Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Możliwe ryzyko sercowo-naczyniowe u niektórych osób przestrzegających diety ketogenicznej

Możliwe ryzyko sercowo-naczyniowe u niektórych osób przestrzegających diety ketogenicznej

05 marca 2023 r

3 minuty na przeczytanie

źródło:

Eitan I i inni. Polecane badania kliniczne II. Prezentowane na: Sesji Naukowej Amerykańskiego Kolegium Kardiologicznego; 4-6 marca 2023 r.; Nowy Orlean (spotkanie).

Ujawnienia:
Iatan nie zgłosił żadnych istotnych ujawnień finansowych.

Nie mogliśmy przetworzyć Twojego żądania. Spróbuj ponownie później. Jeśli ten problem będzie się powtarzał, prosimy o kontakt pod adresem [email protected].

NOWY ORLEAN – Niektóre tradycyjne czynniki ryzyka, w tym wysoki poziom cholesterolu, cukrzyca, wysokie ciśnienie krwi i palenie tytoniu, mogą zwiększać ryzyko sercowo-naczyniowe u osób stosujących dietę niskowęglowodanową i wysokotłuszczową, jak poinformował tutaj mówca.

W badaniu kohortowym populacyjnym regularne spożywanie diety niskowęglowodanowej i wysokotłuszczowej wiązało się z wyższymi poziomami cholesterolu LDL i apolipoproteiny B oraz zwiększonym ryzykiem poważnych zdarzeń niepożądanych w chorobie wieńcowej (MACE), Yulia Itan, doktor nauk medycznych, FRCPCI powiedział adiunkt w dziedzinie profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych, lipidologii klinicznej i zdrowia serca w Centrum Innowacji Serca i Płuc na Uniwersytecie Kolumbii Brytyjskiej w Vancouver podczas prezentacji na sesji naukowej American College of Cardiology.

Pokarmy na diecie ketonowej

Niektóre tradycyjne czynniki ryzyka, w tym wysoki poziom cholesterolu, cukrzyca, wysokie ciśnienie krwi i palenie tytoniu, mogą zwiększać ryzyko białaczki u osób stosujących dietę niskowęglowodanową i wysokotłuszczową.
Zdjęcie: Adobe Stock

Diety niskowęglowodanowe i niskotłuszczowe, takie jak dieta ketogeniczna, stają się coraz bardziej popularne ze względu na rzekome korzyści zdrowotne w przypadku różnych schorzeń, w tym epilepsji, otyłości i kontroli poziomu cukru we krwi w przypadku cukrzycy. Widać to po rosnącej liczbie postów w ciągu ostatnich 10 lat i miesięcznych wyszukiwaniach w Google 3,3 miliona wyników dla „diety ketogenicznej”. W rzeczywistości w 2021 roku prawie 16% Amerykanów i 14% Kanadyjczyków stosowało w poprzednim roku dietę niskowęglowodanową. „Diety te generalnie charakteryzują się ograniczeniami węglowodanów i proporcjonalnym wzrostem zawartości tłuszczu” – powiedział Eitan.

Jednak Eitan powiedział: „Chociaż pacjenci zgłaszają subiektywną poprawę stanu swojego zdrowia podczas tych diet, znane jest ryzyko związane z dietą, która może prowadzić do hipercholesterolemii lub ją pogorszyć”.

Wpływ na lipidy, zdarzenia CV

Eitan powiedział, że nadal istnieją ograniczone dane na temat wpływu diety niskowęglowodanowej i wysokotłuszczowej – lub diety w stylu ketonowym – na całkowity profil tłuszczu i ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Naukowcy przeprowadzili prospektywne populacyjne badanie kohortowe, korzystając z brytyjskiej bazy danych Biobank, aby zidentyfikować osoby dorosłe w wieku od 40 do 69 lat rekrutowane w latach 2006-2010, które wypełniły 24-godzinne ankiety żywieniowe.

Dieta keto została zdefiniowana jako ograniczenie dziennego spożycia węglowodanów do mniej niż 100 g i/lub mniej niż 25% całkowitego dziennego spożycia energii oraz tłuszczów do ponad 45% całkowitego dziennego spożycia energii. Dietę standardową zdefiniowano jako codzienne standardy żywieniowe, które nie spełniają kryteriów diety ketonowej.

