Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Kiedy używasz skórki od banana jako składnika, dzieje się coś wspaniałego: ScienceAlert

Kiedy używasz skórki od banana jako składnika, dzieje się coś wspaniałego: ScienceAlert

Za każdym razem, gdy obierasz banana i pozbywasz się jego skórki, pozbywasz się pożywnej i pysznej przekąski.

ostatnie badania pokazałemJeśli skórki od bananów są ugotowane, wysuszone i zmielone na mąkę, można z nich zrobić wypieki, które smakują tak samo dobrze, jeśli nie lepiej, niż produkty na bazie pszenicy.

Jeśli nie jesteś wiernym czytelnikiem blogów o wegańskim kulinariach lub fanem Nigelli Lawson, prawdopodobnie nigdy nie myślałeś o gotowaniu ze skórkami od banana. Ale jest nie tylko całkowicie bezpieczny, ale także naukowcy wykazali, że jest dla Ciebie naprawdę korzystny.

Gdy ich testowane produkty zostały przetestowane pod kątem smaku, konsumenci stwierdzili, że są tak samo zadowoleni ze smaków, jak z ciastek bez cukru.

Otrzymasz nawet hojną porcję minerałów i składników odżywczych zwalczających raka. Na przykład, wzbogacone skórkami bananów ciasteczka cukrowe zrobione w badaniu miały więcej błonnika, magnezu, potasu i związków przeciwutleniających.

Z drugiej strony, dodanie zbyt dużej ilości mąki ze skórki banana skutkowało dość sztywnymi brązowymi ciastami, prawdopodobnie z całego dodatkowego błonnika. Ale kiedy partie mąki zostały wykonane z 7,5% skórki banana, tekstura ciasteczek osiągnęła bardziej atrakcyjną równowagę.

Dodatkowo towar pozostawał na opakowaniu przez trzy miesiące w temperaturze pokojowej.

Podczas gdy badanie dotyczyło tylko konsekwencji dodawania skórek bananowych do pieczonych ciasteczek, wyniki sugerują, że użycie mąki ze skórek bananowych w chlebie, ciastach i makaronie może być również czymś do rozważenia.

Na przykład w zeszłym roku a nauka Na cieście ze skórki od banana odkryłem, że żółta skórka owocu zapewnia naturalny, odżywczy kolor pieczonego produktu, a także dodaje składników odżywczych.

Tymczasem badanie z 2016 r. wykazało, że ta substytucja do 10 procent Stosowanie mąki pszennej z mąką ze skórki banana może wzbogacić wypiekany chleb o wysoką zawartość białka, węglowodanów i tłuszczów.

READ  Badania fazy 3 Rozanolixizumabu, Zilucoplanu wykazują pozytywne wyniki w myasthenia gravis

Nie lubisz chleba? Nigella Lawson ma W curry używa się skórek bananowychOstatnio blogerzy wegańscy zachwalają ideę bekonu ze skórką od banana i obieraną „wieprzowiną”.

Spożywanie skórki tego owocu jest nie tylko zdrową opcją, ale może również pomóc w ograniczeniu marnowania żywności. Około 40 procent wagi banana znajduje się w jego skórce i w większości ta pełna składników odżywczych skórka jest wyrzucana.

Oczywiście skórki od banana są bezużyteczne, gdy są surowe. Ale jeśli są odpowiednio przygotowane, mogą naprawdę dobrze smakować. Mogą również przedłużyć okres przydatności do spożycia niektórych produktów, ponieważ lignany mają właściwości przeciwutleniające i przeciwdrobnoustrojowe.

To samo dotyczy skórek innych owoców, np. skórki mango Stwierdzono, że poprawia właściwości antyoksydacyjne ciasta i poprawia jego smak.

Więc następnym razem, gdy obierzesz banana od środka, rozważ zachowanie skórki. Twój brzuch może ci później podziękować.

Badanie zostało opublikowane w ACS Nauka i technologia żywności.