Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Dlaczego brytyjskie supermarkety racjonują owoce i warzywa?

Dlaczego brytyjskie supermarkety racjonują owoce i warzywa?

Owoce i warzywa są reglamentowane w supermarketach, ponieważ sklepy spożywcze mają trudności z uzyskaniem wystarczającej ilości świeżych produktów.

Tesco, Asda, Aldi i Morrisons nałożyły ograniczenia na liczbę papryki, ogórków i pomidorów, które klienci mogą kupić, z ostrzeżeniami niektórych ekspertów branżowych, że ograniczenia mogą obowiązywać tygodniami.

Inne supermarkety odnotowały braki, ale nie wprowadziły jeszcze środków ograniczających zakupy.

Tesco i Aldi ograniczyły klientów do kupowania tylko trzech pomidorów, ogórków i papryki, podczas gdy kupujący Morrisons mogli kupić tylko po dwa ogórki, pomidory, sałatę i paprykę.

Asda pozwoli na tylko trzy zakupy worków sałaty, sałaty, brokułów, pomidorów, papryki, ogórków, kalafiora i jagód na jednego klienta.

Dlaczego brakuje owoców i warzyw?

Detaliści obwiniali za braki złą pogodę w Maroku i Hiszpanii. Wielka Brytania pozyskiwała owoce i warzywa z obu krajów, a zbiory w obu były trudne.

Hiszpańskie farmy nawiedziły fale zimna, podczas gdy Maroko doświadczyło powodzi i spadku temperatury. Zła pogoda na początku tego miesiąca również opóźniła dostawy z Maroka, kraju, od którego Wielka Brytania staje się coraz bardziej zależna od pomidorów w okresie zimowym.

Wzrost cen nawozów, związany z wojną na Ukrainie, doprowadził również do spadku plonów na polach. Wszystko to zakłóciło handel.

Wysokie koszty miały również wpływ na produkty lokalne. W Wielkiej Brytanii rosnące ceny energii elektrycznej znacznie zwiększyły koszty uprawy owoców i warzyw w szklarniach w okresie zimowym. Krajowa Federacja Rolników ostrzegła, że ​​wysokie koszty skłoniły wielu rolników do ograniczenia produkcji, podczas gdy niektórzy całkowicie wycofali się z branży.

Były dyrektor naczelny Sainsbury’s, Justin King, również obwinił Brexit za niedobór.

King, który kierował supermarketami przez prawie dekadę, powiedział BBC Radio 4 Today, że brytyjski przemysł spożywczy został „poważnie zakłócony przez Brexit”, a sektor „bardzo zintegrowany we wszystkich dziedzinach” w całej Europie.

READ  Firma Ricka Steina za stratę pieniędzy wini rosnące koszty i brak gości

Jak długo potrwa niedobór?

Brytyjskie Konsorcjum Detaliczne spodziewa się, że zakłócenia będą trwały przez kilka tygodni, ponieważ supermarkety radzą sobie ze słabymi zbiorami w południowej Hiszpanii i Maroku.

Urzędnicy marokańscy powiedzieli, że pogoda wróciła do normy, a przemysł rolniczy wrócił do normalnego funkcjonowania.

Pomidory są uprawiane w Wielkiej Brytanii, ale sezon zaczyna się dopiero pod koniec marca. Brytyjskie Stowarzyszenie Producentów Pomidorów poinformowało, że spodziewa się, że „znaczące ilości” brytyjskich pomidorów trafią na półki sklepowe do końca marca, co powinno złagodzić presję i zakończyć racjonowanie.

Liz Webster, przewodnicząca grupy kampanii Save British Farming, powiedziała, że ​​niedobory mogą się powtórzyć w nadchodzących latach.

Pani Webster powiedziała: „Żyjemy na wyspie w szczególnie trudnym klimacie z bardzo krótkim sezonem wegetacyjnym. Jeśli nie mamy żadnego bezpieczeństwa żywnościowego w chaotycznym świecie, wiemy, co się dzieje, ponieważ w ostatnich dwóch wojnach – kryzys żywnościowy”.