Eyatan zgłosił wyniki od 305 uczestników, którzy stosowali dietę ketonową i 1220, którzy stosowali standardową dietę i nie stosowali terapii obniżającej poziom lipidów. Mediana wieku wynosiła 54 lata, 73% stanowiły kobiety, a większość była rasy białej.

Zgodnie z ustaleniami, na początku badania osoby stosujące dietę ketonową były bardziej narażone na cukrzycę, wyższy wskaźnik masy ciała i otyłość. Na podstawie samoopisów osoby, które stosowały dietę ketonową, spożywały mniej kalorii dziennie i mniej węglowodanów, wolnych cukrów i białka roślinnego, ale wyższe spożycie białek zwierzęcych oraz tłuszczów zwierzęcych, roślinnych i nasyconych niż osoby stosujące standardową dietę. dieta. .

Pierwszorzędowym punktem końcowym był wpływ diety ketogenicznej na poziom lipidów we krwi. Osoby na diecie ketogenicznej mają znacznie podwyższony poziom niektórych tłuszczów i ciał ketonowych, w tym:

  • cholesterol lipoproteinowy o małej gęstości (3,8 vs. 3,64 mmol/l); q = 004);
  • ApoB (1,09 w porównaniu z 1,04 g/l; S <0,001);
  • cholesterol całkowity (6,08 vs. 5,85 mmol/l; q = 002);
  • 3-hydroksymaślan (0,14 vs 0,06 mmol/L; S <0,001);
  • aceton (0,02 vs. 0,01 mmol/l; S <0,001); I
  • acetooctan (0,02 vs 0,01 mmol/L; S <0,001).

Naukowcy odnotowali niższe poziomy lipoproteiny(a) (39,43 vs 46,13 nmol/L; S = 0,041) i trójglicerydy (1,34 vs. 1,53 mmol/l; S = 0,001) z dietą ketonową.

Ogólna częstość występowania hipercholesterolemii była wyższa wśród osób stosujących dietę ketonową (11,1% vs 6,2%; S <001), według Eitana.

Drugorzędowym punktem końcowym badania był wpływ diety typu ketonowego na incydenty MACE, w tym dusznicę bolesną, zawał mięśnia sercowego, CAD, udar mózgu, chorobę tętnic obwodowych oraz rewaskularyzację tętnic wieńcowych i tętnic szyjnych. Odsetek grupy, w której wystąpiło zdarzenie ASCVD, był wyższy wśród osób stosujących podejście ketonowe (4,2% vs. 9,8%; HR = 2,18; 95% CI, 1,39–3,43; S dla wszystkich < 0,001), podał Eitan. Największe ryzyko wystąpienia MACE dotyczyło osób, które miały:

  • cukrzyca (HR = 3,37; 1,53-7,39; S = 0,002);
  • Nadciśnienie (tętno = 1,89; 95% przedział ufności, 1,14–3,14; S = 0,013); I
  • Pacjenci, którzy aktualnie palili (tętno = 2,44; 95% przedział ufności, 1,37–4,34; S = 0,002).

W analizie podgrup pacjenci, którzy stosowali dietę ketonową i mieli poziom LDL 5 mmol/l lub wyższy, mieli około siedmiokrotnie zwiększone ryzyko rozwoju ASCVD w porównaniu z pacjentami, którzy przestrzegali standardowej diety i mieli poziom LDL poniżej 3,5 mmol /L. . /l (HR = 6,68; 95% CI, 2,62–17,09; S < 0,001), zgodnie z wynikami.

Nie należy zakładać, że hipercholesterolemia jest łagodna

„Na podstawie naszych ustaleń dotyczących pierwszorzędowych i drugorzędowych punktów końcowych wykazaliśmy, że w tej populacji pochodzenia brytyjskiego nawykowe spożywanie diety niskowęglowodanowej według zgłaszanej osoby wiązało się ze zwiększonym poziomem cholesterolu LDL, poziomów ApoB i zwiększonym ryzykiem wystąpienia wypadek” – podsumował Eitan. MACE. „Wyniki te podkreślają potencjalne ryzyko sercowo-naczyniowe związane z tą dietą i sugerują, że hipercholesterolemia podczas stosowania diety niskowęglowodanowej i wysokotłuszczowej nie powinna być uważana za łagodną”.

READ  BGI CARE - Przegląd CSR 2022