większość była rasy białej.
Zgodnie z ustaleniami, na początku badania osoby stosujące dietę ketonową były bardziej narażone na cukrzycę, wyższy wskaźnik masy ciała i otyłość. Na podstawie samoopisów osoby, które stosowały dietę ketonową, spożywały mniej kalorii dziennie i mniej węglowodanów, wolnych cukrów i białka roślinnego, ale wyższe spożycie białek zwierzęcych oraz tłuszczów zwierzęcych, roślinnych i nasyconych niż osoby stosujące standardową dietę. dieta. .
Pierwszorzędowym punktem końcowym był wpływ diety ketogenicznej na poziom lipidów we krwi. Osoby na diecie ketogenicznej mają znacznie podwyższony poziom niektórych tłuszczów i ciał ketonowych, w tym:
- cholesterol lipoproteinowy o małej gęstości (3,8 vs. 3,64 mmol/l); q = 004);
- ApoB (1,09 w porównaniu z 1,04 g/l; S <0,001);
- cholesterol całkowity (6,08 vs. 5,85 mmol/l; q = 002);
- 3-hydroksymaślan (0,14 vs 0,06 mmol/L; S <0,001);
- aceton (0,02 vs. 0,01 mmol/l; S <0,001); I
- acetooctan (0,02 vs 0,01 mmol/L; S <0,001).
Naukowcy odnotowali niższe poziomy lipoproteiny(a) (39,43 vs 46,13 nmol/L; S = 0,041) i trójglicerydy (1,34 vs. 1,53 mmol/l; S = 0,001) z dietą ketonową.
Ogólna częstość występowania hipercholesterolemii była wyższa wśród osób stosujących dietę ketonową (11,1% vs 6,2%; S <001), według Eitana.
Drugorzędowym punktem końcowym badania był wpływ diety typu ketonowego na incydenty MACE, w tym dusznicę bolesną, zawał mięśnia sercowego, CAD, udar mózgu, chorobę tętnic obwodowych oraz rewaskularyzację tętnic wieńcowych i tętnic szyjnych. Odsetek grupy, w której wystąpiło zdarzenie ASCVD, był wyższy wśród osób stosujących podejście ketonowe (4,2% vs. 9,8%; HR = 2,18; 95% CI, 1,39–3,43; S dla wszystkich < 0,001), podał Eitan. Największe ryzyko wystąpienia MACE dotyczyło osób, które miały:
- cukrzyca (HR = 3,37; 1,53-7,39; S = 0,002);
- Nadciśnienie (tętno = 1,89; 95% przedział ufności, 1,14–3,14; S = 0,013); I
- Pacjenci, którzy aktualnie palili (tętno = 2,44; 95% przedział ufności, 1,37–4,34; S = 0,002).
W analizie podgrup pacjenci, którzy stosowali dietę ketonową i mieli poziom LDL 5 mmol/l lub wyższy, mieli około siedmiokrotnie zwiększone ryzyko rozwoju ASCVD w porównaniu z pacjentami, którzy przestrzegali standardowej diety i mieli poziom LDL poniżej 3,5 mmol /L. . /l (HR = 6,68; 95% CI, 2,62–17,09; S < 0,001), zgodnie z wynikami.
Nie należy zakładać, że hipercholesterolemia jest łagodna
„Na podstawie naszych ustaleń dotyczących pierwszorzędowych i drugorzędowych punktów końcowych wykazaliśmy, że w tej populacji pochodzenia brytyjskiego nawykowe spożywanie diety niskowęglowodanowej według zgłaszanej osoby wiązało się ze zwiększonym poziomem cholesterolu LDL, poziomów ApoB i zwiększonym ryzykiem wystąpienia wypadek” – podsumował Eitan. MACE. „Wyniki te podkreślają potencjalne ryzyko sercowo-naczyniowe związane z tą dietą i sugerują, że hipercholesterolemia podczas stosowania diety niskowęglowodanowej i wysokotłuszczowej nie powinna być uważana za łagodną”.
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Jak sól może smakować tak słodko?
„Wewnętrzny kompas” mózgu może zawierać odpowiedzi na pytanie, dlaczego osoby z chorobą Alzheimera czują się zagubione
Doświadczenia Singapuru z niekontrolowaną dną moczanową: niezaspokojone potrzeby w leczeniu pacjentów