Naukowcy zastanawiają się, jak wykorzystać „skaczące geny” do wytworzenia silniejszych winogron Pinot Noir, które nadal mają ten słynny nowozelandzki smak.
Projekt jest prowadzony przez dr Rossa Bicknella i Philippę Burrell z Plant and Food Research i obejmuje opracowanie nowych wariantów genetycznych jednokomórkowego winogrona Pinot Noir.
Philippa Burrell i Ross Bicknell
zdjęcie: Cosmo Kentish Barnes
Celem jest pomoc naszemu przemysłowi winiarskiemu w sprostaniu wyzwaniom, takim jak rosnące temperatury i zwiększona presja ze strony szkodników i chorób spowodowanych zmianami klimatycznymi, mówi dr Bicknell.
„Staramy się tworzyć różne wersje, które są bardziej dostosowane do naszego środowiska i naszych potrzeb, a następnie udostępniać je przemysłowi, abyśmy mogli zapewnić większą wszechstronność i bezpieczeństwo”.
Do klonowania komórek używają małych nici DNA zwanych transpozonami lub „genami przekazującymi”, aby wyłączyć gen i zmienić jego zachowanie.
Klasycznym przykładem tego procesu w działaniu jest tworzenie nektaryn, które są zasadniczo „owłosionymi” brzoskwiniami z wadliwym genem.
zdjęcie: Cosmo Kentish Barnes
Kilka lat zajęło dr Bicknell nauczenie się, jak z powodzeniem hodować i rozwijać nowe rośliny w warunkach laboratoryjnych.
„Jedna komórka jest tak niewiarygodnie małą i delikatną rzeczą. Utrzymanie jej przy życiu, przetworzenie jej, a następnie stworzenie z niej całej rośliny było bardzo dużym wyzwaniem”.
Kolejnym krokiem było posadzenie tysięcy unikalnych winorośli. Zaczęło się to w 2015 roku na polu owiec za Uniwersytetem Lincolna.
Teraz jest to założona winnica z każdym rzędem winorośli bujnie porośniętym krzewem róży.
zdjęcie: Cosmo Kentish Barnes
W tym roku winogrona z wybranych roślin o określonych cechach osobowości są przekształcane w małe partie wina do testów, mówi naukowiec Philippa Barel.
„Poprosimy naszych utalentowanych chemików, aby przyjrzeli się i zobaczyli, jak mogą się różnić od zwykłego pinot noir”.
Chociaż pełne zrozumienie, czym różnią się rośliny i jak rosną, zajmie kilka lat, Barrell mówi, że jest dumna z osiągniętych do tej pory wyników.
„Jesteśmy naprawdę szczęśliwi w tym sensie, że możemy zobaczyć proces od początku do końca i naprawdę wspaniale jest spojrzeć w dół tego rzędu i powiedzieć, tak, zrobiliśmy to!”
zdjęcie: Cosmo Kentish Barnes
zdjęcie: Cosmo Kentish Barnes
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Bardziej ekologiczne wybory, bystrzejsze umysły: badania łączą zrównoważony rozwój i zdrowie mózgu
Coraz częstsza liczba chorób przenoszonych przez komary w Europie – jak bardzo martwią się naukowcy? | Transmisja
Badanie asocjacji całego genomu pozwala zidentyfikować genetyczne czynniki ryzyka demencji